6 фільмів за участю Києва

«Золоті ворота» в ролі московського метро і палац «Україна» в ролі готелю в СРСР. Ми детально вивчили фільмографію Києва: які місця з’являлися в кадрах і чому саме їх вибирали режисери.

1. «Прощальна справа», реж. Крістіан Каріон, Франція (2009)

У 2009 році французький детектив встиг пошуміти у всій Європі. У фільмі Емір Кустуріца і Гійом Камі докладно розповідають про скандал, що виник у Франції в 80-і роки.

Шпигунське оповідання починається в стінах київського метро. Станція «Золоті ворота». Французький дипломат переглядається з розвідником з КДБ. Вже скоро їх таємна зустріч відбудеться на ВДНГ. Закінчивши з усіма справами, герої Камі і Кустуріци розсідаються по машинах і розходяться на Хрещатику.

Незважаючи на те, що дії фільму відбуваються в столиці СРСР, значна кількість сцен відображені саме в Києві. Причина абсолютно проста: заборона тодішнього міністра культури на зйомки картини на території РФ. Очевидно, фільми про розвідників КДБ не надто йому до душі. Ось так Хрещатик змушений був перетворитися в центр Москви.

2. «Біла гвардія», реж. Сергій Снєжкін, Росія (2012)

Перехід від однієї епохи в іншу барвисто описаний Михайлом Булгаковим був відмінно екранізований Сергієм Снєжкін.

Чи не тікаючи від оригіналу, ключові місця роману знімалися, як і належить на Софіївській площі, Андріївському узвозі, а також на Володимирській гірці. Зйомки виявилися масштабними. У лютому 2010-го вулиці Києва наповнилися червоноармійцями, а район Софійській спостерігав за жорстокими боями червоних з білими.

Рішення зняти Київ в принципі зрозуміло, Булгаков його і мав на увазі. Але все ж деякі сцени вуличних дій були зняті в Виборзі. Пов’язано це з тим, що образ сучасної столиці довелося б здорово загримувати, щоб приймати полчіха білої і червоної армій. Але дещо все-таки змінити вдалося.

3. «Душка», реж. Йос Стеллінг, Нідерланди. (2007)

Номінант на Оскар 2008 року – трагікомедія «Душка» оповідала про російську душу. За сюжетом відомий голландський сценарист і кінокритик Боб приїжджає на кінофестиваль, зйомки якого відбувалися в Київській консерваторії.

Інтер’єр в залі підійшов як не можна краще, але в якості фасаду, режисер вибрав один з павільйонів ВДНГ. Змінам піддався і палац «Україна», довелося загримувати будівлю під радянську готель. Кінофестиваль у фільмі показаний анітрохи не гірше «Кінотавра»: величезні фуршетні столи і панянки з кострубатим англійським намагаються висловити своє захоплення іноземним режисерам.

Загалом, в радянську глибину поринути вдасться.

Стеллінг зупинився на Києві з простої причини – тут дешево. Важливим для нього залишалося передати радянський дух, а Київ з цим вдало впорався.

4. «Про що говорять чоловіки», реж. Дмитро Дьяченко, Росія (2010)

Російський режисер Дмитро Дьяченко екранізував московський спектакль театру «Квартет І» на вулицях Одеси і Києва.

Пейзажів столиці у фільмі досить. Міст Патона миготить, коли головні герої в’їжджають в місто. Зрозуміло, перше, куди вони вирішуватися сходити буде Поділ після чого піднімуться до Михайлівського собору. Герої обідають в «Cote d’Azur» традиційною українською кухнею і відправляються на прогулянку в парк Шевченка.

У фільмі четверо друзів їдуть з Москви до Одеси через Київ, щоб потрапити на концерт групи «Бі-2». Повноцінної знімальним майданчиком фільму можна вважати саме Київ.

Знімалися там в тому числі кадри, які не мають ніякого відношення до пригод в українській столиці. Наприклад, коли герої ще планують виїхати з Москви брав участь відомий «двір з пеліканами».

5. «Мелодія для шарманки», реж. Кіра Муратова, Україна (2008)

Соціальна драма Муратової була знята в Києві та Одесі. Початок фільму відбувається на київському вокзалі в переддень Різдва. Загубилися брат з сестрою у всю намагаються відшукати свого батька. Люди не відкликаються, довідкове бюро відмовляється допомоги. Двоє дітей залишаються одні в холі Центрального вокзалу.

Муратова не раз доводила свою любов до Одеси, але Київ був знятий не спроста. Галасливі місця в центрі міста, в тому числі вокзал відмінно передають відчуття абсолютної самотності в місті таких масштабів, як Київ.

6. «Сімпсони», реж. Метт Грейнінг, США (2011)

23-й сезон культового мультфільму про американську сімейку присвячується мафії з України, і її ватажка Віктору.

Перед випуском серії в ефір тітровальщік довго думав, як саме вказати країну.

Серед двох варіантів: Ukrane і Ukreign, йому нарешті вдалося вибрати другий з усіх неправильних варіантів. У серії авторам вдалося помістити на одному кадрі більшість пам’яток української столиці: від Майдану біля берегів Дніпра до Лаври на протилежному березі.

Джерело: ukraine-is.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини