Невідомий Львів: Палац Дуніковського – історія та фото Національного музею

Палац Дуніковського – це Національний львівський музей із унікальними експонатами, створений на кошти славетного мецената, митрополита Андрія Шептицького.

Історія палацу Дуніковського

У 1897 – 1898 роках за проектом архітектора Владислава Рауша на замовлення професора Львівського університету Еміля Дуніковського було побудовано розкішний палац.

Власне, через першого власника палац і нині називають Дуніковського, хоч у 1911 році він продав свій маєток Андрію Шептицькому для експозиційної зали, заснованого ним Церковного музею.

Далі, “Церковний музей” стає “Національним музеєм”, а в 1913 році митрополит Шептицький оголошує своє рішення про передачу музею у власність народу.

Колекція національного музею – палацу Дуніковського

Фонди Національного музею налічують понад 100 тис. одиниць збереження, репрезентуючи вікові традиції розвитку українського мистецтва та національної культури. Предметом особливої гордості є найбільша й найповніша в Україні колекція середньовічного українського сакрального мистецтва XII-XVIII століть. Це ікони, скульптура, рукописи і стародруки, декоративна різьба, металопластика та гаптовані церковні тканини. Найбільш багатогранно у збірці музею представлена ікона XIV-XVIII ст., здебільшого з теренів Західної України.

У збірці творів XIX — поч. XX ст. — мистецька спадщина класиків української образотворчості К.Устияновича, Т. Копистинського, С. Васильківського, Ф. Красицького, А. Манастирського, І. Труша, О.Кульчицької, а також твори митців, чиї імена були надовго викреслені з духовної скарбниці українського народу, — М. Бойчука, М. Сосенка, Л. Ґеца, П. Холодного.

На окрему увагу заслуговують зібрання творів народного мистецтва, які формувалися уже в перші роки існування музею. Сьогодні вони налічують понад 20 тис. одиниць і представляють усі типологічні різновиди та жанри народного мистецтва, обіймаючи період XVII–XX ст. Це вироби з кераміки, кості, металу, тканини, вишивка, різьба по дереву, народний одяг, писанки, витинанки, малювання на склі.

Адреса Палацу Дуніковського Національного музею у Львові:

Львів, вулиця Драгоманова, 42

Джерело: ukraine-is.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини