У Львові знову джаз!

Із 1 по 10 грудня Львів стане столицею одного із найбільших та найдавніших джазових фестивалів «Jazz Bez».

«Містом джазу» Львів став не в останню чергу завдяки цьому фестивалю, що вже 17 років привозить до нашого міста джазменів зі всього світу. Тут виросло ціле покоління львівських музикантів та джазової публіки, утворились десятки міжнародних музичних проектів і пролунало сотні концертів. В Україні протриматись «непопсовому» фестивалю хоч кілька років – це вже подвиг, а «Jazz Bez» навіть збільшує програму та розширюється географічно.

Почавшись із кількох концертів у Львові та Перемишлі, фестиваль щороку приєднував до джазової спільноти нові міста. Цієї зими джаз лунатиме ще й у Києві, Сумах, Тернополі, Луцьку, Рівному, Ужгороді, Варшаві, Вроцлаві, Любліні, Білостоку. Традиційно українські джазмени приїжджають в Польщу до лемківського села Новиця, де народився Богдан-Ігор Антонич. Вперше фестиваль відбудеться у Стрию та вдруге у Дрогобичі. Окрім того, «Jazz Bez» організовує тур Мар’яни Садовської з проектом «іSadovska – Тут і Тепер». Співачка презентуватиме нову концертну програму «Ніч лише починається» у Лебедині, Сумах, Охтирці, Краматорську, Торецьку, Слов’янську, Костянтинівці, Херсоні та Миколаєві.

У фестивалі візьме участь понад 60 музикантів зі США, Канади, Австралії, Великобританії, Люксембургу, Данії, Німеччини, Угорщини, Польщі та України.

Великі концерти львівського фестивалю «Jazz Bez» відбуватимуться у Львівській філармонії, майстер-класи, джем-сейшени та прем’єри молодих гуртів відбуватимуться у штабі фестивалю – Арт-центрі «Дзиґа».

***

1 грудня «Jazz Bez» розпочне Debbie Cameron Project. Джазова співачка, що походить із Багамських островів, виростала в Америці, а живе у Данії Деббі Камерон виступить разом з українським саксофоністом Богданом Гуменюком та львівськими джазовим подружжям піаністкою Анастасією Литвинюк і барабанщиком Ігорем Гнидином.

На відкриття до Львова приїде американсько-німецький зірковий проект Jochen Rueckert Quartet feat. Mark Turner. Найвідоміший американський саксофоніст сучасного покоління Марк Тернер, якого порівнюють із Джоном Колтрейном та Варном Маршем, гратиме із проектом видатного німецького барабанщика Йохена Руекерта.

***

У суботу, 2 грудня, на сцені філармонії виступлять переможці цьогорічного культового польського фестивалю «Jazz nad Odrą» Adam Jarzmik Quintet та новий проект одного із найяскравіших представників українського імпровізаційного джазу львівського контрабасиста Марка Токара Mark Tokar Group.

***

У неділю, 3 грудня, на фестивалі польське тріо Gadt/Chojnacki/Gradziuk Projekt представить програму «Renaissance», інспіровану ренесансною музикою та сповнену вокальним імпровізаціям.

Недільний вечір продовжать Michał Martyniuk Trio feat. Jakub Skowronski. Проект поєднує елементи традиційного американського джазу зі свіжими тенденціями сучасної європейської музики.

***

4 грудня заходи фестивалю перемістяться на вулицю Вірменську до «Дзиґи». Тут для львівських музикантів даватимуть майстер-класи джазові зірки Jochen Rueckert Quartet feat. Mark Turner, а вечором джазмени з різних країн джемуватимуть із музикантами «Jazz Club. Lviv».

***

5 грудня, крім майстер-класів і джем-сейшену, буде концерт молодого харківського modern-jazz квартету SHOW BOAT, котрий представить свій дебютний альбом «Океан».

***

6 грудня фестиваль повернеться у стіни Львівської Філармонії. Мар’яна Садовська з програмою «Ніч лише починається» на вірші Сергія Жадана і Люби Якимчук про війну. Цей концерт буде завершення тривалого туру сходом України, де співачка даватиме майстер-класи, збиратиме етнографічний матеріал та даватиме концерти у визволених містах.

Ще однією знаковою подією для розвитку української музики стане приїзд Alex Maksymiv project. Канадський гітарист українського походження Алекс Максимів зібрав кращих сучасних джазових виконавців з Німеччини, Великобританії та США та привезе їх до Львова.

***

8 грудня філармонію наповнить поєднання прогресивного джазу, академічної музики та року від фортепіанного тріо з Люксембургу Dock In Absolute.

Після них на сцену вийде американсько-український проект Ark Ovrutski New York Quartet feat. Myron Walden. Володар премії «Grammy», саксофоніст Майрон Уолден, що грає у групах Роя Харгрува, Вінтона Марсаліса та Фредді Хаббарда виступить із проектом українського контрабасиста Аркадія Овруцького.

https://youtu.be/t95_Czqn-UM

***

У суботу, 9 грудня, на фестивалі виступить джаз-роковий проект Zamiratchi польської скрипальки Аґати Замірської, яка здобула гран-прі цьогорічного фестивалю «Ladies’ Jazz». У другій частині виступлять лідери угорської джазової сцени Elek Istvan Quartet feat. Kriszta Pocsai, що поєднують класичні джазові мотиви з елементами соулу, латинської музики та фанку.

***

10 грудня фестиваль завершуватимуть Mateusz Smoczyński Quintet. Віртуозний польський скрипаль Матеуш Смочинські вже давно став другом фестивалю та улюбленцем львівської публіки. Цього разу Матеуш приїде презентувати свій новий альбом «Berek» та гратиме на незвичній для джазового виконання баритоновій скрипці.

Вперше в Україні виступлять джазові музиканти з Австралії . На завершення фестивалю виступить всесвітньовідоме австралійське тріо The Necks, яке грає разом із Ніком Кейвом, Браяном Ено, Swans та іншими ідолами світової музики. Тріо здобуло світову славу завдяки своїй особливій манері гри та вишуканим імпровізаціям. Кожного разу їхня музика лунає саме для цього залу і для цієї публіки.

***

У Львові квитки на концерти фестивалю «Jazz Bez» продаються:

  • у галереї «Дзиґа» (вул. Вірменська,35)
  • у касі Львівської Філармонії (вул. Чайковського,7)
  • на сайті gastroli.ua
  • Вартість квитків: від 80 до 300 грн. Довідка за тел. (050) 379-99 -69

«Jazz Bez» ставить собі завданням презентувати якнайбільше відтінків джазу. До своїх переваг фестиваль зараховує те, що привозить не музикантів минулого, а саме тих виконавців, які зараз творять світовий джаз. За формою «Jazz Bez» – це транскордонний джазовий марафон, який поєднує десятки міст, сотні музикантів з цілого світу, тисячі меломанів, безліч кілометрів та ще більше відтінків джазу у єдине свято музики і свободи.

Цьому фестивалю властива своя особлива атмосфера затишку і спокою, можливо тому, що джазове дійство народжується у Львові.

Головним організатором фестивалю є легендарне львівське Мистецьке об’єднання «Дзиґа». Гасло фестивалю: «Поважай себе – слухай джаз!».

***

Більше інформації про «Jazz Bez» на сайті «Дзиґи» та у Facebook

Джерело: zaxid.net

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини