50 найгарніших замків і фортець України

За матеріалами: igotoworld.com.

Крим, який був і залишається українським. Калейдоскоп Тернопільщини і Львівщини. Могутність Одеси і романтичні перекази про Закарпаття… Різноманітність замків зачаровує і мотивує: будь-який «експонат» із цієї колекції вартує уваги. А може, й мандрівки

Звісно, деякі з цих замків та фортифікаційних споруд більшість українців може вільно оглядати лише на фото. Але трохи помріяти не заборонено, правда? Отже, до вашої уваги велика добірка найбільш цікавих замків і фортець України – з Півдня на Схід, із Півночі та Центру на Захід. Насолоджуйтеся!

Фортеці і замки Південно-Східної України

Замки й фортеці Південно-Східної України не надто відомі пересічному громадянину, окрім твердинь Криму. Але поки останні нам майже не доступні, є нагода трохи торкнутися таємниць Херсона, Одеси, Білгорода-Дністровського. Завітати на острів Березань і на простори Запоріжжя.

Севастопольська фортеця, Севастополь

Ахтіар, Херсонес, Корсунь… У Севастополя було багато імен. А колись на місці сучасного міста стояло кримськотатарське село Ак-Як.

Джерело фото: galleryua.com.

Оборонна фортеця була заснована тут 1778 року, ще раніше за офіційну дату заснування Севастополя. До сьогодні найліпше збереглися Костянтинівський і Михайлівський форти.

Фортеця Єні-Кале, Керч

Єні-Кале – турецька фортеця на березі Керченської протоки. Це унікальна пам’ятка військово-оборонної архітектури в Україні, зразок західноєвропейського фортифікаційного мистецтва 18 сторіччя.

Джерело фото: uk.wikipedia.org, автор – Ігор Дерев’ягін.

Будуючи Єні-Кале, турки-османи прагнули блокувати Керченську протоку і тим самим захистити себе від нападів російського флоту. Особливо цікаві для огляду Азовська брама і Водяна башта.

Генуезька фортеця, Судак

Назва «Генуезька фортеця» пов’язана з тим, що основну її частину в Криму справді побудували генуезьці в 14–15 віках. Хоча перші фортифікаційні споруди на цьому місці ще у 6 столітті почали зводити візантійці.

Джерело фото: vidpohynok.blogspot.com.

Фортеця має два яруси – Верхній (тобто Захисний) і Нижній (так званий Консульський). Між ними було побудоване місто. Генуезька фортеця – одна з головних пам’яток Східного Криму.

Замок-палац «Ластівчине гніздо», Гаспра

«Ластівчине гніздо» – візитна картка Кримського півострову. Знаходиться пам’ятка у селищі Гаспра, підпорядкованому Ялті. Цей неоготичний замок-палац увінчує скелю Аврори в Гаспрі від 19 століття.

Джерело фото: stezhkamu.com.

А перед тим на місці сучасного кам’яного замку-палацу височів дерев’яний замок, званий «Замком любові». Цю назву часто можна почути й зараз.

Фортеця-зірка, Херсон

Від Херсонської фортеці залишилася дві брами (Очаківська та Північна), Катериненський собор, Арсенал та пороховий льох (тут зробили ресторан). На карті ця фортеця колись і справді нагадувала зірку. Її побудували 1788 року як еталон земляного будівництва тих часів.

Джерело фото: uk.wikipedia.org, автор – Дмитро Ломоносов.

Особливої уваги варта Очаківська брама, що нагадує античну будівлю. Мандрівники зауважують, що будівельні блоки в брамі складені без розчину – але яке технічне рішення було для цього використане? Дехто навіть припускає, що ця брама могла бути побудована раніше за фортецю, і навіть могла мати інше призначення. Мовляв, занадто вона гарна, як на фортифікаційну споруду… До речі, відвідуючи Херсон, не забудьте подбати про вибір гарного готелю.

Військові укріплення, острів Березань

Острів Березань знаходиться на теренах Миколаївської області. Старовинні цивілізації (давньогрецька, тюркська, скіфська) залишили тут численні сліди. Археологічні знахідки досі не пояснюють повністю історії острову.

Джерело фото: lifeonwheels.in.ua.

Є тут і потужні фортифікації. Першу фортецю звели на острові турки (від неї лишилися тільки рештки). Пізніше, в часи Російської імперії та СРСР, острів був військовим об’єктом. Фортеці, сховища та товстезні стіни бункерів досі зберігають свої таємниці…

Фортеця-карантин, Одеса

Одеську фортецю ще називають «Карантином» або «Аркадою». Це фортифікаційні укріплення, що складаються з аркади та порохової вежі. Колись за їхньою допомогою контролювали потік товарів і пасажирів, які прибували до порту. Пам’ятці вже понад 200 років.

Джерело фото: nevsepic.com.ua.

Попри своє не надто романтичне призначення, фортечні мури доволі мальовничі. Також звідси відкривається чудовий вид на море, тому біля аркади люблять фотографуватися.

Аккерманська фортеця, Білгород-Дністровський

Білгород-Дністровська, або Аккерманська фортеця, на Одещині досі залишається загадкою для багатьох істориків. Це найбільша фортифікаційна споруда України, яка скоро може стати історико-архітектурним заповідником. Відомо, що її було зведено на залишках давньогрецького міста Тіра, але коли точно і ким саме?..

Джерело фото: photo-mandry.com.ua.

Чи то правда, що фортецю побудували у 13 столітті генуезці, аби через неї тримати владу над Дністровським лиманом? Поки науковці ламають над цим голову, нам залишається просто милуватися небаченою красою… Відвідини Аккермана рідко тривають всього день, тому не забудьте подбати і про нічліг.

Замок-садиба Попова, Василівка

Замок Попова – архітектурна гордість Запорізької області. Він належить до поширеного у 19 столітті типу замків-садиб (або замків-палаців), що тоді масово поширювалися як Західною Європою, так і теренами сучасної Україні.

Джерело фото: invtur.com.ua.

Територія замку – це великий палацово-парковий ансамбль. На державному рівні він визнаний як Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова». Також інколи можна зустріти назви «Таврійський замок» або «Таврійська садиба». Зараз, до речі, актуальним лишається питання реставрації замку.

Фортеці та замки Північної і Центральної України

Тут на нас чекає оборонна історія північних теренів, новітні замки-палаци центральних регіонів і аристократична старовина Поділля. Рідко коли історія якогось замку буде однозначною – тут переплітаються епохи, історичні власники й катаклізми різних часів. Ми відвідаємо Харківщину, Чернігівщину, Черкащину, Київ, Житомирщину і Хмельниччину.

Замок-палац Кеніга, Шарівка

Білосніжний замок-палац – окраса Шарівського парку, що має статус пам’ятника садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення. Розташований замок Кеніга на Харківщині.

Джерело фото: uk.wikipedia.org, автор – Сергій Рижков.

На початку 18 століття осавул Шарій отримав у власність мальовниче слобожанське село, так виникла Шарівка. Ще через 100 років тут заклали садово-парковий комплекс і побудували замок-палац. Знову минула сотня літ, і Леопольд Кеніґ надав палацу та парку тої краси, яка помітна до сьогодні.

Цитадель Батуринської фортеці, Батурин

Містечко Батурин (Чернігівська обл.) має багато архітектурних пам’яток, але дерев’яна Цитадель Батуринської фортеці  – найцікавіша. Хоча вона й відтворена (історична фортеця не збереглася), однак відтворена майстерно.

Джерело фото: squzy.wordpress.com.

Всього на території Цитаделі збудовано 11 об’єктів заповідника «Гетьманська столиця». Це, зокрема, Головна замкова в’їзна вежа і дві замкові башти (Північна і Південна), а також оборонна стіна, рів і Замковий міст.

Преображенський монастир-фортеця, Новгород-Сіверський

Спасо-Преображенський чоловічий монастир на Чернігівщині – єдиний збережений в настільки доброму стані зразок фортифікаційного будівництва на Лівобережжі України. Оборонні споруди навколо храмів і келій існували вже в 12 віці. А у 18 столітті монастир став справжньою фортецею.

Джерело фото: wikimedia.org, автор – Сергій Тарабара.

Як зовнішній, так і внутрішній, вигляд монастиря-фортеці і зараз вражає своєю білосніжною красою, міццю та неприступністю. Варто додати, що це один із перших християнських монастирів Київської Русі. Відвідуючи пам’ятку і місто, ви можете зупинитися у готелі «Слов’янський».

Замок-палац Даховських, Леськове

Садиба Даховських – унікальна пам’ятка Черкащини. Це замок-палац, зведений у середині 19 сторіччя. Його доля трагічна, адже за радянських часів палац став не пам’яткою архітектури, а режимним об’єктом… А отже, і доступ сюди був дуже обмежений. По факту, пам’ятка руйнувалася і занепадала.

Джерело фото: esu.com.ua.

Навколо палацу, збудованого в дусі англійської готики, зеленіє парк. Одна з його стежок провадить до озера й Острова кохання. Тішить, що 2013 року ландшафтно-архітектурний комплекс «Садиба Даховських», званий на Черкащині «Леськовським дивом», все-таки отримав статус історико-культурного заповідника державного значення.

Замок Річарда Левине Серце, Київ

Коли Дмитро Орлов на зорі 20 століття розпочинав будівництво при літописній горі Уздихальниці, він навряд чи очікував, що з легкої руки письменника Віктора Некрасова його будинок називатимуть «Замком Річарда Левине Серце».

Автор фото: Юрій Перебаєв.

Так постав новітній псевдозамок. Але кияни люблять його не менше за старовинні пам’ятки. Особливо за те, що замок Річарда – постійний герой міських легенд Андріївського узвозу. Поруч знаходиться багато готелів і хостелів. Зокрема комплекс «Панорама на Андріївському»> і хостел «Dream House».

Нова Печерська фортеця, Київ

Київська фортеця, Госпітальний замок, Нова Печерська фортеця… У цього місця багато назв. Багато в ньому й особливої неприступної краси, яку відчуваєш одразу, як сюди потрапляєш. Історія фортеці наповнена таємницями. Є в ній збережена відкрита частина, а є невідомі внутрішні ходи, зруйновані оборонні стіни, бійниці, галереї.

Джерело фото: bushmaster-e2s.livejournal.com, автор – Віталій Ізотов.

Серед ультрасучасних печерських висоток бізнес-центру міста все це виглядає вкрай неймовірно. Але в цьому є й плюс – поруч багато комфортних варіантів для нічлігу. Зокрема апартаменти Welcome to Kiev та міні-готель «У Валентини».

Замок-музей Радомисль, Радомишль

Реконструйований замок-музей Радомисль на Житомирщині став одним із історико-культурних комплексів України. Від початку 20 століття тут працював великий млин. Під час реконструкції виявилося, що на місці млина колись існувала інша, більш старовинна оборонна будівля. Швидше за все, в ній містилася давня Радомишльська папірня.

Джерело фото: travel.tickets.ua.

Реконструйований історико-культурний комплекс поєднує замок (із Обрядовою і Концертною залами, трапезною та гостьовими келіями, де можна зупинитися на ніч) та ландшафтний парк (із старовинними скульптурами 17–19 століть).

Замок князів Острозьких, Старокостянтинів

Замок Острозьких – окраса і гордість Хмельницької області. Історія замку сягає 16 століття, коли було зведене й саме місто Костянтинів. З часом Костянтинів перетворився у Старокостянтинів, але оборонного характеру ані місто, ані фортеця не втратили.

Джерело фото: tour-collection.com.ua.

Замок був настільки потужним, що навіть татари і турки свого часу не змогли його взяти. Вдалося лише повстанцям Хмельницького. Реконструювали замок наприкінці 17 віку. Тоді ж добудували домову церкву.

Фортеця «Білий лебідь», Меджибіж

Меджибізький замок, що вважається зразком фортифікацій 17 століття, також знаходиться на Хмельниччині. «Білим лебедем» фортецю називали за особливий білий колір, якого їй надали вже у 19 віці. Але до наших часів романтична білизна не збереглася.

Джерело фото: photo-mandry.com.ua.

Загалом фортеця чудом уціліла з часів середньовіччя, початок її будівництва припадає на 1362 рік. Хоча первинні укріплення існували й до того. Історію Меджибожа і його фортеці ще належить вивчати й вивчати…

Кам’янецький замок, Кам’янець-Подільський

Найвідоміший замок Хмельницької області знаходиться у Кам’янці-Подільському. Колись Кам’янець був столицею Подільського князівства, а фортеця стояла на його сторожі.

Джерело фото: kapitoliy.net.ua.

Зараз Старий і Новий замки, їхні вежі й брами (ті, що збереглися), Замковий міст, а також Старе місто, прилеглий каньйон Смотрича входять до складу Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець». Якщо захочете відвідати заповідник, до ваших послуг також є багато варіантів, де можна зупинитися і відпочити в дорозі.

Летичівський замок, Летичів

Замок у Летичеві на Хмельниччині, знаний також як Домініканський монастир, зберігає багато історій: оборонну, церковну, народну… Первісна фортеця виникла на цьому місці ще у 14 столітті, скоріш за все – дерев’яна. Від давньої мурованої фортеці сьогодні збереглися лише стіни замку по периметру та башта.

Джерело фото: mapio.net.

У 17 столітті на теренах замку будують Домініканський монастир. У 1830-ті роки в Летичеві відбувається повстання, яке очолює Устим Кармалюк. Кармалюк і похований в Летичеві, а біля замкової вежі від 1974 р. височіє його пам’ятник.

Покровська церква-фортеця, Сутківці

Невеличке село Сутківці (Хмельницька обл.) найбільш відоме завдяки церкві Покрову Пресвятої Богородиці. Це церква-фортеця, або церква-донжон. Така будівля в плані архітектури унікальна для України, подібну церкву найближче можна знайти хіба у Франції.

Джерело фото: ishchuk.net.

Покровську церкву почали будувати у 15 віці, а закінчили аж через 300 років. Але будували на совість. Хоча зараз святиню продовжують відновлювати силами місцевої православної громади, своєї оригінальної краси твердиня майже не втратила.

Міська брама, Сатанів

Хмельниччина може пишатися ще одним збереженим міським укріпленням. Це фортечні мури, що одночасно являли собою міська брама Сатанова. Колись гарну браму міста навіть змалював невтомний художник-мандрівник Наполеон Орда.

Джерело фото: castlesua.jimdo.com.

У 15–16 століттях тут існував Сатанівський замок. Тепер від нього лишилися досить помітні та варті уваги руїни. Попри руйнацію, замок був визнаний пам’яткою містобудування та архітектури України національного значення.

Фортеці і замки Західної України

Найгарніші замки і фортеці Західної України не потребують додаткових рекомендацій. Переважно це знані перлини архітектури, більшість із яких збереглася до наших днів у доброму стані. Хоча, звісно, не всім колишнім замкам-красеням так пощастило… Нижче – короткий огляд замків Волині, Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини, Буковини і Закарпаття.

Дубенський замок, Дубно

Вважається, що Дубенський замок на Волині (Рівненська обл.) був заснований 1492 року. Це в повному сенсі замок Острозьких. Один – князь Костянтин – розпочав будівництво, а інший Острозький – князь Януш – перебудував замок у ренесансному стилі.

Джерело фото: ednist.info.

Нова Дубенська фортеця, Тараканів

Є на Рівненщині й занедбані перлини фортифікаційного мистецтва… Тараканівський форт – дивовижне місце, краси якого не зіпсувала навіть руйнація. Але чи його ще можна хоч трохи відновити і зберегти для нащадків?

Джерело фото: ingreen.in.ua.

Острозький замок-музей, Острог

Величі Острозького замку час дещо торкнувся, але прекрасна будівля витримала всі випробування. Історія її заснування сягає 1241 року! Це один із найбільш дивовижних – і ззовні, і всередині – краєзнавчих музеїв України.

Джерело фото: karpaty.life.

Замок-музей називають «туристичним дивом Рівненської області». Колишній княжий маєток приваблює таємними підземеллями, давніми вежами і незнаними легендами.

Замок Любарта, Луцьк

Замок Любарта так гарно зберігся завдяки багатьом людям, яким було не байдуже не лише його минуле, але й майбутнє.

Джерело фото: bigfoto.in.ua.

Якщо колись отримаєте шанс провести тут «ніч у музеї», обов’язково скористайтеся ним! Тоді грандіозна споруда предстане у всій своїй таємничій красі. Якщо ж шукаєте можливості зупинитися у Луцьку на довше – зазирніть сюди.

Башта Чарторийських, Луцьк

Історія башти Чарторийських Окольного замку (або Окольника) тісно пов’язана із замком Любарта, тобто Верхнім Замком.

Джерело фото: galleryua.com.

Від цілого комплексу Окольника у кращому чи гіршому стані сьогодні залишилися лише будинок 16 століття, будинок колишнього монастиря шариток, колишній костел єзуїтів із західною стіною колегіуму та вежа Чарторийських, залишки мурів за вежею Чарторийських, задній фасад колишнього будинку монастиря бригідок та частина муру між Стировою вежею Верхнього замку та Архімандричою вежею Окольного замку (остання вже не існує). Більше про це можна дізнатися, завітавши до Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк».

Замок Радзивіллів, Олика

Замок Радзивіллів – знана твердиня Волинської області. Його також називають Гольшанським замком (але не плутати з його побратимом у Білорусі, що носить таку саму назву).

Джерело фото: ua-travels.in.ua, автор Дмитро Следюк.

Замок виконував оборонні функції в 17–19 віках. А від радянських часів і дотепер тут розміщується психіатрична лікарня…

Старий замок, Тернопіль

Палац колишнього Тернопільського замку над ставом – архітектурний символ Тернополя. Він вважається найстаршою будівлею (1548) в усьому місті. І, безперечно, однією з найгарніших. Оригінальність замку-палацу в тому, що він будувався як різноповерховий. Три житлові поверхи, видимі з боку міста, доповнювали два підземних. Вони відкривалися лише з берега ставу, позначені двома рядами бійниць.

Джерело фото: pizzatravel.com.ua.

Загалом Тернопільський став – не лише мальовниче місце, але й культурний і відпочинковий центр Тернополя. Оцінити це місце найкраще можна, якщо ви зупинитеся просто на березі, поруч із замком – наприклад, у готелі «Тернопіль», а також у готельно-ресторанному комплексі «Сапсан» або у готелі «Галичина».

Збаразький замок, Збараж

Збаразький замок-музей – окраса Тернопільщини і один із об’єктів Національного заповідника «Замки Тернопілля».

Джерело фото: pizzatravel.com.ua.

До заповідника також входять Вишнівецький замок, замки у Скалаті, у Золотому Потоці та Кривче; руїни Чортківського замку і замку в Підзамочку; Язловецький, Теребовлянський і Микулинецький замки, а також замок у Скалі-Подільській.

Замок-палац Вишневецьких

Вишнівець – колишній родинний маєток князів Корибутів-Вишневецьких. Замок і палац тут почали будувати у 17 віці.

Джерело фото: panoramio.com.

Замок будувався як цілий оборонний комплекс, до складу якого входив навіть монастир кармелітів. Сьогодні у Вишнівці розміщується цілий палацово-парковий комплекс, розкіш якого вражає донині. За це його і називають «Версалем Тернопільщини».

Скалатський замок, Скалат

Замок у Скалаті – уособлення краси і міці. Його історія своїм корінням сягає 17 століття.

Джерело фото: pizzatravel.com.ua.

Сьогодні замок становлять чотири кутові вежі та оборонні мури. Щоправда, останні збереглися тільки до рівня внутрішнього двору замку.

Замок Концьких, Кривче

Рештки замку в Кривчому повні своєрідної, дещо містичної, привабливості. Колись це була справді неприступна оборонна фортеця.

Джерело фото: ishchuk.net.

Туристичним об’єктом замок став ще на початку 20 століття, але й це не врятувало його від подальшої руйнації. Цікаво, що замок є і археологічним об’єктом – тут було зроблено багато цікавих знахідок.

Ягільницький замок, Нагірянка

Ягільницький замок, або замок Лянцкоронських, знаходиться у селі Нагірянка поблизу Чорткова (Тернопільська обл.). Цю твердиню було збудовано 1630 року.

Джерело фото: fotostudio.com.ua.

Одна із замкових легенд оповідає, що нагірянську фортецю сполучає з лісом підземелля, через яке колись рятувалися оборонці замку. Саме завдяки цьому замок, мовляв, і витримав свого часу атаки козаків Хмельницького.

Замок-палац Вороніна, Білокриниця

Палац Вороніна у Білокриниці –  сусід вже неіснуючого Кременецького замку, від якого лишилися жалюгідні рештки. Колись ці терени навіть належали до кременецьких володінь.

Джерело фото: ishchuk.net.

Але замок тут побудували вже князі Збаразькі. У Білокриниці лишили сліди й інші власники  – Вишневецькі, Радзівіли, Чосновські та останній володар, граф Воронін. Він заповів, аби тут була рільнича школа для селянських дітей. Сьогодні це Кременецький лісотехнічний коледж, поруч із яким буяє дендропарк.

Свірзький замок, Свірж

Свірзький замок розташований у с. Свірж Перемишлянського району на Львівщині. Замок будували у 16 столітті, а церква на його території – 1561 року.

Джерело фото: nice-places.com.

Колись тут навіть знімали «Трьох мушкетерів». Сьогодні твердиню ще можна відновити та повністю реконструювати. Але чи дочекається цього славна фортеця?

Королівський замок, Олесько

Олеський замок височіє на пагорбі над селищем. Саме тут, на теренах сучасної Львівщини, народився король Ян ІІІ Собеський, тут він збирав свої мистецькі колекції.

Джерело фото: ua-travel.info.

Зараз на території замку – визначний музей-заповідник Львівської галереї мистецтв. Олеський замок відкриває відомий маршрут Галичиною – так звану «Золоту підкову Львівщини».

Підгорецький замок, Підгірці

Другий замок «Золотої підкови» – Підгорецький замок. Він побудований у пізньоренесансному стилі.

Джерело фото: myplanet.com.ua

Замковий комплекс об’єднував палац (оточений бастіонами, валами й ровами), бароковий храм, «Гетьманську корчму», в’їзну браму та затишний парк в італійському стилі.

Замок Собеських, Золочів

Замикає сучасну версію маршруту «Золота підкова» замок Собеських у Золочеві. Тут також міститься один із відділів галереї мистецтв. Подвір’я замку прикрашають дві визначні споруди – Великий і Китайський палаци. 

Джерело фото: kapitoliy.net.ua.

Аби встигнути з комфортом оглянути всі навколишні пам’ятки, можна зупинитися у золочівському готельному комплексі «Золота підкова».

Поморянський замок-палац, Поморяни

Поморянський замок – болюча рана на теренах Львівської області. Волонтери і активісти, які рятують перлину архітектури 16–17 століть, пишуть про замок так: «Він міг би доповнити і збагатити маршрут туру «Золота підкова Львівщини», проте сьогодні напівзруйнований, перебуває в аварійному стані та потребує допомоги!..»

Джерело фото: wikiwand.com.

Нещодавно (вперше за 40 років) замок отримав кошти на реконструкцію. Також неподалік замку зберігся оборонний костел Святої Трійці, територію якого активно впорядковують небайдужі добродії.

Замок Жолкевського, Жовква

Жовква була заснована як місто-фортеця. Жовківський замок – цьому свідок. Він є однією із найбільш грандіозних фортифікаційних споруд Львівщини. Гетьман Жолкевський будував його, мов королевський – а його онук справді став королем.

Джерело фото: myzhovkva.com.

Ян ІІІ Собеський зробив Жовківський замок своєю резиденцією, тим часом Жовква стала великим осередком мистецтва. Але військового духу не втратила – навіть житлові будинки тут зводилися з відкритими аркадними галереями.

Замок Острозьких, Старе Село

Старосільський замок був збудований наприкінці 16 сторіччя як оборонна споруда. Мури замку мали 14–16 метрів заввишки.

Джерело фото: andy-travel.com.ua.

Сучасна історія замку Острозьких на Львівщині сумна: він мав би стати відомим туристичним центром, бути відновленим, але… Концесія станом на 2015 рік плодів фактично не принесла.

Станіславівська фортеця, Івано-Франківськ

Історія Станіславівської фортеці в Івано-Франківську відкриває історію всього міста – міста-фортеці. Зараз від неї лишився лише фрагмент оборонного цегляного муру на розі вулиць Новгородської та Бельведерської («Бастіон» у Фортечному провулку). Але й він передає колишню міць фортеці, що колись вражала світ своєю довершеністю.

Джерело фото: mapio.net.

Ще один цікавий міський об’єкт, вартий уваги в Івано-Франківську, – замок-палац Потоцьких. Щоправда, зважаючи на його стан, було б не зле, якби міська влада зацікавилася ним так само, як і любителі архітектури… Зупинитися в Івано-Франківську можна в будь-якому цікавому готелі або апартаментах.

Галицький замок, Галич

Старовинний замок у давньому Галичі на Івано-Франківщині час не пошкодував… Ця фортифікаційна оборонна споруда увінчувала Галич Гору вже у 14 віці. А укріплена цитадель тут існувала ще за 200 років до того.

Джерело фото: pidgorodeckamary.blogspot.com.

До наших днів від замку збереглися руїни мурів західної башти (на рівні другого ярусу) та залишки оборонної стіни з бійницями, а також замкові підвали. Зараз у Галичі тривають реставраційні роботи.

Хотинська фортеця, Хотин

Хотинська фортеця на Буковині досі є величною оборонною спорудою. До того ж це одна з найкраще збережених пам’яток архітектури в Чернівецькій області.

Джерело фото: bigfoto.in.ua.

Історичний Хотинський форт – свідок Київської Русі. Колись він стояв на сторожі її західних теренів. Пізніше фортецю перебудовували Данило Галицький із сином Левом.

Ужгородський замок, Ужгород

Ужгородський замок зараз виконує функції краєзнавчого музею. Перші згадки про нього сягають 9 віку, ще часів білих хорватів.

Джерело фото: lovelylife.in.ua.

Пізніше товстезні стіни замку бачили багато змін країн, епох, правлінь. І зберігають для нас свої спогади та легенди… В Ужгороді є багато варіантів, де зупинитися, – хоча, звісно, цікавіше обирати помешкання в центрі міста.

Невицький замок, Невицьке

Невицький замок – окраса Закарпаття, хоча він зберігся фактично в руїнах. А легенди про нього посідають чільне місце серед карпатських таємниць.

Джерело фото: natadent.com.

Коли будете прямувати у замок, вдягайся зручно – дорога непроста. Але сам замок і краєвид із замкової гори насправді того варті!

Замок Паланок, Мукачево (Закарпаття)

Мукачівський замок зараз вміщує експозиції історичного музею. Хоча його історія сама по собі варта окремого великого музею – у ній бо можна простежити історію цілого Закарпаття.

Джерело фото: photo-mandry.com.ua.

Кохання і мужність Ілони Зріні, легенди про побудову замку, перетини династій та епох… Хороший гід тут ніколи не обмежується сухими фактами – так ви потрапите у справжню закарпатську казку. Часу, щоб намилуватися Закарпатським краєм потрібно багато, а хороший відпочинок в подорожі не вдасться без затишного готелю. Його ви можете обрати на свій смак.

Замок Сент-Міклош, Чинадієво

Сент-Міклош останніми роками став найромантичнішим замком Закарпаття. Крім того, Чинадієвський замок завойовує собі славу ще одного культурного та мистецького центру краю.

Джерело фото: slovovolyni.com

Сучасний стан замку – приклад того, що мудрі рішення під час концесії можуть допомогти у розвитку не лише споруди, але й місцевих земель.

Замок-палац Шенборнів, Карпати

Мисливський палац Шенборнів у селі Карпати (Закарпатська обл.) ще називають «замок Шенборнів» або «замок Берегвар». Неоромантичний палац поєднав у собі певну казковість, а також готичні й романські архітектурні елементи.

Джерело фото: zakarpattya.net.ua.

Сьогодні тут розташовується санаторій «Карпати» (де також приймають гостей на відпочинок). Навколо будівлі, ще за бажанням графа Шенборна, створили розкішний сад-дендрарій. Тепер це санаторний парк. 

…Може статися так, що не один із цих оборонних замків, фортець або замків-палаців не став першим у вашому особистому рейтингу архітектурної краси. Що це означає? Можливо, щось надзвичайне… Наприклад, те, що ваш найкрасивіший замок ще досі чекає на вас!

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини