На Львівщині майстер створює унікальні паперові копії пам’яток архітектури. Фото

Петро Щомак створив приблизно 10 паперових архітектурних споруд Львова.


ФОТО: ПЕТРО ЩОМАК

Петро Щомак створює макети архітектурних споруд. У його колеції вже приблизно 30 моделей, а львівським пам’яткам культури він присвятив 10 із них.

Серед його робіт можна побачити Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької, церкву святих Ольги і Єлизавети, Преображенську церкву, церкву святої Анни, Домініканський собор та інші пам’ятки архітектури міста.


церква святих Ольги і Єлизавети

Петро Щомак народився у Новому Роздолі, та його завжди приваблювала архітектура Львова. Збирати макети навчився самотужки. Спочатку складав архітектурні споруди із закордонних журналів, та якось його зацікавило питання, чому такого немає у Львові.

За його словами, щоб створити один такий макет, спочатку потрібно зробити заміри приміщення, потім макет створюють у 3-D програмі, а уже тоді друкують деталі будівель у масштабі.

«Одного разу я робив заміри Церкви святого Михаїла. За увесь час своєї роботи, ніхто не забороняв їх робити чи хоча б брати якісь дозволи. А цьго разу до мене підійшов охоронець, і довелось пояснювати, що я тут роблю і чому. Мабуть подумав, що я шпіон, у наш час всяке буває», – пригадує майстер.

Також він зазначив, що цікавитися архітектурою почав не одразу. Спочатку у нього був власний бізнес, а уже на пенсії з’явилося багато часу.

«Уявіть собі, що є простий білий листок, і як з нього може вийти архітектурна споруда. Це щось неймовірне», – каже Петро Щомак.

Зараз його роботи перебувають у Жовківському замку, та їх періодично возять у різні міста України на виставки.


Преображенська церква


Львівський національний академічний театр опери та балету імені Соломії Крушельницької


Палац Потоцьких


Палац Потоцьких


Палац Потоцьких


Церква святої Анни


Домініканський собор

Джерело: tvoemisto.tv

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини