Межа: фільм, про який треба кричати

16 листопада у широкий український прокат вийшов українсько-словацька кінострічка «Межа». Фільм про контрабанду на кордоні між Україною та Словаччиною. І хоча події у картині розгортаються 10 років тому, як запевняють самі актори, зараз ситуація не змінилась, пише zik.ua.

Якщо ви мрієте про легке чи комедійне кіно, оберіть щось інше. Це серйозний, глибокий і моторошний фільм про реалії, контрабанду і долі звичайних людей. Кінокартина пробирає з перших хвилин і тримає в напрузі до фінальних титрів. Я сміялась, плакала, співчувала, жахалась, бридилась – і все це протягом двох годин. А могло бути більше. Знімальна група зізналась, що матеріалу відзняли на 3,5 години. Можливо тому, подекуди у фільмі виникають незрозумілі моменти.

Про реалістичність зйомок яскравий приклад навела акторка Римма Зюбіна. Фільмування проходило на словацько-чеському кордоні. Один з водіїв-далекобійників, який перетнув українсько-словацький кордон, вирішив вночі трохи перепочити, відтак заїхав на відстійник. Прокинувшись вранці, побачив знову ж українсько-словацький кордон, який майстерно звели для зйомок картини. Уявіть собі стан водія, який відстояв у черзі, перетнув кордон, проїхав 500 км, і знову ж потрапив на кордон)))

«Межа» – це кримінальна драма про злочинців-контрабандистів і, звісно, про корупцію, про дружбу, підступ і зраду, про невдачі і наслідки, які за тим йдуть. Про те, які межі готові перетнути герої, щоби все відлагодити. Про сім’ї, які треба прогодувати, про поламані людські долі. Фільм про вибір і про бар’єри. Чи вони існують?

Чому варто подивитись кіно:

1. бо це український продукт,
2. з пізнавальною метою – наочний приклад життя на кордоні, спробувати зрозуміти – це нормальний стан речей, лінь чи безвихідь? І, може, варто про це більше говорити, навіть кричати, аби щось змінити,
3. емоційна розрядка,
4. хороший склад і гра акторів, режисерська робота, музичне оформлення, гарна українська мова і… непередбачуваність,
5. якщо візьмемо Оскара – гріх не знати, за що)))

А зрештою, йдіть, дивіться і робіть свої висновки. І, як сказала словацька продюсерка Ванда Адамік-Грицова: якщо вам щось не сподобається, то скажіть про це нам тихенько на вушко, але якщо вам сподобається, то розкажіть всім-всім-всім.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини