Сонячні годинники у Львові, про які мало хто знає

Поява сонячного годинника сягає давніх часів. Достеменно невідомо коли виник перший такий пристрій, але вважають, що сонячний годинник з’явився приблизно у 3500 р. до н. е. В багатьох містах України можемо побачити сонячні годинники – давні або ж сучасні і декоративні. Ніхто вже не користується ними на практиці, але помилуватись одних із найкрасивіших сонячних годинників нашої країни, який знаходиться у Львові, є безліч охочих, пише сайт ingal.com.ua.

Сонячний годинник — пристрій для вимірювання часу за зміною довжини тіні від гномону та її руху по циферблату.

Знаходиться цей красень у вірменському кварталі на фасаді будинку “Пір року”, або як його ще називають, “Знаків зодіаку”. Свою оригінальну назву будівля отримала через щедре та цікаве декорування фасаду. Його відреставрували у 2012 році під капітального ремонту будівлі.

На горельєфі зображений бог часу Хронос, який тримає Землю. Через центр півкулі проведена полуденна лінія з написом «Linea Loci», а в центрі укріплений гномон, тінь від якого переміщається слідом за Сонцем. Оскільки ніяких цифр на півсфері немає, по тіні можна приблизно визначити тільки сонячний полудень. Час створення пристрою – ХІХ століття.

Другий сонячний годинник ховається від туристів, та й від жителів міста теж, на стіні флігеля вілли «Юліетка» на вулиці Метрологічній, 14. Зараз тут хостел, і бачать цей годинник хіба що тамтешні жителі (якщо коли-небудь піднімають голову догори).

Годинник є різьбленням на стіні фронтону у вигляді двох півкіл різного радіусу, зі вписаними в них римськими цифрами від V (ранок) до VII (вечір). Розмір годинника близько 2 м. Між цифрами є півгодинні стрілки.

Гномон – металевий прут, вид – полярний, підставою направлений на північний полюс світу. Довжина стрілки – близько 60 см. Вісь “підстава гномона – значення 12 годин” вертикальна.

Цьому годиннику близько 100 років і годину вони показують неправильно. Але не від старості, а від помилки в розрахунках скоєних при їх проектуванні.

“А ось про третій годинник я дізнався тільки декілька днів тому, коли розглядав годинник на віллі Юліетка. Нам розповіли, що в парку біля басейну «Медик» теж є сонячний годинник. До парку від вілли всього кілька хвилин пішки і ми негайно туди вирушили. Парк був порожній і тільки самотня двірничка підмітала доріжки. На питання про годинник нами була отримана відповідь, що таких тут немає. І в ту ж мить годинник був виявлений в кількох метрах від неї”, пише Ігор Сальніков у своєму блозі.

Джерело: Сонячні годинники України

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини