Цей день в історії : 1 листопада : Західна Україна увійшла до складу УРСР

1 листопада 1939 року на 5-й позачерговій сесії Верховної ради СРСР Західна Україна прийнята до складу Радянського Союзу і приєднана до Української Радянської Соціалістичної Республіки.

Підписавши з СРСР у серпні 1939 року договір про ненапад, 1 вересня 1939 року Німеччина нападом на Польщу розв’язала Другу Світову війну. До 15 вересня основні сили польської армії були розбиті, німці взяли Люблін, підійшли до Бреста та околиць Львова і зупинились в районі обумовлної в серетних радянсько-німецьких протоколах демаркаційної лінії. Вранці 17 вересня Червона армія, мотивуючи свої дії захистом життя і майна населення Західної України та Білорусії, перейшла радянсько-польський кордон і, не зустрічаючи практично ніякого опору з боку польської армії, окупувала Східну частину Польщі, вийшовши після 12-денного маршу на Західний Буг і Сян.
28 вересня між СРСР та Німеччиною був підписаний “Договір про дружбу і кордони”, який викреслив Польщу з політичної карти Європи. За цим договором до СРСР відійшла більша частина Західної України, крім Холмщини, Підляшшя, Посяння і Лемківщини.

Ще не встановивши повного контролю над Західною Україною, радянське керівництво почало юридичне оформлення її нового статусу. Детально розроблений план, затверджений на засіданні політбюро ЦК ВКП(б) 26 вересня під головуванням Сталіна, передбачав скликання 26 жовтня у Львові Народних зборів Західної Укарїни, які повинні були вирішити питання про входження Західної України до складу УРСР, про характер нової влади, про націоналізацію банків і великої промисловості, про конфіскацію поміщицьких земель.

1 жовтня функції нових органів влади на місцях взяли на себе воєводські, міські й повітові тимчасові управління, що діяли за участю уповноважених ЦК Компартії України. Постановою Військової ради Українського фронту на 22 жовтня були призначені вибори, на котрих 90.93% отримали заздалегідь підібрані кандидати, що болотувалися на всіх 1495 округах на безальтернативній основі: 98 з них були членами ВКП(б), 81 – Компартії Західної України, 51 – представники інших партій, а решта – безпартійні. Серед обраних до Народних Зборів депутатів особи з вищою освітою складали лише 5.2% і було 1.6% неписьменних.

Відповідно до розробленого сценарію Народні Збори Західної України, які відбулись у Львові 26-28 жовтня, одноголосно прийняли декларації про встановлення радянської влади і возз’єднання з радянською Україною. 1 листопада 1939 року позачергова сесія Верховної ради СРСР, заслухавши заяву Повноважної комісії Народних Зборів, прийняла закон про включення Західної України до складу СРСР і возз’єднання її з УРСР.

Джерело: jnsm.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини