Антикінотеатр, кіноклуб, творча квартира: де у Львові подивитись кіно

Немає секрету в тому, що наш старий добрий телевізор виходить з моди, адже тепер всі фільми та передачі ми можемо дивитись в інтернеті. Однак, з розвитком всесвітньої павутини кінозали все ж лишаються популярними. Певно, секрет у їх особливій атмосфері.

VG Львів підготували для вас огляд місць, де можна не тільки подивитись кіно, а й познайомитись з цікавими людьми, обговорити побачене та дізнатись цікаву інформацію про культуру.

Планета Кіно 4DX

Візитівкою кінотеатру мережі “Планета кіно”, який відкрився у Львові у вересні 2015, став зал 4DX – новий тренд та унікальна технологія, яку використовують тільки у цій мережі кінотеатрів. Таких кінозалів в Україні всього три: в Одесі, Харкові, а тепер і у Львові.

Особливість цього формату в тому, що крісла в залі рухомі та максимально синхронізовані з зображенням на екрані: вони можуть вібрувати, змінювати кут нахилу до зображення, імітувати падіння, хитання судна, тряску в автомобілі або літаку. Є ще й інші додаткові спецефекти – вітер, дощ, туман, різні запахи, шуми, блискавки – які органічно вписуються в канву сюжету, доповнюючи його і підсилюючи ефект занурення у фільм.

Всього в кінотеатрі шість кінозалів. У двох з них використовується технологія 4DX, а екрани в них покриті сріблом для збільшення кількості відбиваючого від екрану світла, що забезпечує більш натуралістичне сприйняття того, що відбувається на екрані. Зазначимо, відрізняються і розміри екрану: 15 м на 8м, тобто вище за триповерховий будинок.

Також, глядачі зможуть переглядати фільми у сучасному форматі 3D, бо нещодавно в усіх кінотеатрах мережі було замінено застарілі 3D-системи (які досі використовує більшість кінотеатрів в Україні).

В цілому, є й інші переваги: ширші проходи між кріслами, кондиціонування приміщення (взимку – обігрів, влітку – охолодження), підлокітник, який можна прибрати, універсальна висота кожного ряду, завдяки чому людина, що сидить спереду не завадить вам дивитися фільм, не залежно від її зросту. Для відвідувачів доступний кіномаркет, де можна купити їжу і напої перед переглядом фільмів.

Крім того, в мережі діє Клубна Картка, за допомогою якої можна збирати бонуси і обмінювати їх на безкоштовні квитки в кіно, попкорн та напої. Всі учасники клубної програми отримують безкоштовний квиток до дня народження.

Адреса: вул. Під дубом, 7Б (ТРЦ “Forum Львів”)

Планета Кино (IMAX)

Ще один кінотеатр мережі “Планета кіно” у Львові. Його особливістю є зал IMAX. Величезний екран, ідеально налаштована аудіосистема, спеціальна геометрія залу – основні переваги цієї технології. Кінозали у всьому світі мають унікальне стандартне обладнання та запатентовану геометрію залу, які узгоджуються та надаються компанією IMAX. Тому кожен фільм, зокрема, його зображення та звук, налаштовуються спеціально під зал. Це є фішкою IMAX та відрізняє від інших кінотеатрів, в яких встановлюється різне обладнання залежно від вибору та бюджету власника кінотеатру. У Планеті Кіно кінозали IMAX є у 4 кінотеатрах: у Києві, Львові, Харкові та Одесі. При цьому в одному кінотеатрі відкрито не більше одного такого кінозалу, бо обладняння дуже дороге – вартість одного кінозалу IMAX дорівнює вартості 10 звичайних залів.

Крім цього є ще шість залів для показу фільмів у форматах 2D та 3D. Сеанси тут починаються кожні 15 хвилин. А для найвимогливіших глядачів встановлені VIP-місця. Кінотеатр може прийняти одночасно 1600 відвідувачів. Крім сучасних технологій, ви можете отримати насолоду від смачного попкорну на диванчиках в попкорн-барі, розташованому у фойє з безкоштовним Wi-Fi.

Адреса: с.Сокільники, вул. Стрийська, 30 (ТРЦ “King Cross”)

Multiplex

Перший кінотеатр мережі Multiplex – частина найбільшої в Україні мережі багатозальних кінотеатрів – відкрився у львівському ТРЦ “Victoria Gardens”. Він побудований у стилі Chinatown: китайські ліхтарики, ієрогліфи, авторський малюнок дракону та інше. Такий унікальний дизайн переносить відвідувачів в світ давньої цивілізації.

Кінотеатр має шість залів, які оснащені сучасними екранами SilverScreen з срібним покриттям та звуковими системами Dolby Digital. Крісла категорії SuperLux можна розкласти, керуючи кнопкою на підлокітнику, розповіли VG Львів у прес-службі закладу.

Також в кінотеатрі є два зали підвищеного комфорту: маленький зал SuperLUX на 30 осіб для тих, хто цінує комфорт, а також великий VIP-зал, в якому встановлена інноваційна система проекції, що дозволяє демонструвати фільми у роздільній здатності 4К.

Окрім блокбастерів та кінононовинок, в кінотеатрі можна буде подивитись прямі трансляції Британського театру, трансляції футбольних матчів, фільми мовою оригіналу та інше.

У фойє під час очікування кіносеансу можна насолодитися смачною кавою та смаколиками в кафе або заглянути в лаунж-зону M CLUB.

Адреса: вул. Кульпарківська, 226А (ТРЦ “Victoria Gardens”)

Lviv Film Center

Lviv Film Center – затишний кінотеатр у мальовничому парку “Горіховий гай”, відновлений на базі радянського кінотеатру кінотеатру “Сокіл” (збудований у 1978 році, тоді це був дитячий кінотеатр “Орльонок).

“Апаратну ми залишили автентичною, як експонат, оновили лише звукову та відео апаратуру. Тут зберігається і архів фільмів. Часом влаштовуємо плівкові покази і демонструємо ці стрічки”, – каже директор кінотеатру Андрій Породко.

Тут львів’янам показують здебільшого немасове кіно, і, як наголошує керівництво кіноцентру, у такий спосіб глядачам прищеплюють любов до якісного кінематографу. Часом, тут влаштовують і плівкові покази, адже кіноцентр має чималий архів фільмів.

У “Львівському кіноцентрі” є два кінозали. Перший – у приміщенні і розрахований на 176 місць. Другий – унікальний кінозал на даху. Що ж до цін, то квиток у кінозал всередині приміщення обійдеться у 40 грн, на даху – 60 грн.

Кіноцентр виконує не лише функцію показу кіно, але й майданчика для спілкування: тут проходять лекції на різну тематику, обговорення, фестивалі, концерти, майстер-класи. Зокрема, тут діє театральний та кілька інших мистецьких гуртків для дітей, є постійно діюча циркова студія.

Адреса: вул. Володимира Великого, 14А

Кінопалац

Мережа кінотеатрів “Кінопалац” — найстаріша в Україні. Її засновнував Богдан Батрух. Перший кінотеатр відкрили в Києві у 1998 році.

У Львові “Кінопалац” відкрився в кінці квітня 2002 року, ставши першим сучасним кінотеатром міста. Зали на 290 і 88 місць, обладнані звуковою системою DOLBY DIGITAL SURROUND EX, акустикою “JBL”, панорамними сучасними екранами.

У затишному фойє кінотеатру працює попкорн-бар. Регулярно проводяться вечірки, акції і презентації. Школярам, студентам знижки 50% в будні на сеансах після 16:00. У затишному фойє кінотеатру працює попкорн-бар.

Адреса: вул. Театральна, 22

Кінопалац “Коперник”

Заклад також належить до мережі “Кінопалац”, однак має багатшу історію. Кінотеатр, заснований у Львові у 1912 році, мав назву “Сан-Рівал”. Реконструкцію партеру будівлі XIX ст. під кінотеатр виконав архітектор Казимир Теодорович, а роботи із пристосування будинку тривали протягом усього 1911 року. Власник – інженер Едвард Бурнатович – подбав, аби зал кінотеатру був одним з найбільш комфортних та перебував серед лідерів за кількістю місць у Львові, тут їх налічувалось 425. Приміщення одразу, при видачі ліцензії, планували використовувати для показу театральних постановок і наукових зібрань. Невдовзі після відкриття, через розташування залу та “народну” назву кінотеатр перейменовано на “Копернік”.

У репертуарі “Коперніка” частими були прем’єри, фільми, зняті на основі реальних подій – найгучніші серед них прем’єра фільму “Quo vadis?” 1913 року та фільм про катастрофу корабля “Титанік”, який супроводжувала музика з опери Ріхарда Ваґнера “Летючий голландець” 1918 року.

У 1930 році “Копернік” став третім звуковим кінотеатром у Львові. У передвоєнні роки було розроблено два проекти із вдосконалення вигляду кінотеатру. Перший передбачав влаштування типової для кінотеатрів аншлагу-вивіски зі змінними буквами, які закріплюються на матовій площині з підсвіткою, а другий – неоновий напис “Kopernik” на фризі під балконом і влаштування підсвітки декору пілястр неоновими трубками, які б повторювали профіль декоративного елементу. Автором останнього проекту був архітектор Зигмунт Шпербер. Однак, війна завадила реалізувати ці проекти.

У роки німецької окупації зал перейменовано на “Студіо” та збільшено кількість місць… У радянські часи, від 1946 року, офіційною назвою стала “Кінотеатр ім. Коперніка”, належав він до першої категорії – із прем’єрами, політичними лекціями та джазовими виступами перед сеансами.

У січні 2004 року “Кинопалац “Коперник” відкрився в тому вигляді, в якому ми знаємо його зараз. Це сучасний незалежний кінотеатр у центрі Львова, де проводяться різноманітні фестивалі та покази незалежного кіно. Тут діють 2 зали: великий зал на 146 місць та арт-зал на 25 місць.

Адреса: вул. Коперника, 9

Кінопалац ім. Довженка

Кінопалац ім. Довженка – це один з найбільших кінотеатрів Західної України та третій заклад мережі “Кінопалац” у Львові. Найвіддаленіший, бо знаходиться в Сихівському мікрорайоні. Заклад має два зали: червоний – на 747 місць та синій – на 196. Вони обладнаний звуковою системою DOLBY DIGITAL SURROUND, акустикою “JBL”, панорамними сучасними екраном Perlux.

У фойє кінотеатру працює попкорн-бар.

Адреса: пр. Червоної калини, 81

Rockfellow

У центрі Львова працює нове місце відпочинку – АНТИкінотеатр “Rockfellow”, де можна зняти кінотеатр “під ключ” та самостійно обрати фільми до перегляду та час сеансу.

Тут відвідувачам пропонують невеличкий кінозал у власному розпорядженні, де можна як дивитись фільми з каталогу, так і приносити їх з собою, щоб подивитись в HD якості на п’ятиметровому екрані, відеоігри на Xbox 360 і Kinect, вечірки і LIVE-трансляції спортивних подій, кінопобачення тільки для двох, караоке. Також з собою можна принести свою їжу та напої.

Формат закладу був розроблений та запатентований українцями. “Всю ідеологію АНТИкінотеатру можна описати всього в одній фразі – в нас можна поставити фільм на паузу. Тут не потрібно пристосовуватись до сеансів. Та й кіно, насправді, дивитися не обов’язково. Є безліч інших розваг 24 години на добу”, – каже директор “Rockfellow” у Львові Ірина Геревич.

Заклад пропонує шість залів з індивідуальним дизайном на тему культових фільмів: “Гетсбі”, “Рожева пантера”, “Еверест”, “Джейсон”, “Star wars”, “Дикий захід”, кожен з яких призначений від 2-х до 18-ти осіб.

Адреса: вул. Генерала Чупринки, 5

Актовий зал Fredra.61

Фредра.61 – абсолютно незалежний і некомерційний проект. Проект, що на абсолютно вільних умовах дав можливість реалізувати більше сотні “інших” подій найрізноманітнішого спрямування, відкрив альтернативне, “не кавове” місто для львів’ян і тисяч гостей з України та світу, і продовжуватиме робити так надалі.

Це приклад самоорганізації ініціативних людей, що прагнуть самостійно формувати своє середовище. Активісти створили місце не подібне на інші. Це не сквот, але не театр де треба купити квиток і зайняти визначене місце. Вечорами після роботи замість того щоб киснути в пабі чи гортати вдома мережу, можна прийти сюди, щоб відчути таку мережу всім собою. Тут можна зустріти найцікавіших і безмежно яскравих людей, а грошима, призначеними для пабу, підтримати проект. У Fredra проходять кінопокази, концерти, літературні читання, виставки та інші заходи, а кожен може запропонувати провести свій захід, попередньо домовившись з організаторами.

Адреса: вул. Зелена, буд. 20

Кіноклуб Silentium

Теж не дуже стандартний кінотеатр. Це – група людей, що люблять життя, кінематограф, філософію, релігію, літературу, музику живопис та інші види творчості.

Silentium – один з популярних у Львові альтернативних кіноклубів знаходиться в приміщенні “Кинопалацу “Коперник”. Сюди приходять не заради попкорну чи неймовірних спецефектів, а для того, щоб подивитись якісне кіно та дізнатись щось нове.

Кінопокази проходять у понеділок та четвер в 19.00. Перед сеансами засновник кіноклубу Станіслав Тарасенко читає лекції, присвячена показаному фільму або режисерові, який його зняв. Лекція читається живим доступною мовою, триває близько години і супроводжується різними аудіо-, відео- і фотоматеріалами. Всі заходи цікаві і пізнавальні.

Зазначимо, по середах о 19.00 Станіслав Тарасенко читає лекції і у Львівській медіатеці, де є можливість обговорити побачені кінострічки.

Крім того, організатори кіноклубу започаткували радіопередачу “Киноведы” – незалежний авторський проект, присвячений, в першу чергу, світового кінематографу, а в іншому – всієї культурі. Режисери, художні фільми, жанри кіно, актори – ось основні теми радіопередач. Також слухачі зможуть дізнатися про літературу і письменників, музику і композиторів, філософію та релігію, історію та живопис. Якщо ви цінуєте світову культуру, якщо для вас цікаві Девід Лінч та Кінг Відор, Омар Хаяйм і Вільям Блейк, Шрі Чинмой і Чжуан-цзи, Урсула Ле Гуїн і Гілберт Кіт Честертон, Aphex Twin і Боб Ділан, то ця радіопередача якраз для вас.

Адреса: вул. Коперніка, 9

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини