Цей день в історії. 21 жовтня 1665 року, українські козаки підписали Московські статті


У 1492 році відкриття Америки Колумбом. У 1991 – здійснений перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі. Відкрий для себе історію цього дня.

21 жовтня 1665 року у Москві між українськими козаками на чолі з гетьманом І. Брюховецьким та московським урядом відбулося підписання Московських статей, за якими визначалися взаємини козаків з Росією.

Цим документом значно обмежувалися політичні права України та посилювалася її залежність від московського уряду у військово-адміністративному та фінансовому плані. Згідно з Московськими статтями, відтепер українські землі та міста повинні були перейти до безпосередньої влади московського царя. Для гетьманського уряду відтепер було під забороною вступання у дипломатичні відносини із іноземними державами. Було обмежено право на вільне обрання гетьмана: відтепер його вибори повинні були проходити тільки за присутності московських послів та з дозволу царя. Після обрання гетьман повинен був їхати на затвердження до Москви. Також відтепер кількість московських військ у Україні було збільшено до 12 тисяч, до того ж український уряд брав на себе зобов`язання постачати їм харчі власним коштом.

Податки з українського населення (окрім козаків) відтепер збиралися московськими воєводами. Усі збори повинні були йти до царської казни. Українську Церкву відтепер було підпорядковано Московському Патріарху. Лише козацьким станом зберігалася автономія. Усі ці поступки Іван Брюховецький зробив в обмін на земельні володіння неподалік від кордону з Московією та боярський титул.

Джерело: te.20minut.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини