П’ять найвизначніших символів України

Топ-5 національних символів України: зашифровані обереги у національному строю, одна з найстарших валют світу, мелодії українських Карпат та довершеність скіфських скарбів.

Гривня

Національна валюта Київської Русі та незалежної України — гривня. Першим її запустив в обіг князь Володимир Великий. Гривня лишалась основною грошовою одиницею на Русі до 14 століття. Офіційно гривня ввійшла в обіг 25 серпня 1996 року.

У 2008 році комісія з естетики Міжнародного Фінансового Банку назвала гривню найгарнішою валютою світу.

Трембіта

Найдовший у світі музичний інструмент, в якому живе душа Карпат — трембіта. Її мелодії розтікаються на кілометри. Колись все життя гуцулів минало під її звуки. Трембіти сповіщали про вихід отари на полонину, відхід на той світ чи народження в сім’ї дитини. Нею запрошували на весілля та співали колядки.

Пектораль

Унікальна знахідка 20-го століття, яку прирівнюють до відкриття скарбів єгипетського фараона Тутанхамона — скіфська пектораль. Вага прикраси — більше кілограма, а вироблена вона із золота високої якості.

Петриківський розпис

Візерунки, що зачарували 600 експертів з 95 країн світу —петриківський розпис. У 2012 році учасники сесії ЮНЕСКО внесли петриківський розпис до списку світової нематеріальної спадщини. Зараз цей розпис вважають національним мистецьким брендом.

Вишиванка

Українська вишиванка супроводжує українців з найдавніших часів. Ще Геродот писав, що одяг скіфів прикрашала вишивка, а сестра Володимира Мономаха організувала в 11 столітті першу школу вишивання. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Кожен регіон мав свої унікальні візерунки.

Уже за часів Незалежності чи не найбільше повернули моду на вишиванку. Вона стала засобом самовираження та національної гордості.

Джерело: 24tv.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини