Легенди древнього Києва. Змій Горинич

За свою багатовікову історію, Київ обріс безліччю легенд і оповідань. Частина з них стосується легендарного київського Змія Горинича.

Змій Горинич
Змій Горинич – це казковий і билинний персонаж вогнедихаючий дракон, який представляє сили зла. Незмінною його рисою зовнішності є наявність декількох голів, а в різних легендах може бути від трьох до дванадцяти. Друга частина його імені вказує, що Змій жив в гірській місцевості, а так як в слов’янських мовах слова «гора» і «ліс» не різняться, то є версія, що злий герой жив в лісі.

Одна з найцікавіших легенд пов’язує Змія Горинича з районом Оболонь. Дійшла вона в багатьох інтерпретаціях, однак, головне в її змісті наступне.

Київ потерпав від злодіянь Змія Горинича, який часто нападав на місто і наганяв страх і жах на киян. Крім цього, персонаж забирав із собою дівчат, які йому подобалися, і більше їх ніхто не бачив. У той самий час на київських землях жив богатир Добриня Микитич, якому вже настав час одружуватися. Але йому це не вдавалося зробити довгий час, тому що як тільки він закохувався в якусь киянку, вона незабаром зникала. Добриня вирішив з цим покінчити, оскільки поки справа дійде до одруження, жодної красуні в місті може не залишитися. Богатир одягнув всі свої військові обладунки, сів на коня і поїхав до Пучай-річки або Почайні. День був спекотним і він вирішив скупатися. Він переплив на інший берег, тобто на Оболонь, у володіння Змія, але не знайшов його там.

Змій Горинич
Змій Горинич якраз повертався з полювання, і, побачивши Добриню Микитича, накинувся на нього. В результаті поєдинку, богатир здобув перемогу. Змій став благати про пощаду і пообіцяв більше не красти дівчат.

Змій Горинич
Однак Змій слова не дотримав і незабаром вкрав дочку самого київського князя і гуляв собі спокійно по вулицях міста. Це роздратувало Добриню Микитича та він в кінці-кінців вбив Горинича, звільнивши Київ від його присутності.

Сьогодні цю легенду знають багато оболонівців від малого до великого. До речі, Добриню Микитича жителі столиці увічнили в назвах вулиці – так на Оболоні є вулиці Богатирська та Добринінська.

У 2014 році на Оболонській набережній з’явилася бронзова скульптура на честь Змія Горинича, а точніше Котигорошку, переможцеві цього казкового персонажа.

Скульптура Котигорошка
Є версія, що битва Добрині і Змія проходила в місцевості Дорогожичі, а одна з легенд пов’язана з давнім київським храмом тієї місцевості – Кирилівською церквою. Подейкують, що від цієї церкви ведуть печери аж до південної околиці Києва, а саме до місцевості, званої як «Церковщина». Однак, про ці підземні ходи ніхто точно нічого не знає, тому хто, коли і навіщо їх створив – невідомо. Але легенда розповідає, що в цих печерах жив і навіть нині живе той самий легендарний Змій Горинич, причому його печера настільки глибока, що веде в пекло.

Далі є кілька фіналів цієї історії: в одних йдеться про те, що змія переміг богатир Добриня Микитич, в інших – що його ніхто не зміг здолати, а богатир лише загнав лиходія далеко вглиб печери; в третіх, що змій і зараз живе під фундаментом Кирилівської церкви.

Легенди легендами, але з встановленням радянської влади в Києві, більшовики залили частину фундаменту бетоном.

печера
До речі, зовсім поруч з цим місцем, на Смородинському узвозі, знаходяться ще печери. Деякі легенди стверджують, що Змій Горинич жив саме в цих підземних ходах, і сюди приводили молодих хлопців і дівчат в жертву звірові, і тут його переміг богатир Кирило Кожум’яка.

Джерело: weloveua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини