Карнавал революції: Товариство Лева – з чого все починалося (фото)

Перед світанком глибшає тінь
Перед грозою дихати важче
Гей, Товариство у кожній біді
Друзів не кинемо напризволяще,
Славимо світло вільних ідей
Посеред ночі рідного краю,
Щастя у Бога, слави в людей
Ми не шукаємо, а здобуваєм!

Разом – вперед! Разом у крок!
Руху народного поступ сталевий
З неба зірвем грона зірок
ми присягали Леву!

Наша земля, джерело і вогонь —
Ось перед чим ми стаєм на коліна
Заповіли домагатись свого
Дух Кобзаря і личаківські тіні
Вічної пам’яті наших батьків
Не заплямуємо рабським мовчанням
І пошануєм до схилу віків
Мудрість просвіти, але не повчання!

(Гімн “Товариства Лева”)


Товариство Лева – неформальне молодіжне товариство, створене в жовтні 1987 у Львові. Молодь добровільно розпочала впорядкування занедбаних та зруйнованих могил Личаківського цвинтаря, організовувала засідання клубу молодих учених, проводила недільні творчі зустрічі, унаслідок чого викристалізувався актив майбутньої організації. Основними напрямками її діяльності стали: плекання й поширення національної свідомості, української мови; збереження культурних та історичних пам’яток; охорона навколишнього середовища; розвиток українського фольклору.

Перші роки існування
Першіми кроками у діяльності Товариства Лева було відродження фольклорних свят і народного ремесла чорної гаварецької кераміки. Нижче на світлині члени Товариства Лева на Великдень 1988 р.

     

З 1988 року члени Товариства Лева формували творчі колективи з вертепними виставами, котрими розважали львівян під час Різдвяних свят. Таких колективів в Товаристві було близько десяти.
   

Активна громадська позиція Товариства Лева проявлялася у різних сферах суспільного життя. На свілині ліворуч левенята пікетують Львівську обласну раду, протестиуючи проти побудови Стрийського водосховища. На правій світлині члени Товариства Лева допомагають селянам Гавареччини у заготівля дров на зиму.
   

Діяльність Товариста Лева була побудована на засадах патріотихму пошанування пам’яті борців за незалежність України. На світлинах – члени Товариста біля могил Степана Бандери і Ярослава Стецька у Мюнхені.
   

Споріднені духом члени Товариства нерідко знаходили серед колег свою долю. На світлинах молодь прямує на весілля своїх друзів.
   

На святі Івана Купала. Верхнє Синевидне. 1988 р.

“Хор-ланка” під керівництвом Марії Процев’ят

Джерело: Історія Товариства Лева

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини