Що потрібно знати про Свято Покрови

Сьогодні, 14 жовтня, православні та греко-католики відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Цей день прийнято вважати кордоном між двома порами року.

Фігура Матері Божої на Проспекті Свободи м. Львів Фігура Матері Божої на Проспекті Свободи м. Львів[/caption]

Стало добрим звичаєм побувати 14 жовтня на службі у храмі, прикрасити домашню ікону Богоматері, згадати родичів чи знайомих, які пішли в похід, змушені десь воювати, боронячи Батьківщину, і помолитися за них.

Традиції свята говорять про те, що цей день необхідно зустрічати досить весело. Тобто можна запросити до себе додому близьких родичів, а також можна самим навідатися до кого-небудь в гості. Кожна молода красуня намагалася в свято виглядати якомога нарядно, адже вважали, що дане принесе в її життя довгоочікуваного судженого.

Фігура Матері Божої у подвір'ї Львівського музею історії релігії
Фігура Матері Божої у подвір’ї Львівського музею історії релігії

Що не можна робити на Покрови

Як у будь-яке релігійне свято, на Покрову Пресвятої Богородиці не можна робити серйозну господарську роботу, а також виконувати домашні обов’язки: будувати, копати, прибирати, прати, шити, в’язати, прасувати. Якщо ж з’являються невідкладні справи, їх потрібно виконувати сумлінно. У свято Покрови не можна лихословити, лаятися з людьми, вживати алкогольні напої, бажано навіть не готувати щось серйозне до пізнього вечора.
Вважається, що в Покров не можна позичати гроші, а ще не можна відмовляти сватам.

Фігура Матері Божої на фасаді Бернардинського костелу
Фігура Матері Божої на фасаді Бернардинського костелу

Що відомо

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу Константинополь. Мешканці міста в гарячій молитві звернулись до Божої Матері з проханням про порятунок. Богородиця з’явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення і стали християнами

Інша легенда переповідає, як у десятому столітті на Візантію напали сарацини (араби). У Влахернській церкві, на околицях Царгороду, саме відбувалась служба Божа. Прихожани почали просити в Бога допомоги, і двом з них, святим Андрію Юродивому та його учневі Єпіфанію, явилась Пречиста Марія, яка, долучившись до спільної молитви, зняла з голови покривало (омофор) і розпростерла над ними. Греки перемогли.

Після хрещення Київської Русі грецькими священиками за Володимира Великого визволення Богородицею християн Царгороду стало великим святом, а київські князі брали ікону “Покрови” у військові походи.

В Україні з 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. Традиційно вважається, що на Покрову у 1942 році було утворено Українську повстанську армію, тому 14 жовтня святкується як день УПА, проте деякі історики схильні вважати, що дата утворення є суперечливою. А ось з 2014 року указом Президента України Петра Порошенка на свято Покрови призначено День захисника України.

Фігура Матері Божої біля Костелу св. Антонія
Фігура Матері Божої біля Костелу св. Антонія

Народні прикмети:

  • Якщо на Покрову випав сніг, то буде він і в Дмитрів день (8 листопада).
  • Яка погода на Покрову, такою буде і зима.
  • Якщо лист з берези та дуба на Покрову впаде чисто – до легкого року, а нечисто – до суворої зими.
  • Якщо у вишні листя опаде до 14 жовтня – зима буде тепла, якщо ж вишня зелена – зима буде люта.
  • Якщо до цього дня не спадає з вишень листя – на теплу зиму, а звільниться – на сувору.
  • Зранку вітер з півдня, а по обіді із півночі – початок зими буде теплим, але згодом похолодніє.
  • Якщо вітер з півдня низовий – зима буде теплою, з півночі горішний – холодною, із заходу – сніжною; коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то і зима буде нестійкою.
  • Якщо в цей день сніг не покрив землю – не покриє в листопаді та грудні.
  • На Покрову вітер – весна буде вітряна.
  • Відліт журавлів до Покрови – на ранню зиму.
  • Якщо на Покрову сніг – буде багато весіль.
  • Хто сіє по Покрові, не має дати що корові.
  • На Покрову віє вітер з півночі – зима буде холодна і з великими снігами, з півдня – буде тепла зима.
  • Відліт журавлів до 14 жовтня – бути ранній зимі.
  • Білка до Покрови змінить шубку – зима буде добра.
  • Фігура Матері Божої © Mira
    Фігура Матері Божої © Mira

    Джерело: vsim.ua
    Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих засобах масової інформації можливе винятково у разі письмового дозволу правовласника.

    Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини