Мудра притча про димар, безглузді запитання і сенс життя

Щоб жити і радіти, потрібні всього дві речі – жити і радіти. І не ставити собі дурних питань.

В середині 20-х років молодий єврей прийшов до відомого нью-йоркському рабина і заявив, що хоче вивчити Талмуд.

– Ти знаєш арамейську? – запитав рабин.
– Ні.
– А іврит?
– Ні.
– А Тору в дитинстві вчив?
– Ні, ребе. Але ви не хвилюйтеся. Я закінчив філософський факультет Берклі і щойно захистив дисертацію за логікою в філософії Сократа. А тепер, щоб заповнити білі плями в моїх знаннях, я хочу трохи повчити Талмуд.
– Ти не готовий вчити Талмуд, – сказав рабин. – Це найглибша книга з усіх, написаних людьми. Але якщо ти наполягаєш, я влаштую тобі тест на логіку: впораєшся – буду з тобою займатися.

Молодий чоловік погодився, і рабин продовжив.

– Двоє людей спускаються по димоходу. Один вилазить з чистим обличчям, інший – з брудним. Хто з них піде вмиватися?
У молодого філософа очі на лоб полізли.
– Це тест на логіку ?!
Рабин кивнув.
– Ну, звичайно, той, у кого брудне обличчя!
– Неправильно. Подумай логічно: той, у кого брудне обличчя, подивиться на того, у кого обличчя чисте, і вирішить, що він теж чистий. А той, у кого обличчя чисте, подивиться на того, у кого обличчя брудне, вирішить, що сам теж забруднився, і піде вмиватися.
– Хитро придумано! – Захопився гість. – А ну-ка, ребе, дайте мені ще один тест!
– Добре, юначе. Двоє людей спускаються по димоходу. Один вилазить з чистим обличчям, інший – з брудним. Хто з них піде вмиватися?
– Але ми вже з’ясували – той, у кого обличчя чисте!
– Неправильно. Обидва підуть вмиватися. Подумай логічно: той, у кого чисте обличчя, подивиться на того, у кого обличчя брудне, і вирішить, що він теж брудний. А той, у кого обличчя брудне, побачить, що другий пішов вмиватися, зрозуміє, що у нього брудне обличчя, і теж піде вмиватися.
– Я про це не подумав! Вражаюче – я допустив логічну помилку! Ребе, давайте ще один тест!
– Гаразд. Двоє людей спускаються по димоходу. Один вилазить з чистим обличчям, інший – з брудним. Хто з них піде вмиватися?
– Ну … Обидва підуть вмиватися.
– Неправильно. Вмиватися не піде жоден з них. Подумай логічно: той, у кого обличчя брудне, подивиться на того, у кого обличчя чисте, і не піде вмиватися. А той, у кого обличчя чисте, побачить, що той, у кого обличчя брудне, не йде вмиватися, зрозуміє, що його обличчя чисте, і теж не піде вмиватися.

Молодий чоловік прийшов у відчай.

– Ну повірте, я зможу вчити Талмуд! Запитайте що-небудь інше!
– Гаразд. Двоє людей спускаються по димоходу …
– О Боже! Жоден з них не піде вмиватися !!!
– Неправильно. Тепер ти переконався, що знання логіки Сократа недостатньо, щоб вчити Талмуд? Скажи мені, як може бути таке, щоб двоє людей спускалися по одній і тій же трубі і один з них забруднив особа, а інший – ні ?! Невже ти не розумієш? Це питання – нісенітниця, і якщо ти витратиш життя, відповідаючи на безглузді питання, то всі твої відповіді теж будуть позбавлені сенсу!

Джерело: coma.in.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини