“Океану Ельзи” 23: цікаві факти до дня народження легендарного гурту

Сьогодні, 12 жовтня, найпопулярнішому гурту України та одному з найкращих, на думку публіки та критиків, рок-колективів Східної Європи виповнюється 23 роки.

Саме в цей день 1994 року, як прийнято вважати, Денис Глінін, Павло Гудімов та Юрій Хусточка створили нову групу, а беззмінним лідером «океанів» став Святослав Вакарчук.

ІА Дивись.info зібрала цікаві факти про легенд української музики.

«Клан Тиші» – назва колективу, в якому грав кістяк майбутнього «ОЕ». До речі, всі учасники першого складу «Океану Ельзи» не мали музичної освіти. Вакарчук є кандидатом фізико-математичних наук, Гудімов закінчив Український державний лісотехнічний університет за спеціальністю «садово-паркове господарство», Глінін вивчився у Львівському політехнічному університеті на економіста-енергетика, а Хусточка випустився із Львівського торгово-економічного інституту зі спеціальністю «фінанси та кредит».

12 січня 1995  перед Львівським оперним театром, де зібралося 7 тисяч глядачів відбувся перший виступ «океанів». Тоді ж ОЕ вперше з’явилися на ТВ — у програмі «Дека».

Теми пісень гурту звучать у першому українському анімаційному мультсеріалі «Лис Микита» і в дитячому фільмі «Прикольна казка».

Пісню «Там​​, де нас нема» записали в ніч на Різдво з 6 на 7 січня 1998 року. Бек-вокали записували усі присутні в студії — від музикантів «ОЕ» до сторожа.

У 1999 році «ОЕ вперше грають на легендарному російському фестивалі Maxidrom. Московський НСК «Олімпійський» був заповнений повністю, і всі 18 тисяч глядачів в один голос співали: «Там, там, там, тільки там, де нас нема…»

У 2006 році презентовано сингл на пісню «Веселі, брате, часи настали». Всі отримані від продажу синглу кошти були передані в обласний спеціалізований будинок дитини в Макіївці Донецької області.

Протягом 25 місяців група «Океан Ельзи» не давала концерти (з червня 2007-го по липень 2009-го) – у цей час Вакарчук був депутатом ВРУ.

«Океан Ельзи», за словами Святослава Вакарчука, ніколи не братиме участі у конкурсах і фестивалях, тобто у заходах, де учасники змагаються за місця (наприклад, «Євробаченні»). Такий принцип гурт ухвалив ще на початку існування, після розчарування на одному з фестивалів, де «ОЕ» лідирував від початку аж до виступу останнього колективу, який переміг, а «Океан» посів лише друге місце.

14 грудня 2013 року група в «золотому» складі (Вакарчук, Глінін, Гудімов, Шуров і Хусточка) виступив на Євромайдані. За різними даними, на Майдан Незалежності прийшло близько 200 тисяч чоловік.

Хоч Святослав Вакарчук оголосив про майже річну концертну паузу, історія групи «Океан Ельзи» на цьому не закінчується. Можна сказати, навпаки, все тільки починається. До слова, наступний концерт відбудеться на День Незалежності України 24 серпня 2018 року у НСК «Олімпійський» в Києві.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини