Історія на тарілці: Як українці шаленіють від піци

Depo.ua продовжує рубрику “Історія на тарілці”, в якій ми будемо розповідати не лише рецепти страв, але й їхню захопливу історію.

Що ж таке піца? Це італійська національна страва, яка складається з коржу зазвичай круглої форми, який покривається томатною пастою та сиром і запікається. У піцу можуть додавати різні інгредієнти, такі як м’ясо, шинка, салямі, морські продукти, овочі, фрукти, гриби, зелень та інші. Для виготовлення піци використовують виключно дріжджове тісто, проте на пострадянському просторі існує безліч варіацій цієї страви.

Всі продукти для піци ріжуться маленькими шматочками, подібними один до одного. Заготівку для піци виготовляють руками, без допомоги валка, через що тісто стає пухкішим. Піцайоли – кухарі, які спеціалізуються на виготовленні піци, крутять корж на руці, а деякі на пальці, завдяки чому він стає дуже великим та пласким.

В Італії піцу випікають в печах дровами з дерев місцевих порід: каштану, клену та ін. Печі мурують з туфу (місцевої вулканічної породи). Сучасні печі виготовляють зі спеціальних сортів кераміки. Температура в печі сягає 350 °C. У печі вогонь підтримують цілодобово, за винятком часу її ремонту.

ІСТОРІЯ ПІЦИ

Поява піци овіяна міфами та легендами. Проте деякі з них здаються навіть схожими на правду. Винахід піци приписують давньоримському полководцеві та гурманові Лукулу, який здобув свою популярність завдяки своїм бенкетам, а не військовому ремеслу та гучним перемогам. Неаполітанці дотепер цінують страви, які колись прикрашали його бенкетний стіл. Однією із цих страв була піца а ля наполетана — золотаво-жовтого кольору, з кислого тіста, спечена на вугіллі.

Результат пошуку зображень за запитом

Звісно ж, давня суперниця Італії Греція стверджує, що саме вона є родоначальницею піци. Греки стверджують, що у Стародавній Греції почали запікати плоскі коржі з тіста разом з начинкою з овочів, м’яса, оливок, молочних продуктів ще задовго до того, як ця страва з’явилася в раціоні римлян. У греків піца називалася plakuntos.

Усі знають піцу “Маргариту”, проте мало хто розуміє, чому ця піца маю таку назву. Виявляється, одного разу влітку в Неаполі королева савойська Маргарита гуляла зі своєю родиною по парку Каподімонте. Вона неодноразово чула про піцу й вирішила нарешті її скуштувати. Місцевий піцайоло був дуже вражений та схвильований тим, що сама королева вирішила покуштувати саме його піцу, і спеціально для неї зробив піцу за новим рецептом. Відтоді піца з помідорами, сиром моцарелою та листям базиліку називається “Маргарита”. До того ж, кольори цих продуктів: червоний, білий та зелений символізують прапор Італії.

ЩО ЗАРАЗ

Піца вважається однією із найпопулярніших страв у світі. У будь-якій країні світу ви обов’язково зустрінете піцерію. Найвищий рівень споживання піци зафіксовано у США. За даними національної асоціації виробників піци США сукупний річний обіг 61 тисячі американських піцерій досягає 30 мільярдів доларів, що становить приблизно загальний обсяг продажу піци у решті країн, разом узятих. Не секрет, що велика кількість італійців після світових війн осіла у Штатах, то ж вживання піци та її приготування стало дуже популярним в Америці.

Багато народів розробили свої національні варіанти піци. В Індії до неї додають маринований імбир, фарш із баранини і соєвий сир. У Японії їдять піцу з вуграми й кальмарами, у Пакистані — з гострим карі. Мешканці Коста-Рики віддають перевагу піці з кокосами, а бразильці — піці із зеленим горошком.

Результат пошуку зображень за запитом

Українці теж полюбили піцу ще задовго до появи справжніх піцерій. Українські господарки брали за основу листкове тісто, намащували його майонезом та кетчупом, викладали усе, що було у холодильнику та прикрашали сиром. Після запікання таку піцу охоче їла і малеча, і дорослі.

Проте після 2000 року по Україні почали відкриватися піцерії, в яких кожний охочий може скуштувати цю традиційну італійську страву. Наразі за деякими незалежними оцінюваннями, саме піцу українці найчастіше замовляють додому.

ІНГРЕДІЄНТИ

Тісто виготовляють з води, борошна та дріжджів, проте італійці наголошують, що до тіста слід обов’язково додати оливкову нерафіновану олію. Мовляв, так буде легше робити піцу, і смачніше їсти.

Результат пошуку зображень за запитом

Обов’язковою складовою піци також є томатна паста (в жодному разі не кетчуп) та сир моцарелла. Проте завжди можна поекспериментувати і додати до піци не лише моцареллу, а й інші види сирів, бажано, не найдешевших, наприклад, рікотту, пекаріно, грана падано, пармезан. Також існують “білі” піци, в яких відсутній помідор.

А ось усі інші інгредієнти піци можуть мати різні варіації.

Тут і гриби, яйця, салямі, шинка в’ялена та варена, сосиски, свиняча ковбаса, тунець із консерви, філе кільки, морепродукти, сьомга, артишоки, солодкий та гострий перець, баклажани, помідори, броколі, цибуля, часник, орігано, базилік, каперси та оливки.

РЕЦЕПТ ПІЦИ НАПОЛЕТАНА

Результат пошуку зображень за запитом

Для тіста:

Борошно – 200 грам;

Мінеральна вода негазована – 80 мл;

Сіль – половина чайної ложки;

Дріжджі – 5 грам;

Олія оливкова – 1 столова ложка.

Для начинки:

Помідори стиглі – 600 грам;

Сир Моцарелла – 1 пачка (250 грам);

Каперси – 10 грам;

Анчоуси солоні – 8 штук;

Оливки – 30 грам;

Орегано – 2-3 гілочки.

Приготування:

Тісто:

Ретельно просіяти борошно, додати сіль, масло оливи, мінеральну воду і дріжджі. Добре вимісити тісто;

Залишити “відпочивати” на 15 хвилин;

Потім розкачати його в тонкий корж 5-7 мм.

Начинка:

Помідори добре вимити, зробити невеликий хрестоподібний надріз зверху і обшпарити окропом. Потім зняти шкірку з плодів. Нарізати помідору невеликими шматочками, посолити, дати стекти що з’явився соку. Додати дрібно нарізаний орегано.

Моцареллу і анчоуси нарізати невеликими шматочками, оливки – тонкими пластинками.

Збираємо піцу:

На змащене деко викласти розкатане корж, проткнути її виделкою в декількох місцях;

Помідорову масу з орегано викласти на тісто;

– частина сиру моцарелла викласти поверх помідорів, потім рівномірно розподілити каперси, анчоуси і оливки;

Випікати 15 хвилин в розігрітій до 200 градусів духовці. Потім вийняти, присипати моцареллою і поставити в піч ще на 5 хвилин.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини