П’ять львівських будинків із легендами

Львівські будинки цікаві не тільки майстерною роботою архітекторів, а й своїми легендами. У багатьох з них відбувалися таємничі події та навіть з’являлися привиди.  


Старі будівлі у центрі Львова зберігають містичні таємниці своїх колишніх мешканців, які вже перетворилися на міські легенди. Tvoemisto.tv дізналося, де розташовані будинки, у яких колись відбувалися таємничі, моторошні та романтичні історії.

1. Трохи більше століття тому на вулиці Зеленій, 8 на місці теперішньої будівлі стояла кам’яниця «Під липами». Тут мешкала талановита і красива акторка Ядвіга Калергіс, яка згодом виїхала до Відня. Серед її численних прихильників був молодий львівський літератор Юрко, який навіть не мріяв познайомитися з красунею.Та одного разу він отримав від Ядвіги листа, у якому вона писала, що повертається до Львова і запрошує його до себе.

Фото: tvoemisto.tv, вул. Зелена, 8

Щосуботи щасливий юнак відвідував кохану на порожній віллі. Та з часом вона почала ховати від нього своє обличчя, потім стала зустрічати Юрка тільки у темній кімнаті, а одного разу він взагалі не зміг знайти кохану. Тоді й почув розмову купців, які збиралися продавати її будинок. Вони розповіли закоханому юнакові, що його власниця Ядвіга Калергіс померла ще два роки тому невдовзі після виїзду за кордон…

2. Колись у цьому будинку на розі вулиць Сербської та Староєврейської мешкав поважний міщанин Клопот. Після його смерті кожен, кому кам’яниця переходила у спадок, намагався якнайшвидше її спекатися.

Фото: tvoemisto.tv, вул. Сербська. 13

Щоночі на горищі будівлі чулися дивні звуки, а потім лунав крик: «Йой, не можу! Зараз кину! Зараз кину! Вже кидаю!». Так тривало доти, поки один сміливий подорожній, який зупинився на ніч у будинку, не відповів: «Кидай!»

Варто йому було це вигукнути, як на нього у цю ж хвилину посипався дощ золотих талярів. А коли дзенькіт припинився, пролунало полегшене зітхання і запанувала мертва тиша. Відтоді ніхто більше в кам’яниці нікого не лякав, не лякає й досі. А нечисте сумління покійного пана Клопота врешті заспокоїлося.

3. Одного разу до подружньої пари, яка мешкала у цьому будинку на вулиці Ю. Дрогобича, 8, прийшла відьма. Її запросив чоловік, щоб позбавити вагітну дружину небажаної дитини, яка невдовзі мала народитися. Відьма погодилася, але за умови, що прокляне цей будинок, і жодна жінка тут не завагітніє. Подейкують, прокляття і дотепер не втратило своєї сили…

Фото: tvoemisto.tv, вул. Дрогобича,8

 

4. У третьому будинку на площі Ринок колись мешкала красуня Ганна Вільчківна. Претендентів на її руку було чимало, але особливо наполегливими були двоє – флорентієць Урбан Убальдіні і поляк Павел Єльонек.

Фото: tvoemisto.tv, площа Ринок, 3

Одного вечора, на весіллі подруги Ганни, двоє закоханих водночас запросили дівчину до танцю. Подумавши, Вільчківна подала руку італійцеві. Ображений Єльонек дав за це суперникові ляпаса, а у відповідь отримав смертельний удар кинджалом. За тодішніми законами на вбивцю чекала страта. Але за молодого флорентійця заступилися львівські жінки. Дружини львівських суддів не давали спокою своїм чоловікам ні вночі, ні вдень, навіть влаштовували протести біля Ратуші. На додачу ще й Павел Єльонек, помираючи, вибачив убивцю і попросив не карати його. Через це флорентієць не просто залишився живим, а й навіть невдовзі одружився з коханою Ганною Вільчківною.

5. Ще одна романтична історя пов’язана з мешканкою будинку на іншій стороні площі Ринок. Коли до Львова приїхав польський король Владислав IV Ваза, він одразу закохався у красиву дочку збіднілого купця Ядвігу Лушковську. Король забрав львів’янку до Варшави та поселив її у своєму палаці. Однак одружитися їм не пощастило –  Владиславу IV довелося взяти шлюб з австрійською принцесою Цицилією Ренатою, а після її смерті – з француженкою Людвікою Марією.

Фото: tvoemisto.tv, площа Ринок, 30

Ядвігу ж видали заміж за шляхтича, що мав маєтки у Литві. Король Владислав IV був пристрасним мисливцем і часто навідувався туди на полювання. Бувало, що жив він там по декілька місяців, і до кінця життя не залишив свою кохану. Навіть помер у неї на руках…

Джерело: tvoemisto,tv

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини