Львів крізь об’єктив: хто зробив першу світлину міста

Перша згадка про Львів датується 1256 роком. А ось майже 180 років тому було отримано перше оптичне зображення міста.

Воно належить професору природничої історії та фізики, доктору медицини Львівського університету Йоганну Глойснеру. Використаний ним метод називався дагеротипією – від прізвища винахідника Л.-Ж. Дагера. Головна відмінність дагеротипного зображення від фотографії полягає в тому, що дагеротип можна виготовити тільки в одному примірнику – отже, він не підлягає тиражуванню.

У 1839 р. професор Глойснер за оприлюдненими описами конструкції виготовив фотокамеру та зробив перші у Львові дагеротипи міських краєвидів. Тогочасні львівські газети захоплено описували цю подію, а професор Глойснер виставив ці знімки для публічного огляду у вітрині книгарні К. Вільда на площі Ринок, 2.

1843 р. у будинку на вул. Поєзуїтьській (цей будинок стояв на місці теперішнього двору будинку на вул. Гнатюка, 6) було відкрито одне з перших професійних фотоательє дагеротипіста І. А. Холоневского, який одним з перших у місті почав займатися фотографією. Крім того, історія донесла до нас прізвища перших львівських фотографів 60-х років ХХ ст. – колишнього актора І. Голембіовського, Т. Шайнюха, Ю. Едера.

Старі фотографії Львова передають дух минулого, показують різні аспекти міського життя, демонструють образ ідеального стародавнього Львова. Серед них – і панорамні зображення Львова, і загальні види, зроблені з найвищих точок Львова, і портретні зображення мешканців міста…

За матеріалами книги “Таємниці міста Лева

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини