Високий Замок. Звідки він взявся?

Люди які ніколи не бували у Львові все одно знають про існування тут Високого Замку. Але щоб дізнатись де цей замок і що він з себе представляє вам все таки прийдеться хоча б раз до Львова приїхати. І от коли приїде в місто не шукайте даремно великої кам’яної споруди з вежами і підйомними мостами. Адже високий Замок у Львові особливий.

У Львові й дійсно існував замок. Але це було дуже давно й це вже інша історія. На даний час Високий Замок – це штучний пагорб, насипаний у 1869—1906 роках на верхівці Замкової гори у Львові на честь 300-ліття Люблінської унії. Зробивши це, керівники проекту збільшили висоту гори до 413 м над рівнем моря й вона зразу стала видна з великої відстані. На вершині копця міститься оглядовий майданчик, звідки відкривається панорама міста. І де вам обов’язкого треба буде зробити фото, коли ви приїдете до Львова. Насип цей був зроблений завдяки меценатському внеску польського політика Францішека Смольки. Та нажаль, історики того часу та й сам Смолька не передбачив, що внаслідок насипання копця було знищено значну частину залишків Високого замку, що поставило хрест на його ґрунтовному дослідженні цієї львівської пам’ятки.

Ідея створення земляного кургану на честь відзначення 300-річчя укладення унії між Королівством Польським та Великим князівством Литовським 1569 року з’явилася у 1869 році. Мерія прийняла пропозицію 28 червня. А вже через місяць з гаком, а саме 11 серпня 1869 року, було закладено наріжний камінь із викарбуваними гербами та написом:
« Вільні з вільними, рівні з рівними — Польща, Литва і Русь об’єднані Люблінською унією 12 серпня 1569 року».

Того дня було урочисто висипано землю зі всіх польських земель, а також з могил Міцкевича, Словацького та генерала Княжевича. Згодом натовпи поляків звозили землю, адже вважали національним обов’язком ввезти хоча б кілька тачок землі на пагорб. Таке насипання тривало кілька років.

У п’яту річницю розпочатих робіт було влаштовано урочисте перенесення Лева Лоренцовича на Високий замок. Це вважалося великою честю. У подальші роки для укріплення насипу було зруйновано залишки оборонних мурів замку, того самого справжнього львівського замку. Та все одно часом траплялися земляні зсуви.

Сьогодні це місце – одне з найулюбленіших як туристів, закоханих пар, студентів, так і просто львів’ян. На його вершині встановлено прапор України, як пам’ятний знак взяттю Замкової гори військами Максима Кривоноса.

Джерело: any-type-tour.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини