Геді Ламар – Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI

Прекрасна красуня на фото це акторка та винахідниця Геді Ламар, яка в часи Другої світової війни запатентувала систему управління торпедами, секретні системи зв’язку, які зараз використовуються всюди: від мобільних телефонів до Wi-Fi і GPS.

Геді Ламар - Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI
Геді Ламар – Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI фото: independent.co.uk

Геді Ламар (справжнє ім’я Гедвіг Кіслер) народилася у 1914 році столиці Австрії в Відні. Її батьком був банкіром зі Львова, а мати родом із Будапешта. З дитинства батьки розвивали талант Геді й віддали її до театральної школи. У шістнадцять років відбувся її перший кінодебют в фільмі «Дівчина в нічному клубі».

До теми: Письменник, який змусив усю Європу з нетерпінням чекати на кожен новий твір

Геді Ламар - Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI
Геді Ламар – Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI фото: hedylamarr.org

Театральний режисер Макс Райнхардт, назвав юну Геді найкрасивішою жінкою Європи і напевно не помилився. В 1933 році до Геді прийшла світова слава, завдяки зйомкам в фільмі «Екстаз». В тому ж самому році їй запропонував руку і серце фабрикант зброї, австрійський мільйонер Фріц Мандль. Проте шлюб тривав не довго, однієї ночі Геді втікла із замку, та на пароплаві «Нормандія» вирушила до США, підкорювати Голівуд.

Геді Ламар - Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI
Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI фото: imdb.com

За океаном її чекав успішний контракт з Metro-Goldwyn-Mayer на 30 мільйонів доларів. Найвідоміші її фільми «Алжир» (Габі, 1938), «Леді в тропіках», «Тортилья – Флет», «Небезпечний експеримент».

Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI
Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI фото: geni.com

В особистому житті Геді теж не сумувала, була заміжня шість разів та мала трьох дітей. Геді померла в 2000 році в Флориді, коли їй виповнилось 86 років. Відповідно до заповіту її прах а розвіяли у Віденському Лісі.

Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI
Львів’янка за походженням, яка винайшла WI-FI фото: insider.com

Крім акторства Геді Ламар активно займалась наукою все життя. У серпні 1942 Ламар отримали патент «Секретна система зв’язку (Secret Communication System)». Він став основою для зв’язку з розширеним спектром, що сьогодні використовується всюди, від мобільних телефонів до Wi-Fi 802.11 і GPS. Геді Ламар зображена на заставці при завантаженні програми Corel Draw 8-ої і 9-ої версій.

Джерело: lvnews.org.ua.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини