10 книг Форуму видавців, які мають бути на вашій книжковій полиці. Літературний гід письменника

Серед великої кількості книжок, які представлені на цьогорічному Форумі видавців у Львові, чимало світових бестселерів, науково-популярних видань та іншої жанрової літератури для дорослих і дітей.

Фото: © Pixabay

Деякі з них заслуговують не лише на пильну увагу, але й на їх придбання для власної бібліотеки чи звичайної “насолоди від тексту”.

Письменник Ігор Бондар-Терещенко поділився з НВ STYLE своїм списком з десяти книг, які неодмінно варто привезти з собою зі львівського Форуму.

Джордж Орвелл. Данина Каталонії. – К.: Видавництво Жупанського, 2017

Цей автор відомий здебільшого двома своїми антиутопіями, які давно вже стали класикою “антитоталітарного” жанру – 1984 і Колгосп тварин, майстерно перекладений у цьому ж видавництві. Натомість Данина Каталонії – це не вигадка, не художня річ і навіть не художній репортаж, якими до “воєнної” класики увійшли, наприклад, Хемінгуей, Ремарк чи Екзюпері. Це спогади самого Орвелла про його участь у громадянській війні в Іспанії, а також міркування над тим, як завершується будь-яка революція. Нівелюванням пафосу, міжпартійною ворожнечею, тією ж громадянською війною. Вражає актуальність деяких пасажів, особливо про те, як імперська пропаганда добивається того, що одна частина населення слабко уявляє собі війну, у той час, коли друга гине в окопах.

Джордж Орвелл. Данина Каталонії ©

Франческа Меландрі. Ева спить. – К.: Нора-Друк, 2017

Важливість цієї книжки в тому, що на прикладі родинної трагедії показана національна драма, коли доля окремої людини стає набутком колективного минулого. Героїня, отримавши дзвінок від коханця своєї матері, який повідомив, що помирає, їде крізь всю Італію, щоб дізнатися родинну таємницю. Розділи чергуються в часі, історія краю, в якому живуть німці, і який став гетто після Другої світової війни, перебивається розповіддю про сучасне життя у ньому, коли нічого не змінилося у ставленні до цієї нації в “італійському” оточенні. Сусідські дітлахи глузують по телефону, людська пам’ять не може забути, як мати героїні зійшлася з карабінером, а потяг тим часом мчить все далі й глибше в сімейну історію, яка перегукується з драматичними сторінками ХХ століття.

Франческа Меландрі. Ева спить ©

Любко Дереш. Спустошення. – Л.: Видавництво Анетти Антоненко, 2017

У цьому романі столична історія модного журналіста розказана з безліччю життєвих деталей, що надає їй щоденникового вигляду з майже документальною основою. Прототипи героїв нескладно впізнати, події відбуваються паралельно офіційній історії, прогнози, як завжди в цього автора, правдиві й невтішні. Мова про психотропні практики, керування психікою і конструюванням майбутнього, яким вирішує зайнятися герой, зійшовшись з київським можновладцем-спонсором і генератором ідеї. У той же час розповідається про таємницю Машини Бога, заритої на острові в Київському морі, що може здійснювати бажання, наче Гарячий камінь з оповідання Аркадія Гайдара. У такий спосіб імперське минуле, за якого розроблялися технології панування над психікою людини, відлунює в сучасній прозі, утворюючи своєрідну традицію альтернативного минулого.

Любко Дереш. Спустошення ©

Олексій Винокуров. Ангел пригляду. – Х.: Фабула, 2017

Для останньої битви Добра зі Злом в один з порталів у донбаські край спускається архангел, а вже решта біблійних героїв – ангели, пророки, чорти та інша нечиста потолоч – живуть разом із нами на землі. Воєнні будні Донбасу руйнують життя місцевої психіатричної лікарні, звідки трійка героїв вирушає до Москви, щоби відвернути погибель роду людського. Адже саме тут знаходиться вхід у пекло, закамуфльований під офісний центр, куди влаштовується на роботу місцевий журналіст з даром передбачати майбутнє. Смерть опального політика на вікопомному мості неминуча, питання віри під великим питанням, довкола триває диявольська вакханалія, і божевільні виявляються найбільш нормальними людьми у переддень неминучого Армагеддону.

Олексій Винокуров. Ангел пригляду ©

Владислав Івченко. Два пасинки Митрополита. – Брустурів: Дискурсус, 2017

Цей історично-пригодницький бойовик – захоплива подорож у трагічну історію українських визвольних змагань під час Другої світової війни. Яка, додамо, змінювала не лише життя і долі, але й віру. Втім, якраз саме віра допомогла знайти свій шлях двох вихованців Митрополита Шептицького – Теофіла Володимирського та Івана Великоднього, чиї шляхи по закінченню духовної семінарії розійшлися – Іван став служити в далекому гірському селі, а закоханий Теофіл залишився у Львові поруч із Митрополитом. За сюжетом, повному жорстоких смертей, зрад, шантажу та погроз, обох героїв окупанти намагаються використати, щоб схилити Митрополита на свій бік. Ім’ям одного з них просять назвати сина другого – того, що виявився так само вірний своєму особистому покликанню на цьому шляху. “Савін дивився на мертвого Теофіла. Дійсно, красунчик. І щось шляхетне в обличчі. Голуба кров. Савін згадав молодість, як розстрілював білих офіцерів у Криму. Серед них теж було кілька таких облич. Чортів красунчик. Скількох же наших він вбив. Починаючи від генерала Толстоухова і закінчуючи полковником Скориком. Злий, небезпечний, затятий ворог. Савін аж із деяким захопленням подивився на цього Теофіла. Якби він берігся, якби він хотів вижити і ховався, його було б дуже важко знищити. Але він ліз на роги, він ризикував, ходив по лезу ножа, наче навмисно шукав свою смерть”.

Владислав Івченко. Два пасинки Митрополита ©

Олександр Олійник. Денний звук. – Л.: Кальварія, 2017

Думки героїв цього роману, що розкидані світом, іноді нагадують стенограму якихось дуже важливих зборів. Які достоту відбуваються між небом і землею. Один з них – американський військовий льотчик, який бомбив Хіросіму, і який тепер мучиться через докори сумління. “З висоти у понад 6 тисяч миль виразно видно вулиці, міські квартали, парки, водяну гладь каналів, що блищить під промінням ранкового сонця. Пора доповідати Тіббетсу. “Хмарність менше трьох десятих на всіх висотах. Рекомендація: перша ціль”… Усе, справу зроблено. Можна летіти додому. За годину на місто впаде бомба”. Паралельно з ним ще дві героїні, але вже з Японії, також намагаються впоратися з власними спогадами про минуле, яке не дає спокою вже в зрілому віці. Занапащене кохання в першої та минуле, що стає на заваді майбутньому в другої – це щоденні спогади про те, як було насправді замолоду, та що в результаті сталося з їхньою пам’яттю про давні часи. Зокрема у випадку зі згаданим льотчиком вона зіграла злий жарт. “Треба доповідати командуванню, – згадує він свій політ вже сьогодні. – Минуле значення не має. “Ядпнонпс фипнриля, анпс ANA1862, жяфиг бижтякщмзї, имунпляхиь мя опзкис ляь”… Ну й добре. Я давно хотів стати художником… Або написати книгу”. Власне, вона вже написана, залишилося придбати.

Олександр Олійник. Денний звук ©

Сергей Головачёв. Лысая гора. – К.: Каяла, 2017

За сюжетом цього захоплюючого міського роману його герої – масово, поодинці та несамохіть – опиняються на Лисій горі. Звідки, за легендою, князь Володимир, скинув у Дніпро язичницьке божество, дерев’яну фігуру Перуна. Відтоді ця таємниче місце сили, куди вирушають герої роману, має чорну славу цитаделі відьом і загалом нечистої сили, що збирається сюди на шабаш. Таким чином, мова про зустріч і битву Добра зі Злом, які вкотре сходяться у цій фантасмагоричній історії. Злочин, який вже за нашого часу насправді стався у цьому казковому кублі язичництва, ліг в основу сюжету, натомість ритуальним жертвопринесенням у Вальпургієву ніч справа не завершилася. Відьми і демони, архангели і лицарі-тамплієри, які у буденному житті мають вигляд пересічних громадян, як це прийнято за законами жанру, вносять у “краєзнавчу” оповідь “живу” динаміку детектива і бойовика.

Сергей Головачёв. Лысая гора ©

Валентин Бадрак. Лики цивилизации. – Х.: Фолио, 2017

Автор цієї книги виключає аналіз негативних особистостей – великих тиранів і диктаторів, політиків і завойовників зі своїх попередніх досліджень – і зосереджується на позитиві відомих своєю конструктивною діяльністю персонажів. Всього досліджено 400 видатних особистостей, і навіть за такого “масовому” підходу вдалося створити цілком оригінальний продукт. Справа в тому, що в усьому світі будь-яка особистість оцінюється за її формальними досягненнями в тій чи іншій професійній галузі. Натомість в Ликах цивилизации розглянуті тільки ті історичні постаті, чиє життя і професія пов’язані з розвитком особистості. По-перше, це цілком виправдана стратегія, оскільки добру пам’ять мають лише ті, хто творив добрі справи, і зокрема видатні українці, присутні в цій книзі – Шевченко і Леся Українка, Вернадський, Сікорський, Корольов та ін. – найкраще тому підтвердження. З іншого боку, навіть якщо в наслідувальному сенсі зло завжди більш привабливе для невинних душ юного віку, виховний і “насаджуваний” момент тим більш важливий в даному випадку.

Валентин Бадрак. Лики цивилизации ©

Джон Грей. За межами Марса та Венери. – Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2017

Основна мета автора цієї практичної книжки – боротьба зі стереотипами у гендерних стосунках. Адже сталося так, що на слушне зауваження про те, як важливо жінці виконувати свою частку жіночої роботи, а чоловікам – свою, доводиться перепитувати – чи “жіноча” частка роботи для сильної статі мається при цьому на увазі. Натомість цього разу нас переконують, що чоловіки не обов’язково мають бути з Марсу, уособлюючи собою брутальну мужність, а жінки – з Венери, де, як знати, повно принцес, красунь і романтичних дівчат. І не важливо, що чоловіки нині, справді, переймають на себе жіночі обов’язки, а жінки активно працюють – часи коли жінка покладалася виключно на чоловіка, а той самотужки дбав за родину минули. Тож, на думку автора, люди сьогодні можуть бути самими собою і виявляти риси, що виходять за межі їхніх традиційних гендерних ролей, завдяки чому стосунки між ними стають більш відверті.

Джон Грей. За межами Марса та Венери ©

Беатрікс Поттер. Кролик Петрик та інші історії. – Л.: Астролябія, 2017

Повна збірка казок про лісових героїв – а їх тут цілих 23! – це справжні подарунок маленьким українським читачам, адже всесвітньо відома класика відтепер стане доступна у чудовому перекладі Олени О’Лір. Кумедні звірятка, чиї образи на диво олюднені, мандрують з історії в історію, потрапляють в халепи, мудрішають, виростають і самі заводять родини. Петрик, Веня, Вухань-Стрибун з сімейства кроликів, Домася Дрібномишка, білченя Горішок, жаба Ярема Рибалка, Мишко Мишак-Міський, їх друзі та родичі іноді нагадують чи то історію про Вінні Пуха, а чи взагалі Алісу в Задзеркаллі. Все разом – це дивовижний світ тонкого англійського гумору, любові до природи, звірів і птахів, а також збірка чудово проілюстрованих текстів (казок, віршиків, загадок і приповідок), які варто мати в кожній родині.

Беатрікс Поттер. Кролик Петрик та інші історії ©

24-й Форум видавців у Львові пройде з 13 до 17 вересня у львівському Палаці Мистецтв та на понад 40 локаціях міста.

Джерело: nv.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини