Хочеш стати українцем – вчи мову!

До Верховної Ради України внесли проект закону №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Згідно із цим законопроектом, особа, котра має намір стати громадянином України, зобов’язана засвідчити відповідний рівень володіння державною мовою.

Про це повідомляє Вголос з посиланням на проект закону №5670-д “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Документ зареєстровано 9 червня 2017 року.

«Іспит з володіння державної мови для отримання громадянства України потрібно було запроваджувати значно раніше, – зазначив у коментарі «Вголосу» експерт Юрій Сиротюк. – У багатьох країнах світу навіть для того, щоб отримати офіційний дозвіл на трудову міграцію, люди повинні складати такий екзамен. Зауважте, йдеться не про дозвіл на громадянство, не про дозвіл на проживання, а про дозвіл на виконання робіт! Це європейська класична норма. Я вже не кажу, що навіть Росія вимагає у заробітчан знати російську мову.

Тому так: іспит на знання української мови – ініціатива дуже потрібна. Сподіваюсь, що її впровадять дуже швидко. Більше того, я вважаю, що українську мову зобов’язані знати не тільки ті, хто хоче стати громадянином України, а й люди, які здійснюють якусь діяльність на території країни».
Зазначимо, що рівень володіння, необхідний для здобуття громадянства, згідно із законопроектом має визначати Національна комісія зі стандартів державної мови. Іспит на рівень володіння державною мовою має здійснюватись в Центрі української мови.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини