Трійця – 2017. Що має бути на столі (фото, рецепти)

Трійця – свято, яке православні християни в 2017 році відзначають 4 червня. До цього дня з давніх часів прийнято прикрашати будинки гілками дерев, травами, польовими квітами. А ще обов’язково готується особливий святковий обід, який включає в себе певні страви.

М’ЯСНІ І РИБНІ СТРАВИ. На Трійцю обмежень в їжі немає (і протягом тижня після свята пост не дотримується ні в середу, ні в п’ятницю), і значить можна готувати скоромні страви. А саме: котлети, відбивні, жарке.

МЛИНЦІ також є традиційною стравою Трійці.

СТРАВИ З ЯЄЦЬ теж готуються в ці дні: яєчні, омлети і т.д .;

САЛАТИ. Чим більше буде салатів на столі, тим яскравіше буде свято. При цьому бажано використовувати більше листя салату, огірків, капусти;

ПИРОГИ. Найкраще, звичайно, готувати випічку з яйцями і зеленню, але і пиріг з полуницею теж буде до речі в ці дні. У давні часи Троїцькі пироги сприймалися як щось особливе, і шматочок випічки неодмінно ховався за ікону. Коли дочки збиралися виходити заміж, матері віддавали ці шматочки Троїцької випічки, як якийсь оберіг для миру і щастя в новій сім’ї.

І, нарешті, головна умова свята – приготування страв з додаванням великої кількості зелені. З огляду на те, що на Трійцю прийнято прикрашати будинок зеленню, то і господині повинні щедро додавати зелені трави в страви.

ЗЕЛЕНИЙ САЛАТ З сирної чіпси «Троїцьке ЧУДО»

Інгредієнти: пармезан – 80 г, огірок – 2 шт., червона цибуля – 1 шт., помідор – 2 шт., латук – пучок, рукола – пучок, зелена цибуля – 40 г, орегано – за смаком, олія оливкова – за смаком , червоний винний оцет – за смаком, сіль – за смаком, волоські горіхи (для прикраси) і сир твердий (для чіпсів) – 200 г

Як готувати: листя салату рвемо руками. Огірок і помідор нарізаємо скибочками. Цибулю нарізаємо кільцями. Пармезан натираємо на тертці.

Готуємо соус: змішуємо оливкову олію, додаємо орегано і винний оцет. Перемішуємо.

Готуємо сирні чіпси. Деко застилаємо пергаментом. Подрібнюємо на крупній тертці. Викладаємо сир на деко гірками, надаємо їм форму плоских млинців діаметром 5-7 см. Щоб сирні чіпси вийшли ажурними, не треба утрамбовувати тертий сир. Ставимо деко з сирними чіпсами в розігріту до 200 градусів духовку на 7-8 хвилин.

Збираємо салат. На тарілку викладаємо листя салату, овочі, поливаємо все соусом і прикрашаємо сирними чіпсами і волоськими горіхами. Зверху все посипаємо пармезаном.

ЗАКУСОЧНІ КОРЗИНКИ зі ШПИНАТОМ, СИРОМ І ЧЕРРІ

Інгредієнти: листове дріжджове тісто – 1 уп., сир – 50 г, шпинат – 1 пучок, масло вершкове – 30 г, помідори черрі – 10 шт., часник – 1 зубчик, сіль – за смаком.

Як готувати: нагріваємо духовку до 180 ° С. Шпинат з дрібно порубаним часником пасеруємо на вершковому маслі, перекладаємо зі сковороди і в ній же швидко обсмажуємо черрі. Тісто ріжемо на квадратики або кружечки, кладемо в формочки, випікаємо близько 10 хвилин.

Сир з’єднуємо зі шпинатом і солимо, викладаємо начинку в підготовлені кошики, зверху кладемо черрі і допікаємо в духовці близько 5-7 хвилин до повної готовності.

ТУШКОВАНЕ М’ЯСО З КАРТОПЛЕЮ І ЗЕЛЕННЮ

Інгредієнти: свинина – 400 г, картопля – 6 шт., морква – 2 шт., свіжа зелень (м’ята, петрушка, кріп), насіння кмину – 2-2,5 ч. л., сіль і перець – за смаком, рослинна або оливкова олія – 1-2 ст. л.

Як готувати: М’ясо промиваємо, нарізаємо невеликими кубиками. У сковороді з товстим дном розігріваємо олію, викладаємо в нього м’ясо. Обсмажуємо на середньому вогні до напівготовності. Подрібнюємо моркву на тертці і додаємо до м’яса.

Картоплю очищаємо від шкірки і нарізаємо кубиками. Додаємо до м’яса і смажимо 2-3 хвилини. Потім додаємо в сковороду кмин, заливаємо окропом так, щоб вода ледь покривала продукти. На середньому вогні доводимо до кипіння (під кришкою), потім зменшуємо вогонь до мінімуму і додаємо дрібно посічену свіжу зелень. Тушкуємо м’ясо до готовності картоплі під кришкою.

ПАСТА З ЛОСОСЕМ І ШПИНАТОМ

Інгредієнти: філе лосося – 500 г, шпинат – 400 г, цибуля – 1 шт., вершки – 200 мл, сіль і перець – за смаком, часник – до смаку, пенне.

Як готувати: шпинат промиваємо та нарізаємо. Цибулю очищаємо і нарізаємо кубиками. Філе сьомги нарізаємо невеликими шматочками. На сковороду наливаємо рослинну олію, розігріваємо і викладаємо цибулю. Смажимо його до м’якості. Потім додаємо шпинат і тушкуємо ще кілька хвилин.

Потім викладаємо шматочки риби. І тушкуємо на невеликому вогні 15-20 хвилин. Солимо і перчимо. Перемішуємо. Наливаємо вершки, перемішуємо і прогріваємо 1-2 хвилини. І знімаємо з вогню.

Відварюємо в киплячій воді пенне. Викладаємо на тарілку. Подаємо до столу з рибою і шпинатом.

ПИРІГ З ЩАВЛЮ

Інгредієнти: щавель свіжий – 200 г, борошно – 1 ст., цукор – 1 ст., яйце – 3 шт., коньяк – 1 ст. л., цукрова пудра.

Як готувати: щавель промиваємо, даємо стекти воді і нарізаємо соломкою. Викладаємо щавель в змащену олією форму. Збиваємо яйця з цукром за допомогою блендера до стійкої білої маси, додаємо борошно і коньяк, добре перемішуємо.

Заливаємо щавель підготовленим тістом і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо 30 хвилин до рум’яної скоринки! Дістаємо пиріг з духовки, перевертаємо на блюдо, даємо охолонути і посипаємо цукровою пудрою.

ЛИМОНАД З БАЗИЛІКОМ

Інгредієнти: вода – 1 л, цукор – 100 г, базилік – пучок

Як готувати: лимони розрізаємо впоперек і відтискаємо сік. Доводимо воду до кипіння, додаємо половинки лимона, цукор і кип’ятимо 1-2 хвилини. Проціджуємо суміш через сито. Додаємо лимонний сік і листя базиліка, доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою і даємо охолонути.

Джерело

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини