Красиво: У Львові після реставрації відкрили один з найкрасивіших двориків міста (фото, відео)

Вірменський дворик

12 травня, у Львові після реставрації урочисто відкрили подвір’я Вірменського собору. Капітальний ремонт тут тривав два роки, фінансову підтримку для цього надали місто, Міністерство культури Польщі та вірменська громада.

Вірменський дворик

В рамках капремонту у Вірменському дворику замінили каналізаційний колектор, відреставрували колону святого Христофора та освітлили провулок, – повідомляє zik.ua

«Здавалося б, що цей дворик є маленьким і можна було би швидко його впорядкувати, але, на жаль, це не так, бо тут до того часу не проводили жодних реставраційних робіт. Якщо подивитися на фотографії цього дворика дворічної давності, то тут був асфальт і паркінг, сюди заїжджали машини. А під місцем, де ми зараз стоїмо, є пивниця, тобто була небезпека, що ці машини, рано чи пізно, проваляться просто в пивниці, в які затікала каналізація, а дощові води підмивали асфальт. Тобто ситуація була кепська і було досить складно зробити таку роботу, бо треба було замінити каналізаційний колектор, котрий проходить майже від дзвіниці і виходить на вулицю Лесі Українки. Можете уявити, як складно сюди було заїхати техніці», – розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Вірменський дворик

Роботи з впорядкування дворику розпочалися у 2015 році з археологічних досліджень та заміни каналізаційного колектора. Вони коштували міському бюджетові у 563,577 тис. грн. Під час робіт виявили, щоб під шаром асфальту викладені кам’яні плити, серед яких були і надгробні. Брилами без написів і замостили подвір’я, додавши трохи бруківки. На це з бюджету міста спрямували ще 340, 229 тис. грн.

Вірменський дворик

Над реставрацією колони Св. Христофора працювала українсько-польська група реставраторів під керівництвом Анджея Казберука. Ці роботи профінансувало Міністерство культури Польщі.

Вірменський дворик

Львівські і польські реставратори не вперше працюють разом. За програмою спільної спадщини Міністерства культури Польщі та ЛМР у місті відновили, зокрема, вівтар «Голгофа» Вірменського собору. Зараз обговорюють можливість консервації стінопису у соборі та викладення там підлоги.

Вірменський дворик

Реставраційні роботи ансамблю Вірменського собору підтримала також вірменська громада, зокрема відомий у Львова ресторатор Вардкес Арзуманян профінансував озеленення дворика.

Вірменський дворик

«Погода в жодному разі не зменшила радості і благословення, яке ми відчуваємо сьогодні. Для нас відреставрований дворик, ця стела – це історичний шлях, який пройшла наша община у Львові. Це нове натхнення, новий шлях, нова віра, яка веде нас всіх до праці в нашому місті», – зазначив отець Мартос, вірменський архієпископ, який провів богослужіння та освятив дворик і колону.

Вірменський дворик

Нагадаємо, у Вірменський провулок можна потрапити з вулиці Вірменської через арку дзвіниці. Подвір’я оточують стіни собору, стіни палацу вірменських архієпископів, колишнього вірменського банку, який сьогодні займає заклад харчування, та монастиря вірменських бенедиктином.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини