“Мій син хвалиться мамою в садочку”, – дівчина-медсестра із Закарпаття, яка служить в АТО

12 травня відзначаються професійне свято медичні сестри.Пропонуємо Вам надзвичайну історію однієї відважної дівчини до міжнародного Дня медичних сестер!

Медсестра із Закарпаття zaknews

На подвір’я військової частини виходить молода тендітна дівчина з рудим волоссям і привітно посміхається.

Це – 24-річна медсестра Сніжана Чейпеш, яка у серпні минулого року підписала контракт на службу у Збройних силах України, – зазначає група по роботі з особовим складом та громадськістю Закарпатського ОВК.

– Бути контрактником – моє свідоме рішення. Так як я здобувала освіту медсестри на державному замовленні, 3 роки, як і годиться, відпрацювала за направленням, спочатку в Ужгороді, а згодом – у Виноградівській райлікарні, – розповідає Сніжана. – Там, у гістологічній лабораторії трупарні ми робили аналізи на рак людям. Працювала по 5 годин на день. Було цікаво, але той момент, коли онкохворим треба було оголошувати результати аналізів – психологічно дуже важкий. Та й зарплата медсестри, самі знаєте, яка мізерна. Ще й працювати доводилося з різними хімічними речовинами, вкрай шкідливими для здоров’я. А я сама виховую 5-річного сина. Він росте і вже має певні забаганки. Сумно, коли не можу їх реалізувати. А тепер, із заробітної плати в 7 тисяч гривень, вже можна не лише гарно одягнути його, а й виконати деякі примхи. До того ж, чесно кажучи, мені завжди подобалися люди в формі, тому і сама потайки мріяла одягнути солдатське камуфляжне вбрання. Проживаю з батьками у селі Холмовець. Нас в сім’ї п’ятеро дітей. Я – старша. Зараз паралельно навчаюся на реабілітолога. Мама і тато працюють і допомагають мені, підтримують, за що я їм дуже вдячна.

Позаяк на Сході країни тривають бої, першим питанням було, чи не вагалася вона йти на контрактну службу у такий неспокійний час. Відповідь була достойною:

– Під час «учебки» в «Десні» нас тренували на рівні з чоловіками, навіть вчили стріляти. Переважно готували для участі в АТО: вчили, як правильно витягувати поранених і надавати їм першу медичну допомогу, як поводитися під час обстрілів тощо. Це мене зовсім не відлякало від контрактної служби. Я бачила багато молодих дівчат, котрі йшли на війну добровольцями і готова, у разі потреби, йти на територію ведення бойових дій, аби допомагати нашим хлопцям. Адже робота медика – рятувати людські життя.

За словами дівчини-медика, саме через ведення антитерористичної операції на Донбасі вибір зміни місця роботи не схвалила її мама, навіть відмовляла, побоюючись за життя доньки. А от син Сніжани хвалиться в садочку, що його мама – військовий медик.

– Тут, за високою стіною військової частини, вирує цікаве життя, постійний рух, спілкування з живими людьми… Я почуваюся тут лікарем, а не медсестрою. Відверто кажучи, «на гражданці» я ніколи не робила так багато уколів, як доводиться тепер. Працюю кожну четверту добу. Ранок починається з шикування. З 16 до 18-ої години у нас прийом хворих, яким вимірюємо температуру, артеріальний тиск, при потребі – робимо уколи. Також проводимо тілесний огляд на наявність синців на тілі. На щастя, «дідівщини» у нас нема. На даний момент у нас нема лікаря, тож, у разі скарг на стан здоров’я, відводимо до терапевта у райлікарню, а відтак відвозимо у шпиталь на санітарній машині військової частини. Так як я є санітарним інструктором у дорожній роті, разом з хлопцями йду на стрільбища, аби, у разі потреби, надати їм медичну допомогу. Всі строковики ставляться до мене з повагою, звертаються по імені та по батькові, або «товариш старший солдат». Та й старші колеги дуже хороші і привітні. Пощастило нам і з командиром.

Також до обов’язків дівчини-медика входить перевірка під час чергування якості страв, які споживають строковики і медичного стану кухарів. За її словами, останні готують дуже смачно і ставляться до юнаків, як до рідних синів, огортаючи їх материнською турботою.

– Коли новобранці вперше обідали у військовій їдальні і в них на тарілках лежала порція гречки, велика котлета з м’яса і салат – вирішили, що в той день якесь свято. Вони дуже здивувалися, що це не святковий, а буденний раціон їх харчування. – розповідає Сніжана.

Товариш старший солдат з великим задоволенням розповідала про свою роботу. Відразу видно, що військова служба за контрактом їй до душі. А коли людина любить свою роботу, то й отримує від неї заряд позитиву і наснаги.

Джерело: zaknews.in.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини