” Жорж “, якого ми не бачили. Невідомий Львів

Готель Жорж
” Жорж “, якого ми не бачили. Невідомий Львів
photo-lviv.in.ua

Від початку XX століття однією з окрас центральної частини Львова є розкішна будівля готелю ” Жорж “. Споруда, що стала звичною декільком поколінням львів’ян, органічно увійшла в архітектурний ансамбль давньої Марійської ( нині – пл. Міцкевича ) площі, проте, в багатьох виникає питання, яким був попередник ” Жоржа “, що знаходилось на цьому місці ..?

Готель ” De La Rus “, попередник готелю ” Жорж “, фото 1890 року
photo-lviv.in.ua

Найраніші звістки про цю місцину датуються XVII століттям, тоді, на місці майбутнього готелю був шлюз, через який регулювався водяний наплив з ріки Полтва.

За твердженням відомого львівського хроніста Францішека Яворського перша будівля готелю на цьому місці була зведена 1793 року. Архітектор споруди, зведеної по типу заїжджих дворів тих часів, залишився невідомим, проте відома ії назва – ” Під трьма гаками “. Публіцист і дослідник Львова Станіслав Шнюр -Пепловський характеризував його як дешевий заїзд, що завдяки цьому користувався великою популярністю.

Вид на площу Марійську, праворуч перша споруда готелю Ж. Гоффмана, фото 1880 – х рр.
photo-lviv.in.ua

Нова будівля готелю, під назвою ” De La Rus ” була зведена у 1811 році. Споруда у три поверхи у стилі класицизму мала два в’їзди у внутрішнє подвір’я. Фасади прикрашали горизонтальний руст і лізени, увінчані балюстрадним парапетом. Основною прикрасою будинку були ампірні рельєфи, ймовірно виконані Гартманом Вітвером і Йоганом Гааром.

Фрагмент попередньої споруди готелю ” Жорж ” праворуч, фото кінця XIX ст.
photo-lviv.in.ua

Новим власником готелю у 1816 році стає Георг ( Жорж ) Гофман, підприємець і землевласник, вихідець із Баварії . Після цього на правій суцільній ділянці парапету уміщено літери ” G ” і ” H ” — ініціали власника. Від середини XIX ст. готель стали називати ” Жоржем ” за іменем першого власника. Починаючи від 1864 року перший поверх було зайнято різноманітними крамницями.

У внутрішньому подвір’ї знаходився великий, чудовий сад з альтанками. Автором однієї з них, у вигляді грецького храму був архітектор Вінцент Равський – старший.

Своїм клієнтам Гоффман вже міг запропонувати не тільки вишукані страви та напої, але й комфортабельні кімнати, концерти, розваги, феєрверки … У 1875 р. архітектор Едмунд Келер спорудив у саду театральний зал для німецького товариства ” Фрозінн “, де відбувалися всілякі карнавали, вистави та засідання, експозиції творів мистецтва …

Малюнок А. Каменобродзького реконструкції готелю, 1888 рік
photo-lviv.in.ua

До кінця XIX ст. споруда декілька разів реконструювалась, були добудовані флігелі. У 1888 році арх. Альфред Каменобродський створив проект реконструкції споруди готелю у стилі історизму, однак вартість робіт була надто високою … Виникає ідея будівництва нової споруди …

Розібрання попередньої споруди готелю “Жорж “, фото 1899 року
photo-lviv.in.ua

Стару будівлю готелю було розібрано у квітні 1899 року, донині зберігся лише малюнок Франца Ковалишна та кілька фотографій старої будівлі, одна з яких фіксує процес розбирання старого готелю …

Джерело: Фотографії старого Львова

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини