24 унікальні винаходи українців, які допомогли людству

Українці славляться революційними винаходами, які перевернули уявлення про світ та значно полегшили життя людству, пише Джерело: Телеканал новини «24»

Саме в Україні придумали перший вертоліт, трамвай, штучний супутник Землі, рентгенівський знімок, гіпсову пов’язку та багато інших корисних речей, без яких зараз не може обійтися ціла планета –

За часів незалежної України список таких революційних винаходів наших співвітчизників стрімко поповнюється з кожним роком. Та, на жаль, ці відкриття чомусь часто не відомі або не цінуються на Батьківщині у той час, коли на них є величезний попит за кордоном.

Ми зібрали для вас найцікавіші винаходи українців за період незалежності.

Вітряк “на балкон”

Вітряк 24tv

Унікального вітрогенератора винайшов українець Олексій Оніпко. Агрегат може почати роботу навіть при швидкості вітру менше 1 м/с, тоді як іншим подібним приладам потрібно 2,5-3 м/с. Пристрій чудово підходить для українського клімату, його можна поставити просто на балконі та ощадити на електроенергії.

Вартість українського вітряка, порівняно з традиційними, втричі менша.

Винахід уже замовили кілька іноземних країн. Віце-прем’єри з Узбекистану та Казахстану надали офіційні листи з проханням поставити їм 10 тисяч таких вітряків, також уже замовлено десятки тисяч вітряків для Арабських Еміратів. Ця розробка отримала відзнаку “Зелений Оскар”.

Автомобіль, що працює на повітрі

48-річний харків’янин Олег Збарський, створив автомобіль, що працює на стисненому повітрі. Хоча така екомашина і їздить зі швидкістю 40 км/год, однак не виробляє шкідливих викидів і дозволяє їздити абсолютно безкоштовно.

Український винахідник 24tv

Олег Збарський ще 2009-го року переобладнав свої старенькі “Жигулі” і тепер авто “харчується” виключно стиснутим повітрям. Відповідно, замість вуглекислого газу вивільняється кисень. Недоліками є великі громіздкі балони з повітрям, які доводиться тягати із собою і які дозволяють подолати не більше 10 км. Однак винахідник обіцяє не зупинятися і вдосконалювати свою технологію!


Екопаливо з тирси

Ще одне енергетичне диво продемонстрував інженер зі Славутича Володимир Мельников. Він сконструював машину, яка перетворює відходи деревини в паливні брикети.

Екопаливо з тирси 24tv

Піч під надвисоким тиском розігріває тирсу до 300 градусів, внаслідок чого утворюється рослинний клей. Далі працює прес, який стискає масу з силою 200 тонн на квадратний сантиметр. У результаті виходить паливний брикет, схожий на антрацит.


Теплі жалюзі

Мешканець Севастополя Дмитро Чулков винайшов спеціальні жалюзі, які завдяки сонячній енергії підтримують у квартирі температуру 22-24 градуси навіть у найлютіші морози. Працюють вони за принципом сонячних колекторів, отримуючи енергію сонця і перетворюючи її в теплову.

Теплі жалюзі 24tv

Встановлених на вікні однієї кімнати і на заскленому балконі жалюзі виявилося достатньо для обігріву двокімнатної квартири!

Екологічні батарейки

Група українських фахівців розробила і запатентувала інноваційні батарейки, які складаються з нейтральних для довкілля хімічних сполук, що легко утилізуються.

Екологічні батарейки 24tv

Головними перевагами української розробки є швидкий час заряду пристрою (5-8 секунд), велика кількість циклів перезарядки (не менше 500 тисяч разів) та відсутність проблем з утилізацією.

Поки що вони призначені для пристроїв, що споживають малу кількість енергії — годинники, комп’ютерні мишки, клавіатури, пульти та інше. Розробники обіцяють, що в майбутньому такі батарейки працюватимуть близько 240 діб.


Опріснення морської води

Леонард Смирнов, професор Одеської державної академії холоду, розробив технологію опріснення морської води, що робить її придатною навіть для пиття!

морська вода 24tv

Заморожена особливим чином вода з моря перетворюється на кристали, з поверхні яких видаляються не тільки солі і всі відомі шкідливі домішки, а й дейтерій і тритій — важкі ізотопи водню, що пригноблююче діють на ДНК, гени і нервову систему людини.

Винаходом одесита зацікавився іноземний інвестор, який збирається використовувати технологію в Африці та Південній Америці.

“Приборкувач” ураганів

Рівнянин Віктор Бернацький винайшов пристрій, який зменшує енергію урагану, змушуючи потужний вихор знищувати самого себе. Таким чином можна уникнути людських жертв і масштабних руйнувань під час стихійних лих.

Віктор Бернацький 24tv

Пристрій вловлює потоки сильного вітру і зменшує його силу шляхом протидії зустрічного потоку повітря.

За свій винахід українець отримав нагороду Європейської науково-промислової палати. Винаходом також зацікавилися у Сполучених Штатах.

Вимірювач швидкості автомобіля у момент ДТП

Оригінальний пристрій для визначення швидкості автомобіля в момент аварії розробив вінницький вчений Віталій Огородніков. За словами професора, пристрій обчислює швидкість по залишковій деформації автомобіля. Це набагато точніше, ніж визначати його з гальмівного шляху.
Винахід Огороднікова зацікавив китайських підприємців, і вони підписали угоду про співпрацю з Вінницьким національним технічним університетом на 100 тисяч доларів.

“Костюм супермена”

Український студент Антон Головаченко у 2013 році виграв золото на міжнародних змаганнях молодих науковців. Він здобув перемогу завдяки своєму роботизованому “костюму супермена”.

“Костюм супермена” 24tv

Такий екзоскелет збільшує фізичну силу людини за допомогою керованої механіки. Пристрій може допомогти насамперед людям з обмеженими можливостями.

Сенсорні стіни

Винахід 16-річного Андрія Коноваленка з Луганщини може перетворити стіни, підлогу чи стіл у сенсорну поверхню, використовуючи комп’ютер, проектор, вебкамеру та лазерну указку.

Андрій Коноваленко 24tv

Його проект Camtouch — це така собі дешевша альтернатива дорогих мультимедійних дощок, а впровадження такого дива коштує всього 200 гривень. Будь-яка українська школа зможе собі таке дозволити!

Розумна кепка

Киянин Ігор Дідошин “блиснув” на конкурсі новаторських ідей від Philips. У свою кепку, під козирок, він примудрився помістити MP3-плеєр, радіостанцію і передавач Bluetooth.

Розумна кепка 24tv

Найцікавіше, що все це працює на сонячних батареях, теж прикріплених до козирка, а повністю всі елементи конструкції вміщаються в кулак! Свій винахід Дідошин назвав просто — Digicap. Управління радіо і програвачем здійснюється за допомогою джойстика.

Конкурент Skype і Viber

В Android Market продається додаток для VoIP-телефонії — Droid Translator. Його творцем є 35-річний киянин Олександр Коновалов. Цей додаток — аналог уже популярних Skype і Viber. Але, на відміну від них, винахід українця вміє автоматично перекладати голос і текстові повідомлення співрозмовника на будь-яку із 14-ти популярних мов.

Droid Translator 24tv

Droid Translator — перший у світі VoIP-сервіс з функцією автоматичного синхронного перекладу. У Skype є функція синхронного перекладу, але вона працює як конференц-зв’язок за участю живого перекладача і коштує 3 долари за хвилину.

CD-диск на тисячі років

Вчені Національної академії наук України розробили сапфірові оптичні диски, інформація на яких може зберігатися десятки тисяч років! На диск не впливає ні вологість повітря, ні висока температура (сапфіровий носій витримує більше 2 тисяч градусів за Цельсієм!).

Диск на тисячі років 24tv

Його діаметр — 80 мм, щільність запису відповідає стандартному диску CD-ROM і на його поверхні записується 210 Мбайт інформації. Науковці планують запис і зберігання інформації на дисках діаметром не тільки 80 мм, але і 120 мм (стандарт СD), а також є можливість виготовляти оптичні диски діаметром до 200-300 мм.

Аероролики

Дніпропетровський юрист і підприємець Віктор Костенко придумав аеролижі та аероролики, що використовують енергію сонячного тепла.

Аероролики 24tv

Винахід юриста для лиж та роликів працює вельми просто: є спеціальний рюкзак, в якому розміщений двигун вагою 5 кілограмів. Він дозволить розігнатися до 30 кілометрів на годину.


“Домашній сторож”

Дніпропетровські розробники Макс Метц і Микола Богун придумали розумний гаджет для дому, який перетворює житло в керовану систему.

Branto 24tv

Винахід під назвою Branto — це невелика блискуча куля з вбудованою круговою камерою. Під покриттям “колобка” ховаються динаміки, сенсори руху і функції нічного бачення. До пристрою можна підключатися через Wi-Fi, Bluetooth або інфрачервоний порт.

“Домашній сторож” може вичислити непрошених гостей і сповістити господаря. Куля також допоможе заощадити електрику: кілька натискань на смартфоні увімкнуть або вимкнуть кондиціонер, освітлення та телевізор. Також віддалено можна простежити за дітьми.

Шоколадні цукерки для схуднення

Викладачка із Луганська Людмила Сеногонова втішила жінок, які бояться поправитися, але полюбляють солодощі. Вона вигадала шоколадні цукерки для схуднення! Винахідниця пропонує аж три варіанти для любителів солодкого: “Імпульс”, “Енергія спорту” та “Драйв”.

Шоколадні цукерки для схуднення 24tv

Сьогодні продукт можна купити в деяких великих містах країни, щоправда, Сеногонова тримає рецепт у секреті. Відомо тільки, що в цукерках є курага, родзинки та горіхи.

Ефективність солодощів уже довела Олімпійська збірна України з гандболу. Дієтологи пророкують винахіднику Нобелівську премію, якщо продукт доведе свою ефективність і на інших спортсменах.

Їстівний поліетилен

Харків’янин Сергій Тимчук допоміг вирішити проблему, над якою працювали багато вчених світової спільноти, – утилізація пакувальних матеріалів. Він 15 років присвятив розробці їстівної плівки для продуктів. Основним матеріалом став кукурудзяний крохмаль.

Їстівний поліетилен 24tv

Це і екологічно чисто, і дозволяє продовжити термін зберігання продуктів. Їсти їх можна не знімаючи плівки, смакових якостей вона не має. Але навіть якщо ви викинете плівку, то за кілька тижнів від неї не залишиться й сліду.


Годинник-глюкометр для діабетиків

Вчений із Закарпаття Петро Бобонич винайшов глюкометр у вигляді наручного годинника. З його допомогою діабетики можуть дізнаватися рівень цукру в крові в будь-який момент. Для цього не потрібно здавати кров!

Глюкометр 24tv

Винахід завбільшки з мобільний телефон складається із пластмасової кліпси зі світлоприймачами і діодами, які під’єднані до мультиметра — прилада для електронних вимірювань. Кліпса глюкометра кріпиться до вуха чи пальця. Через кров’яні судини проходить інфрачервоний промінь від світлодіода до фотоприймача й подає відомості про рівень глюкози на монітор апарата.


Безкровний аналіз крові

Харківський учений Анатолій Малихін придумав, як зробити аналіз крові безкровним. Він створив прилад, п’ять датчиків якого прикріплюються на певні ділянки тіла людини, після чого на екран комп’ютера виводиться 131 показник здоров’я.

Прилад активно використовується медиками в Китаї, Саудівській Аравії, Німеччині, Єгипті та Мексиці. В Україні цей пристрій є лише у декількох клініках.


Рукавичка EnableTalk, яка “говорить”

Чотири українські студенти створили “розумні рукавички”, які перетворюють рухи рук у текст і голос. Рукавички оснащені 15-ма сенсорними датчиками, які відстежують положення рук і передають дані на мобільний пристрій. Винахід допомагає німим людям порозумітися з тими, хто не знає мови жестів.

Рукавичка EnableTalk 24tv

Рукавички мають сонячні батареї для підтримки акумулятора. Вартість українського пристрою становить 75 доларів.

Розробка потрапила в шорт-лист американського журналу Time, як один з найкращих винаходів 2012-го року.

Рідкий струменевий скальпель

Учені Аерокосмічного інституту й авіауніверситету створили рідкий струменевий скальпель, який практично не пошкоджує судинної системи під час видалення злоякісних пухлин, а також під час операцій на шлунку й печінці. Цей апарат спеціально розроблений для проведення операцій на внутрішніх органах людини.

Рідкий струменевий скальпель 24tv

Високий тиск під час роботи апарату дозволяє видаляти нем’язові тканини з мінімальною крововтратою. Скальпель не має аналогів на Заході і є інструментом багаторазового використання.

Шов-блискавка

Винахід полтавчанина Віталія Запеки здається неймовірним. Відтепер не треба знімати шви перед наступною операцією і потім знову їх накладати на те ж місце — цю проблему вирішує пластикова блискавка. Ні гною, ні шрамів, ні голок, ні перев’язок, ні швів.

Шов-блискавка 24tv

Сама блискавка до тіла клеїться за допомогою клейкої перфорованої плівки на подобі пластиру, щоб шкіра могла дихати в районі кріплення. Неартеріальну кровотечу шов-змійка зупиняє за лічені секунди!

Важливо, що накласти шов може навіть людина без спеціальної підготовки, наприклад, сам постраждалий. Далі людина відправляється до хірурга, який, розстебнувши шов, виконає свою роботу і просто застебне його, щоб рана зрослася рівно і з мінімальними слідами.

Електродерматом, який рятує українських воїнів

Тернополянин Андрій Ковальчук — автор унікального винаходу – електродерматому. Цей пристрій підвищує якість і водночас значно здешевлює операції з пересадки шкіри.

Електродерматом 24tv

Нині, коли сотні солдатів із зони АТО потребують термінової допомоги, такі пристрої є у військових шпиталях усієї України.

Обладнання настільки точне, що здатне зрізати шкіру завтовшки з волосину — одну десяту міліметра. Такого обладнання не роблять більше ніде у світі.

Високоточна зброя для наших Героїв

Українські волонтери, які допомагають військовослужбовцям, зібрали пристрої для спостереження. Щоб вистрелити, бійцям тепер не потрібно визирати з окопів.
Прилад складається з камери з 36-кратним зумом, двох акумуляторів, wi-fi-моста і ноутбука. Пристрої дають повну панорамну картинку. Дальність ідентифікації руху — до півтора кілометра, дальність стійкої ідентифікації цілі — до 800 метрів.

10 таких приладів свого часу були встановлені для “кіборгів” у донецькому аеропорту.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини