Історія львівського трамваю у часи Австро-Угорської імперії

Сяду до трамвая —
Люди споглядають.
Бувай ти здорова,
Бо я від’їжджаю.

Звук вагончиків, що гуркочуть поміж древніх львівських будинків знає кожен житель міста. Трамвай вже давно став однією з візитівок Львова. І не дивно, адже він вже протягом більш ніж 130 років супроводжує місто в усіх його бідах і радостях.

А розпочалися все далекого 1880 року. Саме тоді, 3-го травня, відбулось урочисте відкриття першого кінного львівського трамваю. Курсування проводилось двома напрями: Головний вокзал – вул. Городоцька – пл. Митна, Головний вокзал – «Підзамче». Швидкість його сягала біля 6 кілометрів за годину. Нелегка доля чекала на «зайців» зловлених без квитка. Цілий день вони рубали січку на площі Івана Франка.

В кінці 1880-х активно обговорюється ідея створення парового трамваю, але їй так і не судилось втілитись в життя.

Вже через кілька років, а саме 31 травня 1894 року у Львові розпочинає курсувати електричний трамвай. Відкриття його приурочувалось до початку Галицької крайової виставки, яку відвідав сам імператор Франц-Йосип І.

Надалі електричний трамвай курсував з головного вокзалу на вул. Личаківську (церква св. Петра і Павла), пізніше маршрут дещо продовжили. Інший маршрут пролягав від вул. Гетьманської до Софіївки.

Необхідність у громадському транспорті зростала. Міський уряд розробляв нові плани побудови трамвайних гілок. У жовтні 1906 р. почалося спорудження лінії трамваю в район “На Байках”. Ціни на нерухомість в районі проведення нового маршруту відразу обвалились вдвічі.

29 грудня 1908 року було припинено рух кінного трамваю, після чого коней розпродали, а вагони перероблені і причеплені до електричного трамваю.

У Львові вигадано унікальну систему позначення трамвайних маршрутів – абревіатурою з двох букв. Перша – назва початкової станції, друга – кінцевої.

D – Dworzec glówny (головний вокзал);
G – Gabryelówka (Габріелівка, Гаврилівка);
H – Hetmańska (Гетьманські вали, Гетьманська)
J – ul. Janowska (вул. Янівська, Янівська рогатка);
K – park Kilińskiego (парк Кілінського, тепер Стрийський парк; цей індекс використовувався також для позначення кінцевої зупинки “Технічна школа”);

L – 29 Listopada (вул. 29 Листопада);

Ł – Łyczaków (Личаків);
P – Podzamcze (Підзамче);
R – Rzeźnia Nowa, Rogatka Źolkiewska (Нова Різня – Жовківська рогатка);
U – Unii Lubelskiej (Унії Люблінської, Високий замок);
W – Wystawowa (виставкова лінія у Стрийському парку);

Z – Zamarstynów (Замарстинів).

Наприклад позначення маршруту гетьманська – Янівська рогатка виглядало так: HJ, Личаків – головний вокзал – ŁD.

Не припинявся рух трамваю і після входу російських війсь на територію Львова. У цей час виданий спеціальний довідник російською мовою «Як користуватися трамваєм». У ньому описувались трамвайні лінії, та уточнювались нові тарифи.

За часів «бабці Австрії» Львів спромігся відкрити перший в Україні кінний трамвай, а також другий в Україні відкрив рух електротрамваю. Львів’яни почали користуватися послугами цього громадського транспорту одними з перших поміж усієї Австро-Угорської імперії.

Джерело: photo-lviv.in.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини