Як розговітися правильно

Головними атрибутами великодніх свят вважаються паски та крашанки. Проте по завершенню великого посту смаколиків на святкових столах з`являється ціле різноманіття. І при такому великому асортименті страв головне – вберегти свій організм від перенавантаження.

Тож як правильно вийти з посту, щоб розговіння вам не вилізло боком, Високому Валу розповів лікар-дієтолог обласної лікарні Микола Потатуркін.

Як він наголосив, краще всього до святкового застілля провести своєрідну підготовку до прийому їжі, адже для тих, хто виходить з посту, вживання різноманітної та жирної їжі може спричинити серйозні проблеми зі здоров`ям:

«Я б рекомендував за півгодини до прийому їжі випити теплу склянку жовчогінного збору. Це допомогло б нашому шлунково-кишковому тракту. Через великий вибір продуктів на святковому столі потрібно обережно підходити до споживання їжі. Адже через нераціональне споживання страждатимуть всі системи органів. Адже раптове споживання їжі можна порівняти з ударом кувалди по нашому організму», – зауважив дієтолог.

Щодо вірян, котрі суворо протягом 40 днів дотримувалися посту, потрібно бути вкрай обачними та куштувати різні лакомства з відповідним інтервалом часу. Іноді вихід з посту може сягати тижня. Тут головне раціональне харчування:
«Більше раджу робити після посту акцент на кисломолочні продукти, крупи, різноманітні овочеві страви. М`ясо для тих, хто суворо дотримувався посту, в цей період взагалі суворо заборонене. Після приходу з церкви можна з`їсти одне яйце і то, білок. Він краще перетравлюється організмом. І маленький шматок паски свяченої. Краще з сиру. Шматочок має бути не невеликим. А потім через 2-3 години можна їсти каші, кисломолочні продукти, овочі. Десь 2-3 дні – це період адаптації до нового режиму харчування. А м`ясо можна рекомендувати лише на 5-6 день. Дозволено м`ясо курки чи індика»,. – повідомив дієтолог

Якщо ж ви не дотримувалися суворого посту і вважаєте, що вашому організму крашанки та пасочки не зашкодять, то ви помиляєтеся. За словами лікарів, на свята всім потрібно бути вкрай раціональними у дегустуванні смаколиків:
«Для тих людей, котрі не сповідували піст, хочу сказати – не поспішайте з`їсти все і одразу. Краще не сідати за стіл о 5-6 годині ранку, скуштуйте свяченої паски і все. А вже потім, ближче до обіду, скуштуйте декілька улюблених страв, але в міру. Не рекомендується у великій кількості споживати освячені паски. Тому що вони з дріжджового тіста, а це для організму не дуже корисно», – зазначив Потатуркін.

Лікарі звертають увагу, що мабуть тому наші бабусі та прабабусі починали пекти паски в четвер і до свята вони дещо підсихали і були не такі шкідливі.

Джерело: Високий Вал

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини