Будинок з химерами

Чи не однією з найвідоміших будівель Києва є славнозвісний Будинок із химерами, що знаходиться на вулиці Банковій, неподалік від Палацу президента України.
Ця будівля у стилі модерн із чудернацькими химерними створіннями на фасаді викликає захоплення і подив водночас. За період свого існування Будинок з химерами, як і все незвичайне, обріс легендами та переказами.

Особливості місця
Проекція будинку, створена відомим архітектором Владиславом Городецьким на місці колишнього осушеного Козиного болота, має цікаву форму. Будинок створено у формі куба: збоку Банкової вулиці – три поверхи, а збоку площі Івана Франка – шість.
Будинок з химерами отримав свою назву завдяки скульптурним прикрасам на фасаді, а саме як всередині будинку, так і зовні знаходяться ліплені фігурки тварин, тематика яких – надземний і підводний тваринні світи, неймовірні казкові істоти, атрибути полювання тощо.
Так, перед мандрівниками відкривається дивна картина, – на стінах будинку знаходяться голови носорогів, жирафів, антилоп, левів, крокодилів і т.п. На даху Будинку з химерами примістилися величезні жаби та нереїди з ланцюгами замість волосся.

Будинок з химерами, який Городецький збудував для своєї родини, був споруджений у 1903 році. Городецький з родиною займав лише один поверх, а інші здавав в оренду. Незважаючи на високу ціну – охочих вистачало. У Будинку з химерами були власні винні погреби, пральні та пара корів, щоб мешканці отримували свіже молоко щодня.
У 1913 році В. Городецький залишив дім. Власники будівлі змінювалися. У радянські часи тут було приміщення робітничо-селянської влади. З 2003-2004 років, після реставрації, Будинок з химерами став Малою резиденцією прийомів Президента України (головна резиденція знаходиться у Маріїнському палаці).

Поради незнайомцю
Особливо цікавим є інтер’єр у середині Будинку з химерами. Якщо входити з центральних дверей – то ви опинитеся у кімнаті з цікавими розписами – тут зображено підводний світ із затонулими кораблями. Центр стелі прикрашає величезний гіпсовий восьминіг. Ліворуч знаходяться кімнати, що належали родині Городецьких.
У колишній вітальні Городецького зараз розташовується малий переговірний зал. Самою яскравою оздобою цієї кімнати також є ліпнина, що зображує гірлянди квітів ірисів.

Будинок з химерами. Як добратися?
Адреса: вул. Банкова, 10
Як дістатися: доїхати на метро до станції «Хрещатик» з виходом на вулицю Інститутську, потім пройти нагору до вулиці Банкової;
Або ж вийти на станції метро Хрещатик (Городецького) та йти по вул. Городецького, через площу І. Франка, повз театр ім. Франка нагору.

Джерело: Стежками.com

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини