Кава та смаколики

Історія задає тон та смаки. 1683 року уродженець Самбірщини (поблизу Львова) купець та пере- кладач Юрій-Франц Кульчицький став одним з героїв оборони Відня від турків. Кульчицький, який досконало знав турецьку, здійснив сміливу шпигунську операцію, що стала вирішальною в знятті облоги столиці Австрії. В нагороду від вдячних віденців українець отримав 300 трофейних мішків кави з турецького табору та будинок в центрі Відня, де вже незабаром запрацювала кав’ярня «Під синьою фляжкою».

Пам’ятник Юрію Кульчицькому у Львові © photo-lviv.in.ua

Солодкі прогулянки

Так кава прийшла до Центральної Європи. Згодом, саме з приходом австрійської влади на терени Галичини наприкінці 18-го століття, солодкі традиції міцно осіли та набули місцевого колориту у Львові.

Кав’ярня Юрія Кульчицького «Під синьою пляшкою» © photo-lviv.in.ua

Сьогодні Львів – це рай для ласунів. В місті десятки закладів, де варять чудову каву та шоколад, готують власні цукерки та солодощі. В данину традиції, більшість цукерень оформлені в стилі Австро-угорської монархії часів сецесії. У них ти немов поринаєш в часи імператора Франца-Йосифа, а виходячи на вулицю дивуєшся, що надворі ХХІ століття.

Кав’ярня у Львові © lviv.travel

Львівське пиво – то є кляса

Якщо ви попросите львів’янина познайомити вас з місцевим пивом і кухнею, він не буде му- чити вас розповідями про те, що пиво у Львові почали варити ще 1425 року; що місцева пиво- варня, збудована 1715 року і яка функціонує до сьогодні, є давнішою за знаменитий «Guinness»; що в часи, коли Львів опинився у складі СРСР, для кремлівських вождів у Москві відправляли спеціальні авіарейси з ящиками львівського пива. Львів’яни не надто перевантажують своїх гостей цими славними в історії фактами.

Львівське пиво © lviv.travel

Однак, їм таки дуже залежить, аби у вас залишилось добре враження. А тому при першому ж знайомстві львів’янин запровадить Вас до однієї з численних кнайп і успішно переконає Вас надавати перевагу виключно місцевим великим та маленьким пивоварням, які варять живе пиво без консервантів. До пива нагодує Вас стравами львівської кухні – цього чудернацького міксу традиційних страв українців, поляків, євреїв, австрійців, вірмен та інших народів. У багатьох ресторанах варять своє власне пиво. А потім перезнайомить вас з усіма завсідниками львівських кнайп, які матимуть безліч цікавих розповідей для вас.

Львівське пиво © lviv.travel

Дублін, Мюнхен та Прага повинні потіснитися. Адже до цього списку пивних столиць світу безумовно потрібно додати ще й Львів.

Джерело: lviv.travel

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини