Чому варто відпочивати саме у Карпатах? (фото)

В Карпати я закохана ще змалечку. Зізнаюсь, що порівняти їх з австралійськими чи швейцарськими курортами не можу, бо там мене не було. Але я й без того впевнена, що ніде в світі немає нічого подібного до наших цілющих, казково багатих і неймовірно красивих Карпат.

Ці землі – чарівні. Не лише зовнішньо. Вони наділені якоюсь незбагненною магією, якої не зустрінете ні в одному куточку планети. Вона виблискує в гірських джерелах, дзвенить крапельками роси на травах полонини, переливається коломийкою на купальському весіллі та лунає трембітним тембром з гір. Магія Карпат — просто у тутешньому повітрі. Тільки-но вдихнеш її — і більше ніколи не забудеш цього дивовижного відчуття: ти — у самій колисці природи.

Дихай

Винятковим достоїнством Карпат завжди була чистота довкілля. Тут немає багато промислових об’єктів, що б забруднювали повітря. Яке крім того дуже багате на кисень та ще й вищий за норму рівень іонізації. Тисячі дерев і висота мають свій вплив. Це повітря чудове. Тут легко і приємно вдихаєш тишу зелених лісів. І видихаєш тривогу. Свіже гірське повітря наповнює тебе силою і спокоєм.

І не забувай про тишу. У Карпатах дуже тихо, особливо влітку.

Карпати примітні тим, що на їх території збереглися рідкісні для Європи незаймані ліси. Здебільшого хвойні та букові. А на верхніх схилах гір розкинуться найкрасивіші луки, де цвіте розмарія, первоцвіт та «альпійська троянда».

Відновлюйся

Другим джерелом цілющої сили гір є вода. Така важлива для людини. Та, що наповнює нас зсередини — вона має бути найкращою. Чистою і живою. Тому коли опинишся у Карпатах — пий, вбирай у себе багатство джерел.

Гірські джерела Карпат несхожі одне на одне. Вони володіють різним складом води, і відповідно різними цілющими властивостями.
Найвідомішими є:
* Природнє джерело «Нафтуся» з особливою водою, насиченою сірководнем. Знаходиться Недалеко від водоспаду Кам’янка у Сколівських Бескидах.

* Унікальне джерело природно газованої мінеральної води, яка майже не зустрічається в природі, знаходиться в карпатському селі Келечин.

* Джерела Східниці. Унікальність Східниці і в тому, що це єдине місце в Європі, де на одній території знаходиться близько 40 джерел з різним типом лікувальних мінеральних вод.

Але навіть звичайні джерела в дрімучих лісах у горах унікальні за складом. А тутешні гірські річки — найчистіші в Європі.

Насолоджуйся

Знаєш, який третій секрет довгого і здорового життя гуцулів? Це їхня кухня. Про чистоту продуктів, вирощених на добротних грунтах годі й говорити. Взяти хоча б молоко. Корови, які пасуться на високогірних лугах і полонинах дають цілющий напиток, нітрохи не гірший за альпійський.

Карпатські страви з білими грибами, різноманітні каші тут готують уже кілька сотень років і , звичайно ж, гуцульські господині оволоділи цим кулінарним мистецтвом досконало. А ще всі їхні традиційні страви дуже прості.

Та від будь-якої іншої кухні світу карпатська відрізняється ситністю, натуральністю, особливістю смаків.

Карпатські страви – це на сам перед бринза, банош, гуцульський борщ, білі гриби в сметані та росівниця. Обов’язково скуштуй хоча б одну з них, сівши за дерев’яний стіл колиби.

Танцюй

Люди Карпат дуже веселі. Вони люблять співати й танцювати і можуть робити це з насолодою будь-коли, вражаючи вас гарячим темпераментом своєї душі.

Коломийка не може залишити байдужим абсолютно нікого. Це воістину чарівна мелодія, що примушує твої ноги підтанцьовувати, навіть якщо ти цього не хочеш. «Коломийки перекочують й мерехтять, наче перли розсипаного намиста».

Якщо тобі колись пощастить побувати на справжньому карпатському весіллі — не забудеш цього дня ніколи. Гуцули до тепер зберегли свої давні традиції, яких не можна побачити більше ніде в світі. А які вони завзяті танцюристи! Здається, швидкість гірських потоків у тих танцях, як сила гір в чоловічих арканах.

Карпати – це безліч мальовничих сіл, колоритних місцинок, хатинок і неменше сучасних вже котеджів. Кожен може обрати щось до душі.

Всіх причин, чому варто відвідати цей унікальний куточок світу, перелічити неможливо. Про принади Карпат можна говорити безконечно. Та жодні слова не переконають тебе полюбити Карпати. Але так трапиться. Обов’язково, з кожним, хто все ж опинився в цьому краї.

Надія Понятишин для vsviti.com.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини