Щоб пам’ятати: 10 пісень Революції гідності (відео)

Щоб пам'ятати: 10 пісень Революції гідності
Щоб пам'ятати: 10 пісень Революції гідності

З 18 по 20 лютого 2014 року, в Києві відбулася найбільш інтенсивна фаза силового протистояння між правоохоронцями і активістами Євромайдану. Це був апогей Революції гідності. За цей період «Беркут» розстріляв близько сотні протестувальників, які проривалися через кордони правоохоронців в урядовому кварталі у Києві. Пізніше усіх загиблих назвали Небесною Сотнею.

Вшановуючи пам’ять про українську революцію, представляємо Вашій увазі 10 пісень, які спроможні максимально передати відчуття того, що відбувалося на Майдані у 2014 році.

1. Kozak System — «Брат за брата»

Українці назвали цю пісню неофіційним гімном Революції гідності. Текст пісні був написаний лідером гурту «Тартак» Сашком Положинським. Згодом був створений кліп, в якому використовувались кадри студійного запису пісні, в якому був записаний і спів інших українських музикантів, а також відео подій під час Майдану.

До теми: Річниця Революції Гідності: Десять найкращих фільмів про Майдан

2. Taraka — «Podaj Rękę Ukrainie»

Не лишались байдужими до наших проблем і поляки. Так, польський гурт Taraka записав трек «Podaj Rękę Ukrainie» (Подай руку Україні). З цією піснею хлопці виступили зі сцени Майдану.

2 лютого 2014 року в знак солідарності з українським народом більшість польських каналів і радіостанцій одночасно увімкнули трек «Podaj Rękę Ukrainie». В той же час пісня звучала і на самому Майдані.

До теми: День Гідності та Свободи: історія і традиції свята

3. Ляпіс Трубєцкой — «Воины света»

Наступна композиція також стала улюбленою для українців. Текст пісні і громадська позиція гурту підштовхували до думки, що в даній композиції оспівуються події на Майдані. Хоча лідер гурту Сергій Міхалок спростував цю інформацію. За його словами, презентація пісні відбулася 1 березня 2014 року, хоча текст пісні був написаний за рік до початку Революції гідності.

4 . Гайдамаки — «Дерев’яні щити»

Група «Гайдамаки» в той період вирішила підтримати українців зі сцену Майдану, заспівавши пісень у старому складі. Цю ідею так і не вдалось реалізувати, проте Олександр Ярмола, один із учасників колишнього гурту, разом із новим складом гурту все таки записав нову пісню про подвиги українських хлопців під час протистояння на Майдані.

5. ТНМК — «Там, де ти тепер»

Фагот і Фоззі з ТНМК також висловили свою громадянську позицію і ставлення до людей, які віддали життя за краще майбутнє країни у пісні «Там, де ти тепер».

6. Злата Огнєвич — «Pray For Ukraine»

У кліпі на пісню Злати Огнєвич (авторство раніше приписувалося знаменитому діджею Арміну Ван Бюрену) показано кадри протистояння на Майдані. Головна героїня кліпу — маленька дівчинка з синьо-жовтою стрічкою, яка стоїть біля палаючого бака і співає: «Моліться за Україну».

7. Андрій Хливнюк, Дмитро Шуров і Джамала — «Злива»

Співачка Джамала та її колеги Андрій Хливнюк та Дмитро Шуров презентували пісню, присвячену річниці Майдану.

Відео для композиції було підібрано з хроніки подій Майдану — з листопаду 2013 року по лютий 2014 року. Штурм Майдану «Беркутом», тисячі вогнів під час концерту «Океану Ельзи» 14 грудня 2014 року, зіткнення на вулиці Грушевського, розстріл Небесної сотні на вулиці Інститутській — все це використано в ролику.

8.. «Плине кача по Тисині»

«Плине кача по Тисині…» — українська лемківська тужлива народна пісня, яка стала широковідома після її виконання під час реквієму за загиблими учасниками Революції Гідності.

Композиція прозвучала у січні 2014 року, на похороні білоруса Михаїла Жизнєвського, який також боровся за ідею українців на Майдані. Його друзі ввімкнули її під час прощання з ним, оскільки знали, що дана композиція була улюбленою піснею загиблого. Через сильне смислове і емоційне навантаження цієї пісні її продовжили співати в пам’ять за загиблими, трохи з часом вона стала неофіційним гімном, який співали в пам’ять за загиблими активістами Майдану та іншими загиблими під час війни на сході України.

9. Тартак — «Люта зима»

Вшанували пам’ять патріотів і музиканти відомого гурту «Тартак», презентувавши свій тематичний відеокліп із промовистою назвою «Люта зима». За задумом знімальної групи, у кліпі учасники гурту виконують свою пісню на фоні кадрів подій на Майдані, які вони відібрали з власних архівів, а також інших відкритих джерел.

10. «Горіла шина, палала …»

Ця пісня стала ще одним хітом Майдану, вона написана на мотив популярної української народної композиції «Горіла сосна, палала …». У сучасному варіанті пісні замість сосни горить шина, яка, як відомо, стала одним з видів зброї активістів Майдану на вулиці Грушевського.

 

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини