Зима, що нас змінила – документальний фільм, який міняє світ (відео)

Зима, що нас змінила – цикл документальних фільмів про Євромайдан телеканалу «1+1» і творчого об’єднання «Вавилон’13». Представлені в межах проекту стрічки, знімали різні кінематографісти, які за власним професійним покликанням опинялися у гущині подій.

Пожежа у Будинку профспілок

Автор фільму “Пожежа у Будинку профспілок” — продюсер “Вавилону’13”, відомий український режисер Володимир Тихий. Жахлива пожежа у Будинку профспілок сталася в ніч з 18 на 19 лютого. Хто її влаштував — досі не відомо. І це не єдина таємниця, яку приховує вогняна трагедія.

Перша смерть

“Перша смерть” – друга стрічка з циклу документальних фільмів “Зима, що нас змінила”. Це історія про тих, хто загинув за свободу і за власну державу. На цей раз в центрі уваги історія Сергія Нігояна – хлопця, якого вбили в центрі української столиці наприкінці січня.

Про нього згадуватимуть очевидці тих подій, їхні учасники, та родичі загиблого. “Зима, що нас змінила” – спільний проект “1+1” Продакшн та Творчого об’єднання Вавілон 13.

Небесна сотня

Перший фільм “Небесна сотня” з циклу документальних фільмів “Зима, що нас змінила”. Це історія про тих, хто загинув за свободу і за власну державу. Досі невідомо скільки людей насправді входить до небесної сотні … Це не тільки ті, кого вбили в центрі української столиці в кінці лютого. Це також і всі ті, хто виступив проти режиму в різних куточках країни, а потім пропав без вісті, чи був замордований з самого початку Євромайдану. Про них згадуватимуть очевидці тих подій, їхні учасники, та родичі загиблих. “Зима, що нас змінила” – спільний проект “1+1” Продакшн та Творчого об’єднання Вавілон 13.

Коктейлі Грушевського

У фільмі Олександра Стеколенка “Коктейлі Грушевського” добре видно швидкий темп радикалізації суспільства.

Після побиття студентів, коли на їхній захист вийшло чимало киян, мало хто й уявити міг, що влада знову вдасться до насилля. Проте саме ігнорування людей на вулицях, спроби їх придушити хитрими та прямими способами і призвело до появи в центрі столиці коктейлів Молотова.

У фільмі використано виключно архівні матеріали операторів та режисерів творчого об’єдання “Вавилон13”, які почали знімати протести з їх першого дня. За 23 хвилини фільму чітко простежується напруження атмосфери на вулицях столиці. І якщо на перших кадрах ми бачимо мирних людей у стрічках, що обурюються побиттям дітей, то на останніх кадрах, це вже люди, що готові йти на смерть заради кращого майбутнього.

“Коктейлі Грушевського” – це не дослідження, а нариси, які концентрують увагу на атмосфері тих днів, на емоціях і почуттях людей.

Самооборона

Що таке “Самооборона” – взялися пояснити режисери Костянтин Кляцкін та Марія Пономарьова.

Учасники протестів згадають, як виникла Самооборона Майдану. Один з героїв фільму — Фома з групи “Мандри”, який будучи активним учасником Євромайдану, брав участь у захваті Мінкульту. Те, що люди мусили фізично боронити себе, захищаючись від власної влади, режисер Костянтин Кляцкін називає феноменом, який важко вкладається в голові.

Автомайдан

Автором фільму “Автомайдан” стала режисер Лариса Артюгіна. Викрадення лідера Дмитра Булатова, жорстокий напад на автомайданівців вночі, визволення патріотичних водіїв з лап корумпованих даішників, революційний виступ Коби — про все це глядачі дізнаються через особисту історію рядового автомайданівця Валерія Поцелуйко.

Зима, що нас змінила

Працюючи над фільмом про резиденцію Віктора Януковича, режисерка Юлія Шашкова кілька разів відвідувала Межигір’я. “Для мене це фільм про те, що Янукович жив у абсолютно іншій країні. І цю країну він збудував собі на крадені гроші. Кожен золотий краник, кожна “трималка для трималки” — це шматок ковбаси, який не з’їла бабуся у злиднях, – не стримує емоцій режисерка. – Там все коштує мільйони! Немає жодної дешевої речі. Навіть плінтус зроблений з коштовних порід дерева”.

Автори фільму проводять паралелі між життям у розкішному Межигір’ї та простому Єнакієво, де стоїть у розрусі батьківська хата Віктора Януковича.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини