10 прикмет на Старий Новий рік

У 1918 році православна церква, відмовившись прийняти новий Григоріанський календар, продовжила жити за старим стилем, за яким Новий рік треба було зустрічати 14 січня. Так у людей з’явилося аж два святкування Нового року. Старий Новий рік припадає на день св. Василя – розпал Новорічно-Різдвяних свят – цей період відомий своєю особливою таємничою атмосферою.

Є легенда, за якою Бог з радості, що Син народився, відчинив усі двері, і грань між світами стала істотно тоншою.

У день св. Василя є свої традиції: обряд посівання, варіння каші, походи в гості і галасливі вечірки. Оскільки Василь Великий був покровителем свинарів, в цей день було прийняти готувати страви зі свинини, а також пекти печиво у формі поросят та іншої домашньої худоби. У дівчат в день св. Василя популярні ворожіння, а сни з 13 на 14 січня вважаються віщими.

Повір’я і прикмети на Старий Новий рік

1. В давні часи селяни, в основному діти, ходили по домівках, розкидали зерно і насіння, складене в спеціальні рукавиці. Підходили до вікон, кричали колядки, господиня відкривала вікно або пускала дітей в будинок і ловила фартухом кидані зерна. Посівання супроводжувалося примовками такими як «На щастя!», «На здоров’я!». Зберігали зібрані зерна до посівної – це обіцяло хороший врожай.

Сьогодні звичай змінився, але не набагато. Замість колядників, яких зараз нечасто зустрінеш, із зернами вівса приходять гості і кидають в фартух господині з побажаннями щастя, здоров’я і багатого врожаю. Якщо вам дістанеться таке зерно, воно неодмінно принесе вашому дому благополуччя. Покладіть його в бавовняний мішечок і сховайте до наступного нового року. А якщо у вас є кури, погодуйте їх зібраним зерном, і вони будуть краще нестися. Прибравши зерно, господиня обов’язково повинна пригостити гостей-посівальників.

2. У цей день вранці до світанку варили спеціальну гречану кашу, за допомогою якої примічали, що чекає сім’ю цього року. Стежили за процесом варіння, почне втікати – погана прикмета. Якщо після того, як зняли пінку, каша яскрава, повна, це означало і щастя дому, і талановиту дочку. Дрібна, бліда, майже безбарвна каша не обіцяла нічого доброго. А вже якщо горщик тріснув, то його необхідно було позбутися, кашу виливали в річку, щоб витекли всі неприємності. Якщо ж каша вдалася, значить, попереду благополучний рік. Такий сніданок треба було весь з’їсти, щоб нічого не залишилося. І неодмінною умовою ще було, щоб кожен член родини покуштував цієї незвичайної каші.

3. У селах вранці кожен намагався прокинутися першим, збігати за водою і вмитися нею. Якщо вдалося, це означало, що весь рік будеш бадьорим і здоровим.

4. Садівники шанують Василя Великого за те, що він охороняє сади від шкідників. У цей день потрібно пройтися по саду і злегка потрясти дерева, щоб шкідники їх не нищили.

5. Щедро накритий стіл – прикмета вдалого року. У цей день для святкового застілля готують м’ясні страви. Найчастіше варять холодець, печуть пиріжки з начинкою зі свинини, запікають свинячу голову і ставлять на стіл.

Якщо 14 січня ліплять вареники, як правило, всією родиною, то обов’язково ховають у деякі з них сюрприз. Потім пророкують, кого що чекає в новому році, залежно від того, з чим дістанеться вареник. Наприклад, монетка – до хорошої матеріальної забезпеченості, ґудзик – до обновки, кільце – до весілля тощо. Солоний вареник попадеться – до сліз, а солодкий – до щасливого життя.

У деяких сім’ях вареники замінюють пирогами або млинцями, але неодмінно ховають всередину сюрприз-передбачення.

6. Люди примічають і зв’язок природних явищ з цим днем. Коли в Старий Новий рік на дворі розіграється хуртовина, значить, варто очікувати цього року гарного врожаю горіхів. Відлига прийшла – чекай холодного літа і бідного урожаю. Снігопад почнеться – липень дощовий буде. Сухо і холодно – грибів не бачити. А ясна морозна погода в день св. Василя – до рясного урожаю ягід і хліба. Сильний вітер обіцяє сухе і спекотне літо.

7. Вважається, що те, що присниться в ніч на Старий Новий рік, напевно збудеться. Те ж говорять і про святочне ворожіння. Ворожила не тільки молодь, яку цікавило, як життя складеться, коли, та за кого заміж іти. Ворожили і старші – на урожай. Загадували, який сорт хліба краще посіяти в цьому році? Чи буде здорова і плодовита скотина? Василій Великий славився своїми пророцтвами, тому сподівалися, що він їм допоможе знайти правильно рішення або підкаже, чого очікувати, до чого готуватися.

У день св. Василя звертають увагу на того, хто приходить в гості, чекають, що першим увійде чоловік, значить, все в цьому році буде складатися благополучно. Коли першою входить жінка, велика ймовірність голодного року.

8. У це свято заляпати свій одяг – до матеріальних труднощів. Тому під час застілля варто поводитися більш акуратно: напої не проливати, в тарілку рукавом не потрапляти, соусом не капати.

9. Якщо є якась справа, в якій ви мрієте добитися успіху в новому році, хороша прикмета – почати її робити в день св. Василя.

10. Деякі прикмети Нового року також актуальні і для цього свята, показуючи, що перший день року задає тон всьому прийдешньому року. Тому не варто давати в цей день грошей у борг і брати в борг. Виносити сміття з дому – виносити щастя. Того, хто одягнув новий одяг, чекає успішний рік. І, звичайно, потрібно веселитися і радіти.

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини