Перший пішов. Як Інтерсіті+ Київ-Львів-Перемишль подолав кордон (cпецрепортаж)

Інтерсіті

Запуск Інтерсіті+ Київ-Львів-Перемишль став одною з головних тем останніх двох тижнів. Про це писали ЗМІ, активно обговорювали люди в соцмережах. Про ціну, розклад руху, умови та правила поїздки спочатку було більше питань, ніж відповідей. Але це сталось: 23 грудня експрес офіційно вирушив у міжнародний рейс.

© Оксана Щобак | Твоє Місто

23-го грудня, пасажири вперше дісталися Перемишля експресом з Києва. Як розповів при прибутті Інтерсіті+ на польський вокзал, Богдан Жонца, голова комісії інфраструктури сейму Республіки Польща, очікують популярність цього рейсу серед туристів. “Ми вже думаємо над тим, щоб запустити більше поїздів між Києвом – Львовом та Перемишлем, наприклад ранковий і вечірній“, – зазначив чиновник.

Departure/відправлення

До Львова новий потяг прибув за графіком о 12:05. Зупинка тут коротка – 12 хв. На перший рейс Інтерсіті+ зі Львова до Перемишля було продано понад сотню квитків. Всього в поїзді – 579 пасажирських місць. Про це розповіла Альона Козакова, старший стюарт міжнародного рейсу. Тож перший потяг з Києва до Польщі їде практично порожній. За графіком відстань зі столиці України до польського Перемишля електропотяг Hyundai Rotem долає за 7 годин 40 хв, зі Львова до Польщі ми доїхали за 2 години і “плюс-мінус” 10 хвилин.
Розклад руху:
Київ – 06:45
Підзамче – 11:55-11:56
Львів – 12:05-12:17
Перемишль – 13:25 (за варшавським часом)
Зворотно відправлення з Перемишля – 14:26 (за варшавським часом)
прибуття до Львова о 17:17, до Києва о 22:33.
Детальніше розклад руху можна подивитися ТУТ.

Face control

Прикордонно-митний контроль пасажирів відбувається під час руху потяга. Перевірка документів та огляд вагонів починається зі Львова до Мостиськ.
“Кількість прикордонників на цьому рейсі буде залежати від проданих квитків. Загалом від 14 до 20-ти прикордонників на 9 вагонів. Це у нас спеціально створений підрозділ, укомплектований відповідними фахівцями.В їхні обов’язки входить оформлення документів, огляд транспортного засобу, щоб не допустити перевезення контрабанди, а в першу чергу зброї, наркотиків та вибухівки”, – розповів т.в.о. голови штабу західного регіонального управління Держприкордонслужби України Руслан Краснопортко.

© Оксана Щобак | Твоє Місто

На першому рейсі Київ – Львів – Перемишль працювало 18 львівських прикордонників, 5 митників та кінологи з двома службовими собаками – одна шукає вибухівку, інша наркотики. Прикордонники оформлюють документи за допомогою мобільних приладів паспортного контролю. Цей процес триває кілька хвилин. А ось у тих, хто має біометричні паспорти, ще беруть відбиток пальця. Українські прикордонники документи перевіряють до польського кордону, на станції “Мостиська 2” потяг зупиняється і вони виходять. Туди ми прибули о 13:15.

© Оксана Щобак | Твоє Місто

Наступна технічна зупинка перед самим кордоном – це станція “Медика”. На годиннику тоді було 13:30. На цій зупинці в потяг заходять вже польські прикордонники. В цей час пасажири повинні залишатись на свої місцях: виходити з вагона на вулицю під час зупинки заборонено. На польській стороні контроль займає 30 хвилин. Якщо за цей час прикордонники не встигають перевірити всі документи та оглянути вагони, то вони продовжують це робити, але вже під час руху поїзда.

© Оксана Щобак | Твоє Місто

Також поляки питають чи не везете з собою заборонених продуктів. Польські прикордонники наголошують пасажирам, що не можна везти канапки з м’ясом. Варто пам’ятати, що на територію Євросоюзу не дозволяється ввозити продукти з м’яса і молока.
При перетині кордону з Польщею особам, які вже досягнули 17 років,  можна провозити:
– 1 літр міцних алкогольних напоїв (міцність більше ніж 22,3 %);
– 2 літри алкогольних напоїв середньої міцності (міцність менша 22,3 %);
– 40 цигарок (дві пачки) чи 10 сигар, або 50 грамів тютюну для куріння.
Сьогодні ж під час прикордонного і митного контролю ні до кого з пасажирів в прикордонників як в українських, так і польських не виникало питань до багажу. Цікаво, що працівники “Укрзалізниці” опечатали шафки у потязі для того, щоб скоротити час митного огляду.

За 172 грн і без черг на кордоні. Ціни, wi-fi, умови.

“Нам тепло та комфортно. Це краще, ніж годинами стояти на кордоні в чергах. До Перемишля ми з хлопцем їдемо на закупи. Дізналися про цей потяг, зрозуміли що ним можна набагато швидше доїхати. Квитки купили сьогодні в касі, бо через інтернет вони не продаються. По Україні я їжджу по студентському квитку, тобто зі знижкою, але це міжнародний рейс і студентський вже не діє,”– розповідає львів’янка Євгенія.

© Оксана Щобак | Твоє Місто

І справді, через інтернет купівля квитків зі Львова до Перемишля неможлива. Їх можна придбати тільки в міжнародних касах вокзалу. За словами Войцеха Бальчуна, це проблема не окремого рейсу, а всього міжнародного сполучення. Мовляв, сьогодні оформити квитки через інтернет можна лише на поїзди, що курсують тільки у так званому “внутрішньому державному сполученні”, тобто СНД.
Однак, після поїздки новим потягом Київ-Перемишль, голова транспортного комітету Верховної Ради України Ярослав Дубневич визнав, що деякі робочі моменти варто допрацювати, в тому числі – запустити он-лайн продаж. Потрібно також організувати спільний контроль українських та польських прикордонників в поїзді.
Тож вартість квитка з Києва до Перемишля:
І клас – 574 грн
ІІ клас – 406 грн
зі Львова до Перемишля :
І клас – 235 грн
ІІ клас – 172 грн
З 9-ти вагонів – три першого класу, решта – це другий. Як раніше повідомили в Укрзалізниці: “вартість проїзду в гривнях залежить від курсу євро на день оформлення проїзного документа”.

© Оксана Щобак | Твоє Місто

Впродовж подорожі до Польщі від Львова інтернет то працював, то зникав, підключення до мережі було, але браузер працював зрідка. В потязі тепло, розетки робочі.

Новий-старий експрес

Іншого або покращеного комфорту в швидкісному потязі Київ – Перемишль ви не побачите. Адже на цей рейс запустили не нові вагони: це той самий експрес, який до 23 грудня їздив зі столиці до Трускавця.

Чай, кава, капучіно?

Вагон-кафе тимчасово не працює, в дорогу беріть канапки, але пам’ятайте про митні обмеження. “Поїздка до Польщі для нас була спонтанною. Нам запізно сказали. Відповідно – ми не встигли підготувати необхідні документи для міжнародної торгівлі. Можливо доведеться підняти ціни на харчі та напої саме на цьому рейсі. Все залежить від дозволів, які потрібно отримати для торгівлі” – зізнався адміністратор кафе Дмитро. Тож ні перекусити, ні випити гарячого чаю чи кави пасажири першого рейсу не змогли.

© Оксана Щобак | Твоє Місто

Arrived/прибуття

У Перемишль експрес прибув о 13:25 (14:25 за київським часом). Пані Ліна, пенсіонерка, яка була однією з перших пасажирів, які вийшли на пероні в Перемишлі, поїздкою задоволена. Жінка приїхала в гості до родини – рідні живуть у Варшаві. Пані Ліля каже, що пряме сполучення між Львовом і польським Перемишлем неабияк полегшило її поїздку.

© Оксана Щобак | Твоє Місто

Коли потяг прибув до Польщі, на пероні деякі люди чекали вже на рейс до України. Як, наприклад, Михайло та Марія. Обоє зі Львова, але вчаться і живуть у Варшаві. Дізнавшись про Інтерсіті між Києвом та Перемишлем, не роздумуючи вирішили їхати ним. Щоправда, їм теж довелось постояти в черзі в залізничній касі, оскільки через інтернет квитки на цей експрес не купити.

© Оксана Щобак | Твоє Місто

На польському вокзалі, куди прибуває експрес з України, зорієнтуватися просто. Скрізь є вказівники та працівники вокзалу, які можуть надати інформацію. Українську вони розуміють, але відповідають вам польською
Що ж, на рейс з Перемишля до України викупили 95 квитків. Поїзд звідси відправляється о 14:25 за місцевим часом.

Оксана Щобак для Твоє Місто

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини