Стрийський парк

Стрийський парк © WIKI

Однією з туристичних родзинок Львова є Стрийський парк, який можна сміливо вважати одним з найгарніших парків України

Стрийський парк, вхід

Вхід в Стрийський парк, Львів
Стрийський парк, або парк Кілінського – пам’ятка садово-паркового мистецтва національного значення, що розкинувся на території понад 52 гектари.  Це найкрасивіший парк Львова і одне з найпопулярніших місць серед львів’ян та гостей міста.

Облаштування парку було розпочато у 1879 році за ініціативи міського радника Станіслава Немчиновського. Стрийський парк був запроектований відомим майстром садово-паркового мистецтва інженером міських плантацій Арнольдом Рьорінґом в 1876 –1877. На території колишнього стрийського кладовища, закритого у 1823 році, було висаджено 40 000 дерев: смереки, клени, явори і чимало екзотичних порід, серед яких червоний дуб, тюльпанне дерево, червонолистий бук, гінкго.
Стрийський парк, Львів

Стрийський парк
У 1887 році було вирішено спорудити у Львові пам’ятник Яну Кілінському – одному з учасників повстання під проводом Тадеуша Костюшка. Місцем спорудження було призначено новостворений парк. Вже у наступному році розпочалася робота над спорудженням монумента. Автором став відомий скульптор Юліан Шеліга Марковський. Пам’ятник було відкрито 18 червня 1895 року, де він стоїть і дотепер. Однак назва «Парк Кілінського» не прижилася серед львів’ян, а назва «Стрийський парк» виявилась популярнішою та пройшла випробовування часом.
Алея Стрийького парку
Алея Стрийського парку

Нещодавно на центральній липовій алеї парку було відновлено функціонування фонтану «Івасик-телесик». Він є гордістю львів’ян і візитівкою Стрийського парку. Після реконструкції фонтан озвучений і з підсвіткою, тепер він ще краще відтворює казкову атмосферу відомої однойменної казки. Чимало туристів та львів’ян полюбляють тут проводити час. у спекотний літній день.

Фонтан «Івасик-телесик»

А ще у Стрийському парку є мальовничий ставок з білими лебедями, яких можна годувати з руки. Тут завжди чути спів птахів і можна зустріти білочок. Стрийський парк прекрасний у будь-яку пору року, але восени він особливо зачаровує. Затишні алеї, ліхтарі, лавочки створюють спокійну і поетичну атмосферу. Якщо будете у Львові, то неодмінно завітайте до Стрийського парку!

Ставок з лебедями у Стрийському парку

Ставок з лебедями у Стрийському парку

Джерело: Відкривай Україну

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини