Містичний Львів. Містичні куточки Львова

Панорама Львова Абрагама Гоґенберґа/Ауреліо Пассаротті, 1617-1618 © WIKI

Легенди Львова

Кожен куточок Львова захоплює відвідувачів красою та легендами.

Високий замок
Львів над річкою Полтвой. Наполеон Орда

В наш час, кожен хто приїздить до міста лева намагається побувати на Високому замку. Саме з його будівництва бере початок історія сучасного Львова. Більш ніж 750 років тому на цьому місці за наказом князя Данила Галицького була збудована перша фортеця. Тоді вона була змайстрована з дерева. Саме цю подію вважають початком існування Львова. Тоді іще невелике містечко князь подарував своєму синові на весілля. Нареченою була угорська принцеса Констанція, а нареченого звали Левом. Саме в його честь і названо місто. Трохи пізніше на цьому місці була зроблена насип ще більша, ніж була. І збудована новий замок, цього разу з каменя. На жаль, навіть від нього нічого не зосталось. Часи славних Галицьких вже давно минули. Львів було завойовано поляками. Але серед люду народилась легенда, що король Лев зі своєю свитою чекає в печері в середині насипу слушного часу, щоб вийти з укриття і звільнити місто від загарбників. Дехто каже, що йому вдалося проникнути в середину печери і на власні очі побачити, як сидячи за круглим столом вдягнені в золоті обладунки спить свита Лева, а сам вже не молодий король сидить на високому троні посеред приміщенні. Так один з місцевих ковалів, що раптом став дуже багатим, розказував, як він здобув своє багатство. За його словами, однієї темної ночі він якимось дивним чином потрапив туди, де чекають свого часу король Лев та його свита. Один зі старців попросив замінити підкови усім коням, що сонно фиркали біля своїх господарів. А винагородою був цілий мішок щирого золота. Можливо, це все було лише в уяві старого коваля, бо якось сильно його розповідь нагадує легенду про короля Артура та лицарів його круглого столу. До того ж, якщо й дійсно король Лев чекав слушної нагоди, щоб визволити місто, то чому він не як не зміг цього зробити, адже Львів належав полякам майже 560 років і став українським містом лише після другої світової війни.

Нечиста сила на Львівській Лисій горі

Лиса гора
Неподалік від Високого замку є таємничий пагорб, який серед люду зветься Лисою горою. За всіх часів це вважалось місцем зібрань відьом, магів та іншої нечесті. Горе тій людині, яка в день диявольського шабашу опівночі забреде до цієї місцини. Відьми осідлають бідолагу й літають на ньому всю ніч. Для відьом це спосіб позбавитись і урізноманітнити способи пересування, як ні як, а чолов’яга буде по зручніше ніж мітла, але для чоловіка такі прогулянки закінчуються синцями та переламаними ребрами. Гуляючи містом відьми та маги могли поцупити ключі, які неуважні господарі забували в дверях. В будинку, де зникав ключ починали відбуватися дивні речі. Біди, сварки, хвороби та інші незгоди переслідували господарів таких будинків. У людей, яких переслідували неприємності часто запитували: «Що трапилось? В тебе що, відьма ключ вкрала?». Нечесть нечестю, а слід враховувати той факт, що на вулицях промишляли крадії і залишати ключі в дверях було вкрай небезпечно як для майна, так і навіть для життя господарів.

Привиди Львівської опери

Великий театр (Львівська Опера). Станіслав Тондос.
Великий театр (Львівська Опера). Станіслав Тондос.

Також одним з місць паломництва у Львові є великий оперний театр. Ця будівля не даремно вважається однією з найкрасивіших оперних театрів у Європі. Так як місто було вже дуже щільно забудовано на той момент, коли архітектор Зигмунд Горголевский вирішив побудувати місцевий оперний театр, йому прийшла геніальна ідея. Він забетонував річку Полтву у залізобетонний рукав, таким чином ховаючи її під містом і зробивши водоймище фактично підземним. А на вивільненому майданчику збудував будівлю оперного театру. Але чи то річка вирішала помститись, за те що її сховали від людських очей, чи архітектор прорахувався, але напередодні урочистого відкриття цього архітектурного шедевру будівля просіла і фундамент пішов під землю на пів метри. Горголевский на той час вже отримав винагороду від Австрійського імператора і просто не уявляв, як зможе пережити таку ганьбу. Та йому й не довелось. Архітектор віддав богові душу вже через декілька днів. Офіційною версією смерті митця був інфаркт. Але ходили чутки, що Горголевский не зміг пережити ганьби і покінчив життя самогубством. Та архітектор даремно переймався, будівля Львівського оперного театру стоїть й понині й тішить око всіх гостей міста.

Все це можна вважати чутками, вигадками,містикою, легендами, але, як кажуть, диму без вогню не буває.Ми розповіли містичну історію.І що з цього вигадка, а що ні – вирішувати вам.

Джерело: www.buro247.ua

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини