Батярська “Tylko we Lwowie” – найвідоміша пісня про Львів

Tylko we Lwowie
Найвідомішою піснею про Львів, без сумнівів, є батярська “Тільки у Львові”. Знають її і малі, і старі, тому, здається, вона вже стала народною. Але автори “Lwów jest jeden na świecie” (а це оригінальна назва пісні) – відомі. Автор тексту – єврейсько-польський пісняр зі Львова Емануель Шлехтер (Emanuel Schlechter), а музику написав Генрик Варс (Henryk Wars).
Саме Шлехтер є автором сценарію фільму “Волоцюги” (Włóczęgi), що побачив світ у квітні 1939, де й звучить “Tylko we Lwowie”:
Першими її виконавцями були Щепко і Тонько (Казимир Вайда і Генрик Фоґельфенґер), радіоведучі, актори, зрештою, найвідоміші львівські батярі, які у 30-х роках ХХ століття стали живими легендами. Тому й недивно, що пісня у їх виконанні одразу здобула шалену популярність.

Українською “Tylko we Lwowie” звучить голосом співака, композитора і перекладача Віктора Морозова. Пісня дала назву альбомові “Тільку ві Львові”, що його Морозов записав із батяр-бендом “Галичина” у 2002 році.

Тільку ві Львові – Віктор Морозов

Віктор Морозов – Тільку ві Львові

Gepostet von Львів – Lviv am Montag, 25. Februar 2019

А у 2012 році “Tylko we Lwowie” стала англомовною – завдяки тернопільському фолк-рок гурту Los Colorados. Пісня підірвала мережу – і отримала третє дихання. Але за її майбутнє можна бути спокійним, “Tylko we Lwowie” – завжди актуальна, бо “де ще є людям так файно, як ту, тільку ві Львові”.

Only in Lemberg – Los Colorados

Los Colorados – Only in Lemberg

Gepostet von Львів – Lviv am Montag, 25. Februar 2019

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини