Львівський ресторатор родом з Колорадо

Майкл Бетс © Фото – Олександри Чернової

Львівські любителі мексиканської кухні знають цього чоловіка напевно. Техасець Майкл Бетс – створив свою Америку в центрі Львова, він власник барбекю-ресторану.

Майкл згадує, що «хотів зробити ресторан для українців, щоб вони відчули «як по-американськи». Ось чому на стіні закладу висить американський прапор в жовто-синіх кольорах.

Майкл Бетс © Фото – Олександри Чернової

“Українці цікавляться мексиканською іжею і люблять шашлик, тож я вирішив показати їм американський варіант», – жартує Майкл. Втім є багато продуктів, недоступних в Україні, тож він, як шеф, мав змінювати інгредієнти. Я намагаюся зробити все, що можу з того, що є. Я імпортував дещо з Польщі, але коли впала гривня, намагаюся тримати ціни настільки низькими, наскільки можливо. Хочу, щоб українці могли собі це дозволити, – наголошує бізнесмен. – Тут непогана якість продуктів, відмінна курка і свинина. А от яловичина в Америці та в Україні – небо і земля”, – запевняє шеф Майкл.

Американець дивується, наскільки відмінною є гостинність людей вдома та в українських ресторанах. Бізнесмен вважає, що проблема в радянській ментальності: «Це власники, яким начхати на своїх працівників, які не платять нормально, змушують працювати забагато годин. Ось типовий український власник ресторану: раз в тиждень-два приїжджає на своїй BMW, забирає касу в ресторані та їде геть.

“Це так не працює, хлопці. Власник – це капітан корабля. Коли йому байдуже, чому інші мають заморочуватися?”

Майкл Бетс © Фото – Олександри Чернової

Майкл Бетс каже, що одружений з рестораном: першим відкриває двері вранці й закриває вночі. В Америці Майкла Бетса – так називає свій заклад – американські правила. Тут немає телевізора, а грає кантрі та вестерн. На роботу шеф наймає людей, які ніколи не працювали в ресторанному бізнесі, і вчить «з нуля». Мовляв, сам починав у 13 років з миття посуду і пройшов через кожну посаду. В його закладі зарплата погодинна, працюють по вісім годин на день. А ще – обов’язкові чайові (англ. – tips – ред.). Він розшифровує нам абревіатуру tips – «to insure proper service»: «Це означає забезпечити належне обслуговування. Так я вчу українців. Сподобався сервіс – покажіть це. Я спілкуюся з клієнтами, тож вони починають розуміти, що тут така політика».
Своїм працівникам шеф мексиканського ресторану не дозволяє ані спиратися, ані користуватися мобільним телефоном. «Ми, американці, кажемо, якщо маєш час опертися, то маєш і помити (If you’ve got time to lean, you’ve got time to clean – ред.)», – додає він.

Покидати Львів американець не збирається. Він назвав свою вівчарку Бенда – на честь Степана Бандери і заявляє, що Львів «це одне з найбезпечніших міст, де коли-небудь жив».

За матеріалами Твоє місто

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини