Копець Люблінської унії

Високий Замок. Аерофото 1930-х років. © WIKI
Копець Люблінської унії © skyscrapercity.com

Копець Люблінської унії — штучний пагорб, насипаний у 1869—1906 роках на верхівці Замкової гори у Львові на честь 300-ліття Люблінської унії. Завдяки копцю висота Замкової гори збільшилася до 413 м над рівнем моря. На вершині копця міститься оглядовий майданчик, звідки відкривається панорама міста. Насипаний з ініціативи та на кошти польського політика Францішека Смольки. Внаслідок насипання копця було знищено значну частину залишків Високого замку, що поставило хрест на його ґрунтовному дослідженні.

Ідея створення земляного кургану на честь відзначення 300-річчя укладення унії між Королівством Польським та Великим князівством Литовським 1569 року з’явилася у 1869 році. Комітет із відзначення ювілею на чолі з Францішеком Смолькою запропонував магістрату створити насип на Замковій горі, висота якої тоді становила 398 м над рівнем моря. Мерія прийняла пропозицію 28 червня. 11 серпня 1869 року в рамках маніфестації було закладено наріжний камінь із викарбуваними гербами та написом:
« Вільні з вільними, рівні з рівними — Польща, Литва і Русь об’єднані Люблінською унією 12 серпня 1569 року »

Фото початку 20 століття © WIKI

Того дня було урочисто висипано землю зі всіх польських земель, а також з могил Міцкевича, Словацького та генерала Княжевича. Згодом натовпи поляків звозили землю, адже вважали національним обов’язком ввезти хоча б кілька тачок землі на пагорб. Таке насипання тривало кілька років і спричинило руйнування залишків старого замку та знищення цінних археологічних пам’яток. У п’яту річницю розпочатих робіт було влаштовано урочисте перенесення Лева Лоренцовича на Високий замок. Щоб запобігти маніфестації, міська влада перенесла монумент самостійно. У подальші роки для укріплення насипу було зруйновано залишки оборонних мурів замку, часом траплялися земляні зсуви.
Сьогодні копець є популярним серед туристів. На його вершині встановлено прапор України, як пам’ятний знак взяттю Замкової гори військами Максима Кривоноса.

Джерело: Wikipedia

Додавайте “Про Львів” у ваші джерела Google Новини